Теми статей
Обрати теми

ФОП-ліміт для готівкових розрахунків без РРО

Альошкіна Наталя, податковий експерт
ФОП на групі 3 єдиного податку у 2020 році отримував дохід у безготівковій формі. Сума доходу в IV кварталі перевищила 1 млн грн за календарний рік. З початку поточного року підприємець продовжує працювати за безготівку, але планує здійснювати приймання готівки від покупців. Чи зобов’язаний ФОП на групі 3 ЄП у 2021 році застосовувати РРО/ПРРО? (м. Київ)

Одразу скажемо, ФОП на другій — четвертій групі ЄП, одного разу порушивши граничний РРО-ліміт, назавжди втрачає право на звільнення від РРО. Отже, у вашому випадку ФОП-спрощенець з 01.01.2021 р. усі розрахункові операції (у розумінні Закону про РРО) зобов’язаний проводити через РРО/ПРРО. А тепер усе по порядку.

Як ви знаєте, не застосовують РРО/ПРРО безумовно платники єдиного податку (ЄП) першої групи (п. 296.10 ПКУ). Водночас ФОП на ЄП другої — четвертої груп звільнені від РРО лише за умови, що обсяг доходу у них протягом 2020 року не перевищував 1 млн грн, а протягом 2021 року — 1,32 млн грн. Таке звільнення діє незалежно від обраного виду діяльності, за винятком реалізації:

(1) технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

(2) лікарських засобів, виробів медичного призначення і надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

(3) ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння (п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Дохід рахують наростаючим підсумком за період з 1 січня по 31 грудня поточного року, а з січня наступного року РРО-ліміт обнуляють і починають підрахунок наново. Врахуйте: при підрахунку ліміту враховують тільки доходи, отримані ФОП на спрощенці протягом календарного року (п. 2 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 13.07.2016 р. № 439, 107.01.03 БЗ). Тобто в суму РРО-ліміту не потраплять (1) доходи, отримані підприємцем раніше на загальній системі оподаткування; (2) «цивільні» доходи, отримані таким ФОП у статусі звичайної фізичної особи — платника ПДФО.

У разі перевищення рятівного РРО-ліміту єдиноподатник зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО (у тих випадках, коли цього вимагає Закон про РРО) з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення. Тобто увесь IV квартал 2020 року, в якому було допущено порушення, можна було спокійно допрацювати без РРО. А ось уже з 1 січня 2021 року підприємець при проведенні розрахункових операцій зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО (109.02 БЗ).

Причому якщо ФОП-спрощенець одного разу перевищив РРО-ліміт, застосовувати РРО йому доведеться в усіх подальших податкових періодах протягом своєї реєстрації як платника ЄП. Інакше кажучи, ні початок нового календарного року, ні подальше зниження обсягів доходу не врятують ФОП від РРО-обов’язку. Не допоможуть йому і тимчасовий перехід на загальну систему оподаткування або тимчасове припинення підприємницької діяльності з відновленням його реєстрації як ФОП-спрощенця другої — четвертої груп (див. лист ДПСУ від 20.02.2020 р. № 686/6/99-00-05-04-01-06/ІПК, 109.02 БЗ).

Отже, якщо ФОП перевищив 1 млн у IV кварталі 2020 року, то з 1 січня 2021 року він зобов’язаний проводити розрахункові операції (у розумінні Закону про РРО) із застосуванням РРО/ПРРО без права повернути собі втрачену РРО-пільгу. І пам’ятайте: притягнути до відповідальності за п. 1 ст. 17 Закону про РРО можуть за невикористання РРО і в період карантину. Адже порушення РРО-законодавства — це не податкові порушення (див. лист ДПСУ від 26.03.2020 р. № 1249/6/99-00-05-04-01-06/ІПК).

Якщо ж у поточному році триває класична безготівка, то РРО/ПРРО у такому разі не потрібні. Але тільки до моменту першої розрахункової операції (приймання готівки або оплати карткою, у тому числі через Інтернет).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі