Теми статей
Обрати теми

Одночасно два рішення щодо Таблиці даних?!

Вишневський Михайло, податковий експерт
Нове підприємство. ПН на виконані роботи були заблоковані. Була подана Таблиця даних. Надійшла позитивна відповідь про прийняття Таблиці (додаток 6). У цей же день пізніше надійшла негативна відповідь (додаток 7) із зазначенням причини: «Наявність в органах ДПСУ податкової інформації, що свідчить про здійснення платником податків ризикових операцій». Наскільки це правомірно? В Електронному кабінеті в нас немає жодних ознак ризиковості. (м. Дніпро)

Ваш випадок непоодинокий. Давайте про все за порядком.

Одночасно дві таблиці. Таблиця даних разом із поясненнями та копіями підтвердних документів подається регіональній комісії. Її мета — попередити блокування більшості ПН/РК (за винятком зменшуючих РК і РК на неплатника). При врахованій податківцями Таблиці не мають значення критерії ризиковості операції, ризиковості платника або його позитивна історія — ПН/РК не повинні блокуватися.

Як такий строк подання Таблиці не встановлений. Її можна подавати і до блокування ПН/РК, і після*.

* Хоча часто-густо податківці встромляють палиці в колеса: не враховують Таблицю з тим обґрунтуванням, що ПН із визначеним у ній кодом УКТ ЗЕД не зупинялися. Можливо, у них так налагоджена система. Але насправді це не більше, ніж чергова відмовка. Таблиця якраз і передбачена для того, щоб у майбутньому ПН/РК із зазначеним у ній кодом не блокувалися.

Рішення про врахування чи неврахування Таблиці (додаток 6) комісія регіонального рівня повинна прийняти протягом 5 робочих днів після її отримання. Утім, при порушенні цього строку жодної відповідальності не встановлено, а правило мовчазної згоди щодо Таблиці не працює. Проте у вашому випадку відбулося ось що:

регіональна комісія вашу Таблицю врахувала, але центральна комісія її тут же відхилила

І направила вам рішення про неврахування Таблиці (додаток 7). Так, таке право в неї є і передбачене воно в п. 25 Порядку № 1165. Причому строк винесення й направлення цього рішення в Порядку № 1165 не встановлений. Цим податківці часто зловживають.

Тому в підсумку ваша Таблиця не врахована. Звідси висновок — щойно ви отримали перше рішення про врахування Таблиці, потрібно, не зволікаючи, відправляти ПН/РК на реєстрацію. Можливо, вони встигнуть проскочити до винесення другого рішення (детальніше див. «Як уникають блокування» цього номера).

Ризиковість платника. Неврахування Таблиці вам обґрунтували нібито наявною інформацією про здійснення ризикових операцій. Наскільки нам відомо, в Електронному кабінеті відповідність критеріям ризиковості операцій не відображається. Відображаються показники D і P для відповідності відсікаючим критеріям (так званий критерій податкового навантаження; п.п. 3 п. 3 Порядку № 1165), показники позитивної податкової історії, відповідність критеріям ризиковості платника, а ось ризиковості операції — ні.

Тому не дивно, що про це ви дізналися тільки тоді, коли вам заблоковували ПН і ви отримали рішення центральної комісії про неврахування Таблиці.

Що робити тепер? На жаль, по-перше, залишається розблоковувати ПН/РК . А по-друге, ще раз намагатися подавати Таблицю даних. Благо кількість спроб подання Таблиці необмежена.

Утім, є ще варіант оскарження рішення податківців у адміністративному чи судовому порядку. Але це справа невдячна. Адже навіть після хорошого судового рішення податківці можуть знов прийняти рішення про неврахування Таблиці даних.

Михайло Вишневський, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі