Теми статей
Обрати теми

Працівники-іноземці в представництві нерезидента і ЄСВ

На роботу в представництво нерезидента, розташоване на території України, головне підприємство направляє свого співробітника, який також не є резидентом України. Чи потрібно представництву нерезидента як податковому агенту утримувати з зарплатних доходів такого співробітника ПДФО, ВЗ, чи буде в цьому випадку ЄСВ? (м. Київ)

Якщо фізособа-нерезидент укладає трудовий договір із головним підприємством — нерезидентом, яке і виплачує йому зарплату, то в цьому випадку в питаннях регулювання трудових відносин потрібно орієнтуватися на ст. 54 Закону про міжнародне право. Зокрема, там сказано, що трудові відносини іноземців, які працюють в Україні, не регулюються правом України в разі, якщо такі особи за межами України уклали з іноземними роботодавцями трудові договори про виконання роботи в Україні (якщо інше не передбачене договорами або міжнародним договором України). Відповідно, зарплатний дохід такої фізособи-нерезидента матиме статус іноземного доходу і не оподатковуватиметься ні ПДФО, ні ВЗ на території України.

ЄСВ тут теж не буде. Річ у тому, що в п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464 визначено, що застрахованою особою є фізособа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і платить (платила) та/або за яку сплачується або сплачувався в установленому законом порядку ЄСВ.

У цьому випадку фізособа-нерезидент не укладала трудового договору на території України з представництвом нерезидента і вона не вважатиметься застрахованою особою з позиції Закону № 2464. А це означає, що в представництва нерезидента не виникає обов’язку з нарахування ЄСВ з доходів такої фізособи-нерезидента.

Тепер розглянемо іншу ситуацію. Якщо саме представництво нерезидента укладає трудовий договір із іноземним громадянином, таке представництво вважатиметься роботодавцем з позиції ПКУ (п.п. 14.1.222 ПКУ). Тобто в разі, якщо постійне представництво нерезидента нараховує (виплачує, надає) на користь фізособи (як резидента, так і нерезидента) оподатковуваний дохід із джерела його походження в Україні, в тому числі заробітну плату (винагороду), то представництво відповідно виступатиме податковим агентом з ПДФО і ВЗ із зарплатних доходів такого працівника. Зарплатний дохід, який виплачується працівникам представництва, не матиме статусу іноземного доходу (у тому числі й для нерезидента, оскільки тут працюватиме п.п. 163.2.1 ПКУ*) і повинен оподатковуватися на загальних підставах ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ — 1,5 %.

* Згідно з п.п. 163.2.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДФО нерезидента є його оподатковуваний дохід із джерелом походження в Україні.

А що з ЄСВ? Податківці це питання роз’яснюють так: оскільки на іноземних громадян, які працюють у представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України, норми ст. 253 КЗпП не поширюються, вони не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Відповідно зазначені представництва не є страхувальниками для працівників-іноземців при нарахуванні й виплаті їм на території України доходу у вигляді заробітної плати (див. лист ДФСУ від 16.02.2018 р. № 643/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, консультацію в підкатегорії 201.03 БЗ). Водночас із Закону № 2464 такий однозначний висновок не випливає. Представництва нерезидентів належать до числа платників ЄСВ (ст. 4 Закону № 2464), а визначення застрахованих осіб достатньо розпливчасте. Враховуючи неоднозначність цього питання, рекомендуємо отримати для себе індивідуальну податкову консультацію, щоб уникнути проблем з контролюючими органами.

Олена Савченко, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі