Теми статей
Обрати теми

Імпорт/експорт алкоголю: чи потрібна ліцензія?

Павленко Олексій, податковий експерт
Підприємство займається ресторанною діяльністю, має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та є імпортером алкоголю. З`явилась інформація, що з 01.07.2020 р. для проведення операцій з імпорту алкоголю потрібна оптова ліцензія. Прошу підказати, яким документом це визначено.

На жаль, ваші інформаційні джерела надійні. Підтверджуємо — дійсно з 1 липня було змінено редакцію першого та другого речення частини першої ст. 15 Закону № 481*. У попередній редакції цієї норми, яка діяла з 2019 року і до 1 липня цього року, зазначалось, що імпорт, експорт алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюються суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними госпсуб’єктами, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності без ліцензії.

* Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Як стало з 1 липня. Зміни до ч. 1 ст. 15 Закону № 481, які почали діяти з 1 липня цього року, були внесені туди Законом України від 03.12.2019 р. № 319-IX. Після них два перші речення цієї норми встановлюють, що імпорт і оптова торгівля алкогольними напоями здійснюються госпсуб’єктами всіх форм власності за наявності ліцензії на оптову торгівлю, а експорт алкоголю — на підставі ліцензії на виробництво або ліцензії на оптову торгівлю.

Таким чином, для таких, як ви, імпортерів алкоголю, які не мають ліцензії на оптову торгівлю, «лафа» з 1 липня закінчилася**. І починаючи з цієї дати, ввозити в Україну (розмитнювати) імпортний алкоголь без наявності ліцензії на оптову торгівлю алкоголем стало неможливо. І хоча ст. 17 Закону № 481 штрафних санкцій за імпорт алкоголю без оптової ліцензії прямо не передбачає, але, по-перше, без придбання ліцензії вам тепер не розмитнять товар, а, по-друге, для тих, кому, можливо, вдалось на початку липня розмитнитись без ліцензії, в загашнику у податківців є ще санкції за ст. 164 КУпАП (штраф від 17 до 34 тис. грн, ще й — загроза судової конфіскації товарів)***.

** Імпорт-експорт тютюнових виробів без ліцензії тепер теж — під питанням. Адже раніше прямо було написано, що ліцензія не потрібна, а тепер згадка про тютюнові вироби з цих норм ст. 15 взагалі зникла. Цим, звісно, скористались фіскали і вже незаконно роз'яснили, що оптова ліцензія потрібна і для експорту/імпорту тютюнових виробів (див. БЗ, 113.04).

*** Щоправда, за цією статтею постраждати можуть тільки фізособи (ФОП або директор юрособи)…

Але ж оптова алко-ліцензія коштує ні багато, ні мало, а півмільйона (!) грн на рік (ст. 15 Закону № 481). І мало хто з таких, як ви, роздрібників-імпортерів витримає такий удар по кишені. А якщо й витримає, то збільшені у зв’язку з цим ціни відштовхнуть багато покупців алкоголю… ☹

Однак не варто сильно засмучуватися, адже ймовірно, що це лише на півроку.

Як буде з 1 січня 2021 року. Тут саме час нагадати, що з 1 січня 2021 року повинна набрати чинності нова редакція усієї частини першої ст. 15 Закону № 481. Це має відбутися відповідно до Закону України від 16.01.2020 р. № 465-IX (див. абзаци третій і четвертий п.п. 10 п. 1 розд. І цього Закону). І в цій редакції знов з’являється норма, що експорт, імпорт алко-напоїв (а також тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет) здійснюється без ліцензії?! Якось логічно пояснити таку чехарду змін дуже важно. На розум лізе хіба те, що депутати, вимальовуючи цю нову норму, за базу використовували редакцію ч. 1 ст. 15 Закону № 481, яка діяла до 1 липня цього року. Так чи інакше, але ця законодавча недбалість, сподіваємось, буде таким, як ви, на користь.

Ну а до Нового року вам залишається або відсиджуватись, або придбати оптову ліцензію. Та ще спробуйте її отримати, адже ви — роздрібний торговець… Якщо це вам вдасться, то оскільки плата за неї здійснюється щоквартально, може варто підгадати так, щоб сплатити лише один раз 125 тис. грн і дочекатись 2021 р.? І дуже сподіваємось, що у депутатів не вистачить хисту, щоб знов тут накапостити…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі