Теми статей
Обрати теми

Акциз: нова декларація, нові проблеми

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 02.04.2021 р. № 7984/7/99-00-21-03-03-07

Висновок документа

Роз’яснено, як подавати і заповнювати нову акцизну декларацію платникам роздрібного акцизу. Зокрема, податківці вимагають подання і додатка 10 до декларації*, в якому платнику потрібно зазначити нарахування акцизу в розрізі кожного коду КОАТУУ, який був до об’єднання у територіальну громаду (ТГ)

* Нагадаємо, що додаток 10 — це доповнення до декларації відповідно до п. 46.4 ПКУ, яке заповнюється у довільному порядку.

Цей лист зачіпає дві проблеми. Перша пов’язана з адмінреформою — об’єднанням ТГ, а також із тим, що роздрібний акциз сплачується до місцевих бюджетів (бюджетів ТГ), на територіях яких платниками здійснюється роздрібна торгівля алкогольними й тютюновими виробами. Нагадаємо, що платник роздрібного акцизу має перебувати на обліку та подавати акцизну декларацію до ДПС за місцезнаходженням пунктів продажу товарів. А «роздрібний» додаток 6 до декларації заповнюється окремо для кожної адмін-територіальної одиниці, де здійснюється роздрібна торгівля алкоголем/тютюном, із зазначенням відповідного коду КОАТУУ. Тому податківці роз’яснюють таке.

Платник, що має пункти продажу на території одного або декількох населених пунктів, які входять до складу ТГ, що належить до ДПС за основним місцем обліку платника, подає декларацію та заповнює один додаток 6 із зазначенням коду КОАТУУ за основним місцем обліку, де вказуються всі обсяги продажу підакцизних товарів та податкові зобов’язання, які виникли внаслідок здійснення діяльності на території ТГ. При цьому в додатку 10 до декларації платник зазначає нарахування акцизу в розрізі кожного коду КОАТУУ, який був до об’єднання ТГ.

Платник, що має один або декілька пунктів продажу на території одного або декількох населених пунктів, які входять до складу ТГ, що належить до ДПС не за основним місцем обліку платника, подає одну декларацію та один додаток 6 (із зазначенням самостійно обраного (!) коду КОАТУУ, за яким наявні пункти продажу підакцизних товарів та який був до об’єднання в ТГ). При цьому в додатку 10 до декларації платник зазначає нарахування акцизного податку в розрізі кожного коду КОАТУУ, який був до об’єднання ТГ.

Якщо пункти продажу у декількох ТГ, які обслуговує одна ДПС, то, гадаємо, як і раніше, до місцевої ДПС подається одна декларація з відповідною кількістю додатків 6 (БЗ 114.07).

Вважаємо, подання додатка 10 необхідне лише в тих випадках, коли було об’єднання ТГ, і тепер пункт(и) продажу — в іншій ТГ…

Висновок документа

Змінено порядок відображення в додатку 11 (розрахунок пального акцизу) та в додатку 12 (розрахунок спиртового акцизу) до декларації обсягів реалізованого/отриманого пального/спирту за показниками акцизних накладних (АН) та розрахунків коригування (РК)

Друга проблема щодо пального (і спиртового) акцизу, яку зачіпає лист ДПСУ, що коментується, набагато складніша. Нагадаємо, що зміни, внесені до форми акцизної декларації, а також до Порядку заповнення та подання декларації…** (далі — Порядок) ми коментували в «Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 15. Наполегливо радимо нашим читачам — платникам пального (і спиртового) акцизу — його перечитати (як і цей лист фіскалів із нашим коментарем) до початку складання декларації за березень і, зокрема, її додатка 11 (12).

** Затвердженого наказом Мінфіну від 08.12.2020 р. № 747.

Адже Мінфін «легким рухом руки» змінив алгоритм відображення як АН, так і РК у додатку 11 (і 12) до декларації! Щоб вам легше було орієнтуватись у цьому акцизному безладі, пояснимо, як ми бачимо відмінність нового й старого алгоритмів.

До змін. АН та РК відображались у гр. 4 та 5 додатка 11 до декларації за період, в якому їх зареєстрували в ЄРАН (АН/РК, складені у двох примірниках, — за період, в якому зареєстровано другий примірник!), незалежно від періоду їх складення. Консультація була розміщена в БЗ 114.05 (16 лютого переведена до недіючих).

Після змін. Податківці у листі недбало написали, що у гр. 4 та 5 додатка 11 (і 12) відображаються обсяги, зазначені у других/перших примірниках, зареєстрованих у ЄРАН:

— АН, складених у звітному періоді;

— РК, якими коригуються показники АН, складеної у звітному періоді.

Порядок тут більш конкретний: він передбачає для гр. 4 («отримання») орієнтуватись на реєстрацію в ЄРАН другого примірника АН/РК, а для гр. 5 («реалізація») — на реєстрацію першого примірника (див. пп. 4, 5 п. 2 та пп. 4, 5 п. 3 Порядку).

Як бачимо, після змін акцент робиться на періоді (місяці) складання АН (та РК*)! Але при цьому, схоже на дату складання звітності, відповідні екземпляри АН/РК (другий — для «отриманих», перший — для «реалізованих») повинні бути зареєстровані в ЄРАН. Тобто буквально з цих норм випливає, що АН/РК звітного місяця, зареєстровані не тільки у звітному, а також і в наступному (!) місяці до подання декларації, тепер потрібно включати до декларації (додатків 11 та 12) за звітний місяць. Але при цьому алгоритмі виходить, що в декларації за березень можна відображати лише АН та РК, складені саме в березні (причому РК — лише ті, шо складені до березневих АН)… ☹

І тут виникає ціла купа запитань. На кшталт: як перейти в березневій декларації на новий алгоритм заповнення? Схоже, для цього фіскали й написали в листі, який коментується, що згідно з п. 46.4 ПКУ у додатку 10 до декларації платник податку може (?!.) надати розшифровку до додатка 11 (та/або додатка 12) щодо обсягів отриманої/реалізованої підакцизної продукції, на яку складені АН у попередніх звітних періодах, за акцизними складами/акцизними складами пересувними із зазначенням їхнього унікального номера в розрізі товарів (продукції) за кодами згідно з УКТ ЗЕД.

Як це розуміти і що робити платникам? Що робити з АН/РК за більш ранні періоди (виписані лютим та раніше), відповідні екземпляри яких були зареєстровані в ЄРАН у березні та квітні до дати подання декларації за березень? Відображати їх у гр. 4 та 5 додатка 11 (12) до березневої декларації чи «саджати» їх у залишки** або щось інше? Ми схиляємось до першого варіанта (з розшифровкою їх у додатку 10), але ж такі речі треба прописувати чітко!

Також не зрозуміло, як надалі у звітності відображати АН звітних місяців, відповідні екземпляри яких будуть зареєстровані із запізненням? Тобто ті, які не встигли зареєструвати в ЄРАН до дати подання декларації за звітний місяць? Якщо підходити до цього питання формально, то виходить, що — тільки через подання уточнюючої декларації?!. На кшталт того, що вони зробили з обліком РК?

Щодо «глобальних» (і не надто законних!) змін у частині відображення у звітності РК до АН, а також щоб спробувати зрозуміти, як їх відображати тепер у деклараціях, — детально читайте в згаданому «Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 16. Адже цей наш скромний коментар не дозволяє детально охопити ще й проблеми з РК.

Щиро співчуваємо платникам пального (і спиртового) акцизу у зв’язку з такими «покращеннями»… ☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі