№77

Податки & бухоблік, вересень, 2020/№ 77 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Прожитковий мінімум Кожен бухгалтер вимушений тримати в пам’яті найрізноманітнішу інформацію, необхідну для роботи: розміри мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, податкової соціальної пільги, максимальної бази нарахування ЄСВ, мінімального страхового внеску тощо. Адже йому необхідно правильно нарахувати, проіндексувати та оподаткувати доходи фізичних осіб. Крім того, важливо без помилок порахувати строки позовної давності, визначити дату переходу права власності. А ще можуть знадобитися індекси інфляції, облікові ставки НБУ тощо. Не потонути в морі інформації допоможе цей спецвипуск. У ньому зібрано найнеобхідніші для вашої роботи показники. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, експерт з питань оплати праці Олена Савченко та податковий експерт Наталія Чернишова.
  • Мінімальна зарплата Мінімальна заробітна плата (далі — МЗП) — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці (ст. 95 КЗпП, ст. 3 Закону про оплату праці).
  • Трудова доплата до МЗП і сплата ЄСВ з МЗП Нарахована працівнику заробітна плата за повністю виконану місячну (годинну) норму праці має бути не нижче законодавчо встановленого розміру МЗП.
  • Коефіцієнти індексації заробітної плати за 2020 рік Індексація — це законодавчо встановлений механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.
  • Розрахунок чисельності працівників підприємства У роботодавців може виникнути необхідність для тих чи інших цілей підрахувати своїх працівників. Причому залежно від ситуації доводиться визначати різні показники чисельності. Їх є декілька. Ці показники, а також порядок їх розрахунку встановлено Інструкцією № 286.
  • Норми тривалості робочого часу Конкретну тривалість робочого часу працівників визначають у трудовому і колективному договорах, а також у правилах внутрішнього трудового розпорядку. Водночас потрібно дотримуватися законодавчо встановлених норм робочого часу.
  • Неоплачувана відпустка та її тривалість Відпустку без збереження заробітної плати надають зазвичай у зв’язку з якимись обставинами.
  • Оплата днів тимчасової непрацездатності Якщо в працівника настала тимчасова непрацездатність, то він має право на отримання виплат, установлених Законом № 1105. Підставою для оплати працівнику періоду хвороби є виданий в установленому порядку листок непрацездатності (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105, п. 3 Порядку № 440).
  • «Межі» лікарняних і декретних для основних працівників Як ви знаєте, суми допомоги по тимчасовій непрацездатності і по вагітності та пологах визначаються виходячи із середньої заробітної плати працівника. Її розраховують на підставі Порядку № 1266.
  • Строки подання Звіту про використання коштів
  • ПДФО і ВЗ: показники для роботи Низка показників, які використовують для цілей оподаткування доходів фізосіб, залежать від прожиткового мінімуму для працездатної особи та мінімальної заробітної плати.
  • Ставки ПДФО і ВЗ для окремих видів доходів Ставки ПДФО, що застосовуються до різних видів доходів, установлені ст. 167 ПКУ.
  • Податкова соціальна пільга При нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати базу обкладення ПДФО визначають як нараховану суму, зменшену на ПСП (за її наявності) (п. 164.6 ПКУ).
  • Документи для надання ПСП ПСП застосовують тільки за одним місцем нарахування (виплати) зарплати (п.п. 169.2.1 ПКУ). Причому місце застосування ПСП платник податків обирає самостійно шляхом подання відповідної заяви (далі — заява про застосування ПСП).
  • ЄСВ: база і ставки Спочатку поговоримо про ставки ЄСВ. Так, ви дізнаєтеся, які ставки цього внеску потрібно застосовувати до тих чи інших доходів для різних категорій страхувальників та застрахованих осіб (див. таблицю).
  • Оподаткування матеріальної допомоги працівникам У підприємств (установ, організацій) є право в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові та соціальні пільги працівникам, у тому числі надавати матеріальну допомогу (ст. 9 КЗпП).
  • Строки сплати роботодавцями ПДФО, ВЗ і ЄСВ Порядок сплати ЄСВ визначено ч. 8 ст. 9 Закону № 2464 і п. 2 розд. IV Інструкції № 449.
  • Строки позовної давності Позовна давність — це строк, у межах якого особа може звернутися до суду (подати позов) з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу (ст. 256 ЦКУ).
  • Форма договору та держреєстрація прав на нерухомість У договірних відносинах важливе значення має форма договору. Адже договір вважається укладеним тільки в тому випадку, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх його істотних умов (ст. 638 ЦКУ і ч. 2 ст. 180 ГКУ).
  • Перехід права власності Право власності є правом особи на річ (майно), яку вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб (ст. 316 ЦКУ).
  • Договори про повну матеріальну відповідальність Співробітники, робота яких пов’язана з використанням та зберіганням увірених їм матеріальних цінностей роботодавця, несуть за них матеріальну відповідальність.
  • Випадки обов’язкової інвентаризації Порядок і строки проведення інвентаризації регулює Положення № 879.
  • Корисні сайти для бухгалтера Куди ж у наш час без Інтернету? Для оперативного пошуку потрібної й актуальної інформації він просто незамінний. І щоб витрати часу на здійснення «пошукових» заходів мінімізувати ще більше, пропонуємо вашій увазі перелік деяких корисних сайтів, які можуть стати в пригоді бухгалтеру в його роботі.
  • Облікова ставка НБУ Розпочнемо з визначення. Облікова ставка НБУ — це один із монетарних інструментів, за допомогою якого НБУ встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових коштів (ст. 1 Закону № 679).
  • Індекс інфляції Індекс споживчих цін, який називають також індексом інфляції, — це показник, що характеризує динаміку загального рівня цін на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання (ст. 1 Закону про індексацію).
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі