Теми статей
Обрати теми

Мінімальна зарплата

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Савченко Олена, налоговый эксперт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Мінімальна заробітна плата (далі — МЗП) — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці (ст. 95 КЗпП, ст. 3 Закону про оплату праці).

МЗП установлюють одночасно в місячному та погодинному розмірах.

МЗП є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізосіб, які використовують працю найманих працівників, при будь-якій системі оплати праці.

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за МЗП (ч. 1 ст. 31 Закону про оплату праці).

Розміри МЗП на 2020 рік установлено ст. 8 Закону про держбюджет-2020. Наведемо їх у табл. 1.

Таблиця 1. Розмір МЗП у 2020 році

Період дії

Розмір МЗП, грн

місячний

погодинний*

01.01.2020 р. — 31.08.2020 р.

4723

28,31

01.09.2020 р — 31.12.2020 р.

5000

29,20

* МЗП у погодинному розмірі застосовують на підприємствах усіх форм власності та у фізосіб, які використовують найману працю, у разі встановлення погодинної оплати праці.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, нижче законодавчо встановленого розміру МЗП, то необхідно здійснити доплату до рівня МЗП. Таку доплату здійснюють щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати (детальніше див. у статті «Трудова доплата до мзп і сплата єсв з мзп»).

Тепер поговоримо про випадки, коли величина МЗП є розрахунковою для визначення деяких показників. Про те, як вона впливає на обкладення доходів фізичних осіб ПДФО і ВЗ, можна побачити у статті «пдфо і вз: показники для роботи». Про інші випадки застосування МЗП ви дізнаєтеся з табл. 2.

Таблиця 2. Випадки застосування МЗП

Випадки застосування

Величина

Розмір у 2020 році

Підстава

При визначенні максимальної ставки збору за місця для паркування транспортних засобів за 1 м2 площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів

До 0,075 % МЗП, установленої на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів*

До 3,54 грн за 1 м2 за кожен день провадження діяльності

П.п. 2681.3.1 ПКУ

* Конкретні розміри ставок установлюють сільські, селищні та міські ради або ради об’єднаних територіальних громад. При цьому вони враховують місцезнаходження спеціально відведених місць для паркування транспортних засобів, площу спеціально відведеного місця, кількість місць для паркування, спосіб установлення транспортних засобів на стоянку, режим роботи і заповнюваність.

При визначенні максимальної ставки єдиного податку для фізичних осіб — підприємців, які належать до єдиноподатників групи 2

До 20 % МЗП, установленої на 1 січня податкового (звітного) року*

До 944,60 грн

П. 293.2 ПКУ

* Конкретні розміри фіксованих ставок установлюють місцеві ради залежно від виду господарської діяльності в розрахунку на календарний місяць.

При визначенні максимальної ставки податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, за 1 м2 бази оподаткування

Не більше 1,5 % МЗП, установленої законом на 1 січня звітного (податкового) року*

Не більше 70,85 грн за 1 м2

П.п. 266.5.1 ПКУ

* Конкретні розміри ставок податку встановлюють місцеві ради залежно від місця розташування (зональності) та типів об’єктів нерухомості.

При визначенні необхідності розрахунку високодохідниками* і малодохідниками-добровольцями податковоприбуткової різниці у зв’язку з придбанням товарів (у тому числі необоротних активів), робіт і послуг у неприбуткових організацій

Не більше 25 розмірів МЗП (у розрахунку на рік), установленої на 1 січня звітного податкового року**

Не більше 118075 грн

П.п. 140.5.4 ПКУ

* Високодохідниками є підприємства, у яких річний дохід від будь-якого виду діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний (податковий) період перевищує 40 млн грн. Усі інші підприємства вважаються малодохідниками.

** Якщо вартість товарів, робіт і послуг, придбаних у неприбуткових організацій (крім бюджетних установ), сукупно протягом звітного (податкового) року перевищує цю суму, платник податку на прибуток, який визначає податковоприбуткові різниці, повинен збільшити бухгалтерський фінрезультат податкового (звітного) періоду на 30 % вартості таких товарів (робіт, послуг).

При визначенні необхідності оподаткування транспортним податком легкових автомобілів

Більше 375 розмірів МЗП, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року*

Більше 1771125 грн

П.п. 267.2.1 ПКУ

* Якщо середньоринкова вартість легкового автомобіля перевищує зазначену суму і при цьому з року його випуску минуло не більше 5 років, а також якщо він є в переліку автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком, то такий автомобіль є об’єктом оподаткування транспортним податком. Перелік на поточний рік можна знайти за посиланням: me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA.

При визначенні можливості лісокористувачів не подавати щокварталу податкову декларацію з рентної плати

Не більше 25 % МЗП, установленої законом на 1 січня року, в якому сплачується рентна плата*

Не більше 1180,75 грн

П.п. 256.11.6 ПКУ

* Підприємства-лісокористувачі, у яких сума рентної плати в лісорубному або лісовому квитку не перевищує зазначену суму і які до отримання таких квитків вносять рентну плату до кас суб’єктів лісових відносин, декларацію з рентної плати не подають.

При визначенні максимальної ставки туристичного збору для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення

До 0,5 % — для внутрішнього туризму і до 5 % — для в’їзного туризму від розміру МЗП, установленого на 1 січня звітного (податкового) року*

До 23,62 грн — для внутрішнього туризму;

до 236,15 грн — для в’їзного туризму

П.п. 268.3.1 ПКУ

* Ставка збору встановлюється рішенням місцевих рад за кожну добу тимчасового розміщення особи в місцях проживання (ночівлі).

При встановленні однієї з умов застосування ставки 0 % для платників податку на прибуток* (щодо суми заробітної плати (доходу), нарахованої кожному з працівників)

Не менше 2 розмірів МЗП за кожен місяць звітного періоду

У січні — серпні — не менше 9446 грн; у вересні — грудні — 10000 грн

П. 44 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ

* Пільга зі сплати податку на прибуток за нульовою ставкою діє до 31.12.2021 р.

При визначенні мінімального страхового внеску з ЄСВ*

Ставка ЄСВ х МЗП, установлена законом на відповідний місяць

У січні — серпні — 1039,06 грн;

у вересні — грудні — 1100 грн

П. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464

* Тут і далі — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

При визначенні максимальної величини бази нарахування ЄСВ

Не більше 15 розмірів МЗП

У січні — серпні — 70845 грн; у вересні — грудні — 75000 грн

П. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464

При встановленні підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника-фізособи

Не менше 30 розмірів МЗП*

У січні — серпні — 141690 грн; у вересні — грудні — 150000грн

Ст. 115 Кодексу з процедур банкрутства

* Якщо розмір прострочених зобов’язань перед кредитором (кредиторами) перевищує цю величину, боржник-фізособа може звернутися до суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

При визначенні мінімального розміру статутного капіталу акціонерного товариства

1250 розмірів МЗП, що діє на момент створення (реєстрації) акціонерного товариства

У січні — серпні — 5903750 грн; у вересні — грудні — 6250000 грн

Ст. 14 Закону про АТ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі