Теми статей
Обрати теми

РК до обнуленої ПН зареєструвати не можна

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДПСУ від 24.10.2019 р. № 981/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

висновок документа

Розрахунок коригування (РК) не може бути складений до податкової накладної (ПН), яка обнулена (виведена в «нуль»)

У податківців запитали: як діяти, якщо продавець отримав аванс (зареєстрував ПН), проте пізніше при поверненні авансу покупцеві РК до авансової ПН склав помилково не тією датою. Як виправитися, якщо припустилися помилки в даті РК?

На жаль, шляху виходу податківці не запропонували, а тільки констатували, що:

— помилка, якої припустилися в даті складання РК, виправленню не підлягає;

— податкове законодавство передбачає складання РК лише до ПН (а ось РК до РК скласти не вийде);

— за правилами, якщо до ПН вже були складені РК, то наступний РК складають з урахуванням попередніх коригувань. Ну а оскільки ПН поворотним РК вже обнулена (виведена в «нуль»), скласти будь-який (навіть виправляючий) РК до неї більше неможливо і підстави для її подальших коригувань відсутні.

Тому виправити ситуацію і, скажімо, скласти до повністю обнуленої ПН допоміжний «технічний» РК (скасовуючий повернення), щоб потім скласти наново поворотний РК правильною датою, чи в інший спосіб виправити ситуацію не вийде. ☹

Засмучує і те, що за цих обставин контролери зазначають: зменшити ПЗ постачальник може лише на підставі належним чином складеного та зареєстрованого РК. Ну а в БЗ 101.15 прямо говорять: зменшити ПЗ на підставі РК, зареєстрованого з помилкою в даті, постачальник не може. А для недопущення подібних ситуацій фіскали радять платникам правильно вести податковий облік і... не помилятися. За таких умовах залишається хіба що порадити бути уважнішою протилежній стороні — покупцеві — платникові ПДВ, зобов’язаному реєструвати такий зменшуючий РК, і перевіряти його заповнення на предмет правильності дати.

Не можуть контролери в цьому випадку вдатися й до своєї улюбленої «поради» при помилках — перевиписування ПН (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 30, с. 4). Для цього жодних підстав немає, оскільки в авансовій ПН не було помилок! Хоча якщо аванс та його повернення — з одного періоду (граничні строки реєстрації за який ще не минули та штрафи за прострочення реєстрації не загрожують), то продавець, узагалі-то, може відразу ж перевиписати ПН і РК з правильною датою, а колишню ПН з РК вважати дефектними й у декларації їх не відображати. Але не завжди помилку вдається виявити оперативно.

Інша річ, якщо ПН ще не була обнулена і до неї, наприклад, не тією датою склали РК на зміну номенклатури або на часткове повернення товару. Тоді виправити ситуацію допоможуть декілька РК. Детальніше про ці випадки читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 32, с. 20 і 2018, № 69, с. 6.

А ось з обнуленими ПН, виходить, ситуація смутна. Програмне забезпечення не пропускає більше до них РК. Прикро, що фіскали заплющують очі на ситуацію, нібито проблеми за такими помилковими РК не існує*.

* Хоча, як мовиться, було б бажання — зуміли ж контролери при задвоєнні ПН впровадити особливий механізм складання до вже обнуленої (!) раніше ПН порожнього РК з типом причини «20» (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2, с. 21)!

І ось ще, що відмітно: коли мова заходить про покупця і його податковий кредит (ПК), то контролери вимагають (!) відкоригувати (зменшити) ПК незалежно від наявності РК. Тут контролери розуміють, ☺ що придбання товарів фактично не відбувається, і дозволяють покупцеві відкоригувати ПК навіть без РК. А ось для коригування продавцем ПЗ вимагають РК!

Хоча якщо договір розривається й аванс (товар) повертається, то постачання скасовується і перестає існувати об’єкт оподаткування. Тому ПДВ підлягає коригуванню як у покупця, так і в продавця. І промахи програмного забезпечення, що не дозволяє продавцеві виправити ситуацію (по суті, позбавивши його навіть будь-якої можливості виправлення помилки), не можуть стати перешкодою продавцеві для зменшення ПЗ з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі