Теми статей
Обрати теми

Відкладаємо ПК за подвійними придбаннями: що з розподільчими ПЗ?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Наше підприємство розподіляє ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ. Відповідно щомісячно ми створюємо зведені податкові накладні (ПН). За договором оренди приміщення за серпень орендодавець зареєстрував ПН, але акт оренди досі не підписаний. Чи можна не включати до складу податкового кредиту (ПК) за серпень цю ПН та не враховувати її при нарахуванні розподільчих податкових зобов’язань (ПЗ) за серпень 2020 року?

Вважаємо, якщо право на ПК у вашого підприємства виникло в серпні 2020 року (ПН зареєстрована в ЄРПН своєчасно), то і нараховувати розподільчі ПЗ доведеться саме в серпні 2020 року. Причому незалежно від того, чи включена фактично така сума ПДВ до складу ПК серпня. Тому ПК за подвійними придбаннями краще «на чужий» період не відкладати. А тепер пояснимо.

Нагадаємо: якщо придбані товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, платник податків зобов’язаний нарахувати ПЗ виходячи з бази оподаткування за п. 189.1 ПКУ. Для цього не пізніше за останній день звітного періоду необхідно скласти і зареєструвати зведену ПН в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку при їх придбанні або виготовленні, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів у неоподатковуваних операціях. Оскільки орендоване приміщення використовується як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях, вхідний ПДВ за цією операцією підлягає розподілу шляхом нарахування ПЗ за правилами п. 199.1 ПКУ.

Зверніть увагу: власне п. 199.1 ПКУ не встановлює жодної залежності між вхідним ПК за подвійними придбаннями і нарахуванням розподільчих ПЗ. Проте компенсаційна суть розподільчих ПЗ дозволяє зробити висновок, що нараховувати розподільчі ПЗ треба тільки за умови, що товари, використовувані в подвійних операціях, отримувалися з ПДВ (див. лист ДПСУ від 28.02.2020 р. № 848/6/99-00-07-03-02-06/ІПК).

Не встановлена також залежність нарахування ПЗ за п. 199.1 ПКУ від факту формування ПК за операціями з придбання товарів/послуг подвійного призначення на підставі ПН зареєстрованих в ЄРПН.

Тобто нараховувати розподільчі ПЗ треба або на дату придбання (якщо про подвійне використання відомо вже при придбанні) або на дату початку використання. Підставою для їх нарахування є право одержувача на відображення вхідного ПДВ за подвійними придбаннями у складі ПК. Такий висновок виходить з п.п. «в» п.п. 14.1.191 ПКУ, який умовою появи бази оподаткування ПДВ за подвійними придбаннями називає саме наявність права на включення сум ПДВ до складу ПК. До такого ж висновку доходять і податківці (лист ДПСУ від 21.01.2020 р. № 223/6/99-00-07-03-02-06/ІПК, 101.14 БЗ).

Таким чином, якщо вхідна ПН за серпень 2020 року була зареєстрована своєчасно, то незалежно від того, включили ви її до складу ПК звітного періоду чи ні, нарахувати ПЗ за п. 199.1 ПКУ вам треба вже в серпні 2020 року.

Як варіант, якщо ви упевнені, що вартість оренди буде переглянута заднім числом, можна (за умови узгодження з орендодавцем) визнати «серпневу» ПН помилковою і на цій підставі не враховувати її у складі ПК за серпень.

При такому розвитку подій право на ПК за помилковою ПН виникне тільки після її виправлення. А отже, і нарахування розподільчих ПЗ за п. 199.1 ПКУ відносно такої ПН відкладається до періоду, в якому буде оформлений виправляючий РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі