Теми статей
Обрати теми

Виїзна торгівля і ф. № 20-ОПП

Децюра Сергій, податковий експерт
Суб’єкт господарювання вирішив зайнятися виїзною торгівлею з нестаціонарних пересувних пунктів, а саме через автомагазини чи автофургони. Чи потрібно в цьому випадку подавати ф. № 20-ОПП, і якщо потрібно, то як це зробити?

Здійснюючи виїзну торгівлю, наприклад, через автомобіль, вам слід подати щодо такого місця торгівлі ф. № 20-ОПП. Річ у тому, що коли платник торгує товарами через автомагазин, він через нього здійснює господарську діяльність. А це підпадає під випадки подання ф. № 20-ОПП із п. 63.3 ПКУ та розд. VIII Порядку № 1588*.

* Порядок обліку платників податків та зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Водночас за місцем здійснення торгівлі через автомагазин платник не має ставати за неосновним місцем обліку, оскільки за місцем торгівлі у нього не виникає обов’язок щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів (п. 7.1 розд. VII Порядку № 1588). А якщо у платника немає обов’язку ставати на облік за неосновним місцем обліку (місцем торгівлі), то і штраф за неподання ф. № 20-ОПП малоймовірний. Тому формально сміливий платник може проігнорувати таку вимогу.

Водночас якщо для здійснення розрахунків при торгівлі через автомагазин платнику слід використовувати РРО чи ПРРО, то уникнути подання ф. № 20-ОПП не вдасться. Не подавши ф. № 20-ОПП щодо автомагазину, зареєструвати на нього РРО чи ПРРО не вдасться. Тому тим, хто використовує РРО чи ПРРО при торгівлі через автомагазин без ф. № 20-ОПП, і не туди, і не сюди.

Заповнюючи ф. № 20-ОПП, слід ураховувати такі правила:

1) якщо ви вперше подаєте дані про автомагазин, то у гр. 2 слід зазначити код «1».

Якщо ж ви уже раніше подавали інформацію про такий об’єкт, але тоді він був визначений як такий, що тимчасово не експлуатується, то вам слід подати ф. № 20-ОПП з кодом «3» і змінити стан цього об’єкта;

2) тип об’єкта оподаткування (гр. 3) визначити не складно. У Довіднику це об’єкт під кодом «16». У зв’язку з цим не складно визначити й ідентифікатор автівки. Він може бути таким «01600001». Принцип укрупнення інформації тут не діє, оскільки автівка, що є пунктом пересувної роздрібної торгівлі, спеціально виключена з укрупнення;

3) заповнюючи гр. 6 — 8, вам слід, на наш погляд, вказати дані про адресу місця реєстрації автівки. Саме так рекомендують робити фіскали, коли мова йде про власну автівку, яку будуть використовувати по всій Україні (116.11 БЗ);

4) якщо мова йде про власну автівку, то слід зазначити у гр. 9 код 2 — експлуатується, а у гр. 10 код 1 — право власності;

5) також слід заповнити гр. 12 — у ній слід зазначити реєстраційний номер автівки. Щоправда, не номерний знак, отриманий при реєстрації у ДАІ, а номер кузова. Бо саме така вимога прописана у Пам’ятці щодо заповнення ф. № 20-ОПП. Оскільки це специфічна вимога, то радимо її дотриматися.

На прикладі покажемо, як тільки-но придбану автівку починають використовувати як автомагазин.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі