Теми статей
Обрати теми

Резидент представляє інтереси нерезидента

Нерезидент у минулих роках здійснював діяльність в Україні через представника — резидента України. А тому саме резидент виступав постійним представництвом з метою сплати податку на прибуток за нерезидента. Чи може резидент й у 2021 році виступати податковим представником такого нерезидента? (м. Київ)

Як і в минулих роках, так і у 2021 році резидент України, який представляє в Україні інтереси одного нерезидента, вважається постійним представництвом (п.п. 14.1.193 ПКУ).

Але, на відміну від минулих років, з початку 2021 року статус постійного представництва нерезидента не змушує резидента нараховути, сплачувати і звітувати з податку на прибуток як окремий платник — постійне представництво.

З початку 2021 року саме нерезидент, а не його постійне представництво, стає окремим платником податку на прибуток (п.п. 133.2.2 ПКУ).

Таке переведення стрілок дещо спрощує життя резидента-представника, оскільки уже не змушує за себе як постійне представництво звітувати з податку на прибуток як окремий платник. Хоча він і далі може нараховувати, сплачувати і декларувати податкові зобов’язання з податку на прибуток за нерезидента. Але робити він тепер це буде не від свого імені, а від імені нерезидента, й то тільки за умови, що нерезидент делегує йому за довіреністю право звітувати і сплачувати податок на прибуток.

Якщо на сьогодні у виданій довіреності представнику не зазначено, що він може нараховувати, сплачувати і подавати декларацію з податку на прибуток за нерезидента, то слід унести до неї зміни й дати йому таке право.

Припиняти звітувати за себе як платника податку на прибуток постійні представництва, які були зареєстровані платниками податків на прибуток у періодах до 01.01.2021 р., повинні після реєстрації платником податку на прибуток нерезидента. А здійснити таку реєстрацію він мав до кінця І кварталу 2021 року (п. 60 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Отже, резидент, який у минулих роках представляв інтереси нерезидента з І кварталу 2021 року, має припинити бути платником податку на прибуток за постійне представництво. Цей обов’язок переходить саме до нерезидента (див. с. 5 цього номера).

При цьому фіскали вважають, що постійне представництво звітує як платник податку на прибуток доти, доки нерезидент не ввійде в коло платників податку на прибуток (див. інформаційний лист № 19).

Тобто якщо нерезидент стане платником податку на прибуток у середині 2021 року, то звітувати він (напевно, це буде робити його постійне представництво за довіреністю) має починаючи з дати постановки на облік як платник податку на прибуток. За період до цієї дати звітувати має саме постійне представництво такого нерезидента (тобто його представник).

Виходячи з цього може здатися, що коли нерезидент проігнорує вимоги п. 60 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ й до кінця І кварталу 2021 року не зареєструється платником податку на прибуток, то представник нерезидента як постійне представництво — платник податку на прибуток зможе й далі від свого імені звітувати з податку на прибуток.

Воно так і буде. Але за ігнорування постановки на облік нерезиденту світить значна санкція (див. с. 12 цього номера).

Крім того, навіть якщо сам нерезидент не виявить бажання стати на облік, то це за нього зроблять фіскали на основі перевірки. Такі перевірки вони мають розпочати з 01.07.2021 р.

І, напевно, тоді вони не тільки поставлять нерезидента на облік і застосують 100-тисячний штраф, а й донарахують податок на прибуток. Напевно, за період з 01.04.2021 р. (з дати, до якої нерезидент мав стати платником цього податку) і до дати примусової постановки на облік.

Хоча, можливо, через те, що з податку на прибуток звітуватиме постійне представництво. Як окремий платник до дати постановки нерезидента на облік, то донарахованого податку на прибуток нерезиденту уникнути вдасться.

Сергій Децюра, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі