Теми статей
Обрати теми

ФОП і 20-ОПП: подати чи «залягти на дно»?

Павленко Олексій, податковий експерт
До нас нерідко звертаються ФОП, що орендують приміщення (місце) для здійснення своєї діяльності, з таким запитанням. Чи варто подавати відомості за ф. № 20-ОПП щодо цього приміщення (місця), адже тоді податківці в будь-який момент зможуть з’явитись із фактичною перевіркою? Висловимо свою думку.

На наш погляд, ці ФОП мають рацію. Гадаємо, усім відомо, що у ф. № 20-ОПП потрібно зазначати всі приміщення (місця), якими користується ФОП, у тому числі й на умовах оренди/позички, тощо*. Як і про те, що фіскали за неподання/несвоєчасне подання ф. № 20-ОПП не дуже-то законно застосовують штрафи, передбачені п. 117.1 ПКУ. Тобто для самозайнятих осіб — 340 грн, а у разі неусунення таких порушень або за повторне порушення протягом року — 680 грн (див. БЗ, 116.12). Ці штрафи зіставте з ризиками і можливими наслідками фактичних перевірок фіскалів**.

* Детальніше щодо цього читайте «Правила заповнення форми № 20-ОПП» цього номера.

** Щодо підстав для фактичних перевірок — див. п. 80.2 ПКУ (і в першу чергу — п.п. 80.2.2).

Згідно з п. 80.1 ПКУ фактичні перевірки проводяться без попередження платника. І раптова поява у місці діяльності непрошених фіскалів навряд чи когось обрадує. Але доки відомості щодо приміщення або місця, в якому ФОП провадить свою діяльність, до податківців у ф. № 20-ОПП не надійдуть, їм не буде відомо, де фактично працює (торгує та/або виконує роботи/послуги) такий ФОП. (Виняток — коли ФОП використовує РРО або здійснює операції з пальним, у тому числі його зберігання. От у такому разі треба обов’язково надіслати податківцям ф. № 20-ОПП.) У фіскалів можуть бути й інші джерела інформації щодо місця діяльності ФОП, але без даних у ф. № 20-ОПП ризик перевірок надто знижується.

Тут, нагадаємо, що в направленні на проведення фактичної перевірки фіскали повинні зазначити реквізити суб’єкта або об’єкта, що перевіряється, а також у наказі на проведення такої перевірки: реквізити суб’єкта та у разі проведення перевірки в іншому місці — адресу об’єкта, перевірка якого проводиться (п. 81.1 ПКУ). Тобто якщо офіційно не повідомити про об’єкт, де ФОП здійснює діяльність, то фіскалам не так просто буде оформити й пред’явити йому ці необхідні для перевірки документи…

Однак, нагадаємо, що місце провадження діяльності платники ЄП повинні зазначати в Заяві про застосування спрощеної системи оподаткування (у п. 6). Але зважені платники ЄП там зазвичай зазначають тільки назву населеного пункту або взагалі — «територія України» (податківці таке допускають, див. БЗ 107.01.01).

Ще кілька моментів. Фактичних перевірок не дуже варто лякатись багатьом платникам ЄП, які не застосовують РРО. А от штраф у 340 (680) грн може бути для них значною сумою втрат. Однак фіскали у таких єдинників можуть перевірити, наприклад, облік товарних запасів. Але єдинникам — неплатникам ПДВ, які не застосовують РРО, слід хвилюватись тільки в тому випадку, якщо вони торгують ТСПТ, ліками чи ювеліркою (див. п. 12 ст. 3 Закону про РРО). А інші безРРОшники можуть не боятись висвітлити податківцям місце своєї діяльності у ф. № 20-ОПП, якщо згаданий штраф для них, — надто велика плата за спокій…

Іще нагадаємо, що карантин продовжено до 31 жовтня, тобто до цієї дати діятиме надалі й штрафний мораторій (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Вважаємо, що штрафи згідно з п. 117.1 ПКУ цілком під нього підпадають. Тому — це ще один привід не дуже зараз поспішати з ф. № 20-ОПП. До речі, продовжується дія і перевірочного мораторію (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Виняток — фактичні перевірки щодо алко-тютюно-пального ліцензування...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі