Теми статей
Обрати теми

ПН розблокували після 1095 днів

Вишневський Михайло, податковий експерт
На наше підприємство 17.11.2017 р. була виписана ПН, яка була заблокована. Станом на 18.11.2020 р. вона не була розблокована, і ми списали суму податкового кредиту до витрат. Станом на 22.03.2021 р. в Електронному кабінеті з’явилася ця розблокована ПН. Які наші дії? Чи можна відновити податковий кредит? Чи можна користуватися лімітом? (м. Львів)

На наш погляд, відновлювати ПК не можна, а користуватися лімітом можна. Пояснимо, у чому тут річ, але спершу потрібно згадати порядок включення до ПК вхідного ПДВ за розблокованою ПН.

Податковий кредит. Не секрет, що доки ПН заблокована, права на ПК покупець не має. При розблокуванні та реєстрації ПН вона вноситься до ЄРПН не датою фактичного розблокування, а датою подання на реєстрацію.

Проте включати її до ПК датою подання на реєстрацію, тобто заднім числом (наприклад, через УР), не можна. Податківці вже давно радять збільшувати ПК або в найближчій декларації (якщо розблокування відбулося до дати її подання; наприклад, якщо січневу ПН розблокували 6 квітня, то включити її можна вже до декларації за березень), або в періоді розблокування (у прикладі — у декларації за квітень), або в одному з наступних періодів у межах 1095-денного строку від дати складання ПН*.

* У принципі, збільшити ПК можна ще й за допомогою УР, але тільки в тому випадку, якщо ви не поставили ПК у тому періоді, коли у вас було право це зробити. Податківці дозволяють подати УР, але тільки до того періоду, коли вперше виникло право на ПК. У вашому випадку цей варіант теж не годиться (БЗ101.13).

Нагадаємо: саме протягом цього строку в одержувача зберігається право на включення вхідного ПДВ до складу ПК.

При цьому подати документи на розблокування ПН можна протягом 365 днів. Якщо постачальник не впорався протягом цього строку, то розблокувати ПН уже не вийде. Та все ж ми рекомендуємо при списанні до витрат вхідного ПДВ дотримуватися строку в 1095 днів (саме так ви й зробили). У гонитві за покупцем постачальники іноді йдуть на виписку нових ПН, які вдається зареєструвати, а заблоковану ПН представляють як помилкову (детальніше див. «Як уникають блокування» цього номера). Крім того, після відмови в реєстрації ПН постачальник має право оскаржити це рішення податківців, у тому числі в судовому порядку. Ну а тривалість судової тяганини загальновідома. Тому списувати ПДВ до закінчення 1095 днів не можна.

Схоже, у вашій ситуації маємо справу з таким випадком: ваш постачальник домігся розблокування ПН через суд. Виконати рішення суду податківці зобов’язані, незважаючи на закінчення 1095-денного строку, поготів, що зараз максимальний строк реєстрації ПН у ПКУ не встановлений. Проте через закінчення цього строку ви вже не маєте права включити цей ПДВ до ПК ні в поточних деклараціях, ні, поготів, із застосуванням УР. Принаймні податківці наполягають, що ПКУ не передбачені винятки щодо строків формування ПК за ПН, зареєстрованими за рішенням суду (лист ДПСУ від 15.02.2021 р. № 548/ІПК/99-00-21-03-02-06, 19.05.2020 р. № 2104/6/99-00-07-03-02-06/ІПК).

Регліміт. Що ж стосується регліміту, то в ПКУ немає норми, яка б обмежувала або забороняла його використання.

Інша річ, що в деяких випадках податківці вимагають штучно донарахувати ПЗ, виписавши ПН згідно з п. 198.5 ПКУ (наприклад, при закінченні строку позовної давності за отриманими, але не оплаченими товарами; вигадують компенсацію вхідного ПДВ у турдіяльності). Зрозуміло, такі вимоги не законні і не мають нічого спільного з ПКУ. А мета цілком зрозуміла — платник не має ПК, але регліміт у нього залишається завищеним. Не маючи важелів його зменшити або заборонити використання, податківці вдаються до того, щоб нівелювати його через виписування компенсуючої ПН. Проте у вашому випадку таких вимог з боку податківців ми поки не чули.

Михайло Вишневський, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі