28.09.2020

Припинення торгівлі і РРО-реєстрації

Підприємство займається роздрібною торгівлею і застосовує РРО. Діяльність було тимчасово призупинено. Чи потрібно подавати ф. № 20-ОПП з інформацією про виведення об’єкта з експлуатації?

Взагалі-то потрібно, однак робити це небажано і навіть ризиковано. І викликано це цілком прозаїчними причинами. Реєстрація РРО — це один із тих ризиків, які містить у собі неподання ф. № 20-ОПП. Про це ви дізналися з «Податки & бухоблік», 2020, № 50, с. 2.

Починаючи з 01.10.2018 р. податківці відмовляють у реєстрації РРО щодо господарської одиниці, якщо суб’єкт господарювання не повідомив про неї як про об’єкт оподаткування (у ф. № 20-ОПП). Те ж саме стосується ситуації, якщо відповідно до даних з форми № 20-ОПП господарську одиницю як об’єкт оподаткування закрито чи вона не експлуатується (п.п. 8 п. 2 розд. ІІ Порядку реєстрації та застосування РРО, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547).

Відтак, якщо суб’єкт господарювання відкрив нову господарську одиницю чи починає застосовувати РРО на вже існуючій, спочатку слід подати ф. № 20-ОПП про відкриття об’єкта оподаткування, а вже потім реєструвати РРО. Те ж саме слід зробити у випадку, якщо відбувається заміна РРО, а його попередник був зареєстрований без подання форми № 20-ОПП про господарську одиницю як про об’єкт оподаткування.

Простіше кажучи, поки в Єдиному банку даних немає даних про наявність об’єкта оподаткування, зареєструвати на ньому РРО буде неможливо (див. роз’яснення ГУ ДПС у м. Києві від 20.01.2020 р.*). У нашому випадку такими об’єктами оподаткування можуть бути, наприклад, магазин (код «321»), кіоск (код «2»), лоток (код «3») чи торговельне місце» (код «680»). Щоб зареєструвати РРО, подавати ф. № 20-ОПП треба якомога швидше.

* Див.: kyiv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/404538.html

А якщо суб’єкт господарювання тимчасово не використовує об’єкт оподаткування? У такому випадку ф. № 20-ОПП теж має дотичність до реєстрації РРО.

Платникам, які тимчасово не використовують свої об’єкти, ми не радимо поспішати з поданням ф. № 20-ОПП з інформацією про закриття цього об’єкта (код «6 — закриття об’єкта оподаткування» у графі 2) чи з інформацією про зміну його стану на код «3» (тимчасово не експлуатується) у графі 9.

Якщо платник все ж подасть ф. № 20-ОПП з інформацією про тимчасову неексплуатацію об’єкта оподаткування, він майже гарантовано отримає неприємності. Бо ж тоді

вийде, що РРО зареєстрований на неіснуючу господарську одиницю

Натомість неподання ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією містить для суб’єкта господарювання значно менші ризики. Хоча б тому, що строки подання ф. № 20-ОПП установлені не ПКУ, а Порядком № 1588 (докладніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 75, с. 17).

Саме виходячи з вищенаведених міркувань ми рекомендували не подавати ф. № 20-ОПП при масових тимчасових зупинках діяльності на час карантину. Докладніше про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 35, с. 9.

І насамкінець. Якщо зареєстрований РРО тимчасово не використовується, його реєстрація все одно залишається дійсною. Тому і з цього боку неподання ф. № 20-ОПП жодних відчутних наслідків для платника не матиме. Докладніше про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 24, с. 27.