Теми статей
Обрати теми

Заблокували помилкову ПН/РК: що робити?

Адамович Наталія, податковий експерт
Якщо реєстрацію ваших помилкових ПН і РК зупинено, можна сказати, що вам пощастило. Чому? Регліміт залишився цілим, а на помилкову ПН і взагалі можна махнути рукою — перешкод для реєстрації правильної ПН немає. Труднощі можуть виникнути хіба що із заблокованим помилковим РК. Але і їх можна вирішити. Зараз переконаєтеся в цьому самі.

Помилкова ПН

Помилкові ПН (поодинокі/повторні/складені не тією датою / не на того платника) не підтверджують здійснення госпоперації і під них відсутні первинні документи. Що ж робити з такими ПН, якщо їх реєстрацію призупинено?

По-перше, як пояснюють податківці, обсяги постачання товарів/послуг та суму ПДВ з помилково складених ПН (без факту здійснення господарської операції і не підтверджені первинними документами) і РК до таких ПН не повинні відображатися в декларації з ПДВ (див. листи ДПСУ від 02.02.2021 р. № 372/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 09.12.2020 р. № 5075/ІПК/99-00-05-06-02-06, БЗ 101.24). Не потрапивши ні до ЄРПН, ні до декларації з ПДВ, заблокована помилкова ПН не зменшить регліміт і не створить дисбалансу між даними звітності з ПДВ та ЄРПН. Тож

не витрачений регліміт можна відразу пускати на реєстрацію правильної ПН

По-друге, помилкові ПН можна не розблоковувати. Причина проста — первинні документи на постачання товарів/послуг, зазначених у помилковій ПН, відсутні (див. БЗ 101.18). Для розгляду питання прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації помилкової ПН платник податків може подати тільки пояснення, що заблокована саме помилкова ПН (через Повідомлення… за формою J(F)1312603). Та й то, тільки за бажанням. Хоча краще це зробити, щоб не виникало питань із штрафом за нереєстрацію (див. далі). А просто взяти й відкликати з ЄРПН заблоковані ПН/РК, як пояснюють податківці, не вийде, оскільки це не передбачено законодавством (див. БЗ 101.18).

А чи варто хвилюватися про штраф (за п. 1201.2 ПКУ) за нереєстрацію ПН, виявлену за підсумками перевірки? Тут повинен спрацювати аргумент, що будь-які помилкові ПН штрафуватися не повинні через відсутність обов’язку їх складання і реєстрації (див. лист ДФСУ від 19.07.2019 р. № 3352/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, що з’явився завдяки позитивній судовій практиці*). До того ж, дотримуючись роз’яснень податківців з БЗ 101.27, якщо щодо заблокованої ПН платник протягом 365 днів не вживав заходів для її розблокування, то:

* Див. постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 25.04.2019 р. у справі № 140/2159/18 //reyestr.court.gov.ua/Review/81430895; постанову Другого апеляційного адмінсуду від 12.11.2019 р. у справі № 480/2163/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/85772660.

(1) після закінчення 365 днів буде прийнято рішення про відмову в реєстрації такої ПН, а

(2) штраф за нереєстрацію за п. 1201.2 ПКУ буде застосовано в тому випадку, якщо після закінчення 365 днів за результатами проведеної перевірки (!) податківці виявлять факт здійсненої операції без реєстрації ПН. Тобто штраф застосують, тільки якщо в платника був реальний обов’язок зареєструвати ПН.

Що стосується штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН (за п. 1201.1 ПКУ), то він може бути накладений тільки після реєстрації ПН (виходячи з днів прострочення), а реєструвати призупинену помилкову ПН уже точно не будуть.

Тож якщо реєстрацію вашої помилкової ПН призупинено, нічого не робимо: не розблоковуємо її та не включаємо до декларації. На реєстрацію в ЄРПН нової — правильної ПН вона не вплине. Тому залишаємо її у спокої.

Помилковий РК до правильної ПН

Податківці говорять, що помилкові РК, як і помилкові ПН, реєстрацію яких зупинено, можна не розблоковувати. Аналогічного висновку податківці доходять і щодо РК із помилками в обов’язкових реквізитах (див. БЗ 101.18). Хоча зазначають, що пояснення (про те, що РК помилкові) можна й подати. Виходить, якщо ми визнаємо заблокований РК помилковим, його можна, як і ПН, не розблоковувати?

Не зовсім так. У випадку з блокуванням помилкового РК потрібно врахувати таке.

По-перше, відкоригувати (зменшити) податкові зобов’язання можна тільки після того, як РК зареєструють. Якщо перший помилковий РК заблокували, то реєстрація будь-кого наступного (правильного) РК може бути, у принципі, можлива тільки в тому випадку, якщо вдасться усунути причину, з якої був заблокований перший РК. А зробити це не завжди можливо. Наприклад, причину блокування за п. 6 Критеріїв ризиковості операцій (зменшуючий РК після 14 днів з дати ПН) усунути точно не вийде, якщо цей РК помилковий.

По-друге, податківці можуть не прийняти новий РК із причини наявності заблокованого помилкового РК до цієї ПН. Зазвичай у такому разі вони надсилають повідомлення такого змісту: «податкова накладна від… №… знаходиться в стадії незавершеного коригування» (і в дужках — дані заблокованого РК). Тому зареєструвати правильний РК не вийде, доки податківці не відмовлять у реєстрації помилкового.

Висновки: кинути помилковий РК можна тільки в тому випадку, якщо жодних інших коригувань за ПН проводити не доведеться.

Як же бути, якщо заблокованим виявився помилковий РК і реєструвати його ЄРПН не потрібно, а ось правильний РК та інші РК до цієї ПН, можливо, доведеться реєструвати?

Тоді потрібно обов’язково подати податківцям відповідні пояснення, щоб завершити процедуру блокування такого помилкового РК.

Для пояснення можна використати ту саму форму, за якою подається повний розблокувальний пакет, тобто Повідомлення… за формою J(F)1312603, у яке і вписуємо текст пояснення. При цьому подавати пояснення про те, що РК помилковий, повинен постачальник і щодо зменшуючого помилкового РК, відправленого на реєстрацію покупцем (БЗ 101.18).

У полі «Пояснення» Повідомлення зазначаємо: «Розрахунок коригування від… №… до податкової накладної від… №… є помилковим. Просимо прийняти рішення про відмову в його реєстрації». Відправляємо й чекаємо 5 робочих днів. Подані розблокувальні документи регіональна комісія має розглянути саме у цей строк (пп. 3, 9 Порядку № 520). У відповідь податківці повинні надіслати відмову в реєстрації помилкового РК. Після чого можна подавати на реєстрацію правильний РК.

До речі, пам’ятайте: у разі якщо до ПН зареєстрований обнуляючий РК, зареєструвати ще будь-який РК до цієї ПН уже не вийде (див. лист ДПСУ від 24.10.2019 р. № 981/6/99-00-07-03-02-15/ІПК // «Податки & бухоблік», 2019, № 94, с. 27). Тому якщо раптом помилковий обнуляючий РК потрапив під блокування, вважайте, вам пощастило — подавайте пояснення про те, що РК — помилковий, і після відмовної квитанції від податківців реєструйте правильний РК.

Висновки

  • Якщо реєстрацію вашої помилкової ПН призупинено, просто залишаємо її (не розблоковуємо і не включаємо до декларації з ПДВ). На реєстрацію в ЄРПН нової — правильної ПН вона не вплине.
  • А ось блокування помилкового РК доведеться пояснити. Інакше зареєструвати новий — правильний РК не вийде.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі