Теми статей
Обрати теми

Виплата нерезиденту від свого представництва

Постійне представництво нерезидента перераховує свій прибуток на рахунок того нерезидента, чиїм представництвом є. Чи має при цьому утримуватись податок на репатріацію? (м. Київ)

Нерезиденти, які здійснюють госпдіяльність на території України через постійне представництво, є платниками податку на прибуток (п.п. 133.2.2 ПКУ). При цьому починаючи з 01.01.2021 р. платником податку на прибуток в Україні реєструється саме нерезидент, а не його постійне представництво. Тобто в особі представництва платником цього податку стає сама компанія-нерезидент, яку представляє створене в Україні постійне представництво.

До того ж суми прибутків нерезидентів, які провадять свою діяльність на території України через постійне представництво, оподатковуються в загальному порядку. При цьому таке постійне представництво, як і раніше, прирівнюється з метою оподаткування до платника, який провадить свою діяльність незалежно від такого нерезидента (п.п. 141.4.7 ПКУ).

Отже, доходи, отримані нерезидентом від його діяльності в Україні через постійне представництвом, потрапляють у декларацію з податку на прибуток і оподатковуються податком на прибуток за стандартними для усіх платників правилами. Починаючи з 01.01.2021 р. нерезиденти навіть звітуватимуть за тією самою формою декларації, що і всі решта платників податку на прибуток (див. лист ДПСУ від 28.01.2021 р. № 318/ІПК/99-00-21-02-02-06).

Тепер припустимо, що вже оподаткований згідно з українським законодавством прибуток перераховується представництвом за кордон — безпосередньо на рахунок тієї іноземної компанії, яку представляє в Україні це представництво. Чи потрібно при цьому утримувати податок на репатріацію? Ні, і ще раз ні! У п.п. 141.4.2 ПКУ наразі прямо прописано, що вимоги абзацу першого цього підпункту не застосовуються до доходів нерезидентів, що отримуються ними через їх постійні представництва в Україні.

І це цілком логічно. Адже фактично йдеться про одного і того самого платника. І якщо його дохід уже було оподатковано за загальними податковоприбутковими правилами (під час відображення в декларації), то немає підстав повторно оподатковувати той самий дохід за репатріаційними правилами (під час перерахування за кордон). Зауважте: це правило працює, тільки коли представництво перераховує за кордон прибуток, зароблений в Україні. Якщо ідеться про якісь інші виплати, перелічені у п.п. 141.4.1 ПКУ, податок на репатріацію обов’язково утримується.

Податківці погоджуються з цим висновком. Однак роблять важливе уточнення: податок на репатріацію не утримується, якщо дохід, що перераховується нерезиденту його представництвом, було оподатковано відповідно до п.п. 141.4.7 ПКУ (БЗ 102.16). Аналогічного висновку податківці доходили й раніше (див. листи ДПСУ від 11.10.2019 р. № 739/6/99-00-07-02-02-15/ІПК, від 15.09.2020 р. № 3861/ІПК/99-00-05-05-02-06 і роз’яснення ГУ ДПС у Дніпропетровській обл. від 04.12.2020 р.*).

* Див.: dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/443784.html

Але коли слід вважати, що український дохід нерезидента (отриманий через представництво) оподатковано? Чи відбулося це, якщо представництво перерахує прибуток нерезиденту до того, як подасть щодо цього прибутку українську декларацію з податку на прибуток? Або якщо в українській декларації нерезидента фігурує збиток (і, як наслідок, податок на прибуток не буде сплачено)?

Податківці письмових роз'яснень поки що не дають. А усно заявляють: головне, щоби прибуток нерезидента потрапив в українську декларацію з прибутку. Якщо це відбулося, податок на репатріацію при перерахуванні цього прибутку за кордон можна не утримувати. Незалежно від того, чи сплачено податок на прибуток на дату перерахування.

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі