Теми статей
Обрати теми

Блокування: послідовність дій

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Приводом для публікації стало таке запитання читача: нашу ПН заблокували через включення до ризикових платників. Підходять граничні строки реєстрації інших ПН. Яку послідовність дій краще застосувати — спочатку виводити з ризикових платників, а потім відправляти ПН на реєстрацію чи навпаки?

Розблокування чи штраф. У вашому випадку найбільш негативне те, що реєстрація всіх ПН/РК, які ви відправлятимете після отримання Рішення про відповідність критеріям ризиковості платника, призупинятиметься. Винятки становитимуть тільки ті ПН/РК, які відповідають відсікаючим критеріям і не проходять моніторинг (п. 3 Порядку № 1165). Серед таких щасливців — самовиписані ПН, ПН на звільнені операції, критерії «500 тис. грн» і достатнє податкове навантаження, а також прийнята Таблиця даних. Зрозуміло, що в ці умови потраплять далеко не всі.

З одного боку, складається враження, що вам потрібно спочатку зняти ризиковий статус (див. «Доведи, що не верблюд! або Подаємо документи на розблокування» цього номера), а вже потім відправляти ПН/РК на реєстрацію. У такому разі вони повинні успішно пройти реєстрацію. Інакше вам доведеться не лише подавати документи на виведення з ризикових платників, але ще й возитися з розблокуванням зупинених ПН/РК.

З іншого — якщо ви не встигнете вийти з ризикового статусу до закінчення граничних строків реєстрації ПН/РК, то податківці неминуче застосують штраф за несвоєчасну реєстрацію (п. 1201.1 ПКУ). Адже датою реєстрації зупинених ПН/РК після розблокування вважається не дата їх фактичного розблокування, а дата подання на реєстрацію. Тому у вашому випадку безпечніше спочатку відправити ПН/РК на реєстрацію, нехай навіть їх заблокують, а потім здійснювати дії з виведення з ризикового статусу та їх розблокування.

Тобто альтернатива така: або мучимося з розблокуванням ПН/РК, або платимо штраф.Більшість постачальників обере перший варіант.

Утім, за порушення, вчинені в карантинний період (до останнього календарного дня місяця, в якому закінчиться карантин), штрафи не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Цей мораторій поширюється, зокрема, й на штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, граничний строк реєстрації яких припадає на період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця закінчення карантину*.

* За ідеєю, щодо таких ПН/РК штрафів не має бути зовсім. Проте думка податківців поки не відома, не виключено, що вони можуть прийняти фіскальне рішення (штрафу не буде, тільки якщо зареєструєте ПН/РК до кінця карантину). Але поки про це говорити рано.

Тому зараз цими речами можна погратися. Якщо ви шануєте свого покупця й хочете передати йому ПК якнайшвидше, то можна ризикнути спочатку скасувати ризиковий статус і без зайвого клопоту зареєструвати ПН/РК.

Розблокування при ризиковому статусі. Тепер декілька слів про вже заблоковану ПН. Імовірно, у вас виникне схоже запитання: що потрібно робити спочатку — виводити з ризикового статусу чи розблоковувати ПН?

Заборони на розблокування ПН ризиковим платником немає. Нормативно-правові акти не забороняють подавати документи на розблокування, а потім знімати ризиковий статус платника. Але в житті податківці, імовірніше, відмовлять у реєстрації ПН. Мовляв, якщо діяльність платника загалом ризикова, то як у нього може бути якась не ризикова операція?

Тому на практиці виробилася така послідовність: спочатку виходимо з ризикового статусу — і тільки потім розблоковуємо ПН. Утім, це не догма. Доводилося стикатися й зі зворотною ситуацією, коли платникам розблокували ПН при ризиковому статусі. Мабуть, тут багато що залежить від адекватності податківців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі