Теми статей
Обрати теми

Нова акцизна декларація і Порядок її заповнення: є несподіванки!

Павленко Олексій, податковий експерт
Наказом Мінфіну від 08.12.2020 р. № 747 внесено зміни до форми декларації акцизного податку та додатків до неї, а також — до Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку (далі — Порядок). У цьому матеріалі, шановні читачі, ми проаналізуємо ці зміни, щоб допомогти вам краще з ними розібратись. Однак, на жаль, на деякі питання щодо цих змін зараз немає чітких відповідей…

Внесені до форми акцизної декларації й додатків до неї і Порядку зміни були покликані змінами у сфері справляння акцизного податку, привнесеними переважно Законом № 391* та Законом № 466**. Наказ № 747 набрав чинності 16 лютого, тому декларація за новою формою згідно з п. 46.6 ПКУ подається лише починаючи з декларації за березень-2021!

* Закон України від 18.12.2019 р. № 391.

** Закон України від 16.01.2020 р. № 466.

Далі — тільки про найбільш цікаві зміни. Щодо цих нововведень див. також лист ДПСУ від 11.02.2021 р. № 3836/7/99-00-21-03-03-07!

Зміни до форм

Стосовно зміни в саму форму декларації. Уведення згаданими законами нових видів підакцизних товарів, пільг та інших змін покликало повністю в новій редакції викласти «пальний» розділ В акцизної декларації.

Змінено й більшість додатків: викладено в новій редакції додатки 2, 6 та 7 та доповнено новим додатком 14 (для розрахунку пального акцизу у разі зміни умов оподаткування за п.п. 229.8.13 ПКУ).

Змінено додаток 2, у якому розраховується тютюновий акциз. Його «роздули» через поділ ставок на сигарети й сигарили: увели нові графи для сигарил.

Змінено й додаток 6 для роздрібного акцизу. Але з нього лише видалили «пальний» розділ ІІ, який давно вже став «атавізмом».

Зміни до Порядку: різне

Подання декларації. Продубльовано з п. 49.21 ПКУ, що акцизну декларацію за кожний місяць (незалежно від показників!) подають платники пального і спиртового акцизу, а також платники, які мають чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на діяльність з підакцизною продукцією. Зауважимо, що останнє стосується, зокрема, й усіх платників роздрібного акцизу!

Курс євро. У розд. ІІ Порядку з’явивсь новий п. 10, який вимагає під час розрахунку податкового зобов’язання за ставками, встановленими в інвалюті, застосовувати офіційний курс НБУ, що діє на перший день кварталу, у якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу.

Курс НБУ зазначається із шістьма знаками після коми

Але при цьому на формах додатків все так само зазначено: «до чотирьох знаків»! Тому не забудьте, що треба використовувати (і зазначати в додатках) курс із шістьма знаками після коми. А то фіскали можуть на цьому якісь копійки акцизу донарахувати та/або одарити адмінштрафом за ст. 1631 ПКУ (85 — 170 грн).

Де відображати рідини для е-сигарет? Зі змін, внесених до п. 4 розділу ІV Порядку, виходить, що суми акцизу, нараховані з операцій з рідинами для електронних сигарет (РЕС), які потрапили до підакцизних товарів з 2021 року, відображаються в «тютюновому» розділі Б декларації. А розрахунок таких сум проводиться у відповідних додатках — переважно в додатку 1 та/або 2. Нагадаємо, одиниця виміру РЕС, що зазначається в додатках для цілей оподаткування, — літри (л). (А для ТВЕНтис. шт.)

Пальні (і спиртові) сюрпризи

Найінтригуючими зі змін до Порядку є зміни, внесені до п. 16 розд. ІІІ та до п.п. 4 та 5 пунктів 2 та 3 розд. V. Вони якоюсь мірою між собою пов’язані. Але спочатку розглянемо їх окремо.

Якщо РК — то завжди помилка?.. (зміни до п. 16 розд. ІІІ Порядку).

Змінами встановлено для платників пального/спиртового акцизу обов’язок (!) під час реєстрації в ЄРАН розрахунку коригування (РК) до акцизної накладної (АН), складеної в минулому звітному (податковому) періоді, подати:

— або уточнюючу Декларацію (і «виправний» додаток 8);

— або подати додаток 8 у складі звітної (звітної нової) Декларації за звітний період, що настає за періодом, у якому виявлено факт заниження ПЗ***.

*** Тут вже чомусь згадане тільки заниження ПЗ.

У разі заниження податку — з попередньою сплатою недоплати та штрафу у розмірі 3 (5) %.

Ці норми базуються на «виправно-помилковому» п. 50.1 ПКУ. Але нас бентежить, що автори цієї зміни до Порядку не роблять ніяких винятків! Невже вони вважають, що РК до АН, складеної в минулому періоді, можуть складатись тільки у випадках виявлення помилок?!..

Але ж це некоректно, оскільки п. 231.7 ПКУ передбачає складання РК до АН, у тому числі у випадках повного або часткового повернення пального/спирту. Тобто ПКУ прямо пише про складання в таких випадках РК і не наказує на такі повернення оформляти нові АН. Тому, якщо РК до складених в минулих звітних місяцях АН виписуються у випадках повернення товарів, то ніяких уточнень у минулих періодах робити не треба. Але!

Схоже, зараз податківці взагалі позбавили платників технічної можливості складати й реєструвати РК у випадках повного або часткового повернення пального/спирту, як це передбачає ПКУ

Адже у новому Порядку заповнення АН та РК**** жоден з нових кодів виду коригування, які обов’язково зазначаються в РК, не призначений для випадку повернення пального/спирту… ☹ Тобто після переналагодження фіскалами програмного забезпечення СЕАРП під нові форми АН/РК взагалі неможливо буде в ЄРАН такі РК зареєструвати.

**** Затверджений наказом Мінфіну від 27.11.2020 р. № 729. Наш коментар до цього документа читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 7, с. 16.

Тобто такими «підпільними» змінами до акцизних нормативів платників штучно загнали під складання АН, а не РК у випадках повернення товарів!

Але як бути в тих випадках, коли пальне відпускали неплатнику?!.. Адже той не зможе скласти «зворотну» АН! Хіба що тільки йти шляхом виправлення помилки (якої не було)?..

Що ж до подання разом з РК уточнюючої або поточної декларації з додатком 8, то ми навіть не здогадуємося, як технічно працюватиме ця норма. Адже не зрозуміло, за яким механізмом фіскали будуть не допускати РК до «минулих» АН до реєстрації в ЄРАН, якщо разом не подано виправної декларацїї. Та й незрозуміло, як прив’язати подану конкретну виправну декларацію до конкретного(них) РК: тобто як податківці перевірять, чи відображені в ній обсяги пального/спирту, що коригуються, саме цим (або одразу декількома) РК?..

До того ж, коли пальне/спирт відпускалися платнику акцизу, то у разі зменшення обсягів постачання обидва примірника мінусового РК реєструє в ЄРАН отримувач пального (спирту). Мабуть, у таких випадках саме йому доведеться під час реєстрації такого РК подавати декларацію з виправленнями

Отже, тепер виписати та зареєструвати в ЄРАН РК до АН, складеної в минулому звітному періоді (а таких випадків складання РК на практиці чимало) буде досить складною справою…

Новий алгоритм заповнення додатку 11 (та 12) (зміни до п.п. 4 і 5 п. 2 (щодо додатку 11) та п.п. 4 і 5 п. 3 (щодо додатку 12) розд. V).

Гадаємо, що ці зміни мають певний зв’язок зі згаданими РК-змінами до п. 16 розд. ІІІ Порядку. Щоб надалі їх аналізувати, наведемо зміст цих змін щодо «пального» додатка 11 (зміни щодо спиртового додатка 12 аналогічні).

Отже. Тепер в п.п. 4 та 5 п. 2 Порядку щодо заповнення додатку 11 (для пального акцизу) зазначено таке.

У графі 4 («Обсяги отриманого пального за АН, РК») зазначаються обсяги пального, отриманого госпсуб’єктом у звітному періоді, зазначені у других примірниках зареєстрованих у ЄРАН:

АН, складених у звітному періоді;

РК, якими коригуються показники АН, складеної у звітному періоді.

У графі 5 («Обсяги реалізованого пального за АН, РК») зазначаються обсяги реалізованого госпсуб’єктом пального, зазначені в перших примірниках зареєстрованих у ЄРАН:

АН, складених у звітному періоді;

— РК, якими коригуються показники АН, складеної у звітному періоді.

Зараз, нагадаємо, для цілей заповнення цих граф (4 та 5) додатка 11 орієнтир робиться на період реєстрації (!) АН/РК в ЄРАН (БЗ 114.05), а період їх складання для цього не має значення.

Але в цих змінених нормах Порядку орієнтир — вже на період складання АН*****, а це — зовсім інший алгоритм

***** І навіть відображення у звітності РК тепер зорієнтовано на період складання саме АН, а не РК!

Йдеться про відображення в обсягах отриманого та реалізованого пального АН, складених у звітному періоді, та про РК, якими коригують АН, складені саме у звітному періоді! Причому про періоди, у яких такі АН/РК були зареєстровані в ЄРАН, взагалі не згадується!..

Що стосується РК, то у призмі вищезгаданих змін до п. 16 розд. ІІІ Порядку складається враження, що усі РК, окрім тих, що встигли провести «місяць в місяць» з АН, що коригується, можна буде відображати в додатку 11 тільки через механізм виправлення помилок (тобто з поданням уточнюючої декларації, або додатка 8 з поточною декларацією). От як виходить цікаво…

Що ж стосується відображення «вхідних» та «вихідних» АН, то з наведених формулювань тепер, схоже, не буде мати значення період їх реєстрації в ЄРАН! Судячи з усього, важливо лише — щоб АН (відповідно другий екземпляр — для «вхідних» АН та перший — для «вихідних» АН) були зареєстровані в ЄРАН хоча б на дату подання акцизної декларації…

Але тут усе не так просто, і під усі ці нові акцизні «заморочки» податківці мають ще переналагодити програмне забезпечення СЕАРГ. А от як добре у них із цим стоять справи, ми вже знаємо по втіленню змін до форм АН/РК.

Гадаємо, що лише після переналагодження програми та, мабуть, надання авторами цих змін якихось чітких роз’яснень щодо нового алгоритму податкового обліку пального (і спиртового) акцизу щодо відображення АН та РК, можна буде робити більш конкретні висновки.

Найбільше нас дивує той факт, що в ПКУ ніяких змін не відбулося, які б дали привід так серйозно змінювати податковий облік!..

Ще один важливий момент. На відміну від нової форми декларації, яку платникам подавати лише у квітні за березень, ці норми Порядку вже набрали чинності і, оскільки вони загальні, то повинні вже з 16 лютого застосовуватись на практиці. Ну а як саме воно вийде, поживемо — побачимо. Адже історія з новими формами АН/РК чітко підтвердила ту істину, що вірити ані законам, ані нормативам (ані їх тлумаченню контролерами) сьогодні, на жаль, практично неможливо…☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі