Теми статей
Обрати теми

Електронний реєстр листків непрацездатності скоро запрацює

Савченко Олена, налоговый эксперт
Постанова КМУ від 31.03.2021 р. № 323

Висновок документа

З 01.05.2021 р. повинен запрацювати Електронний реєстр листків непрацездатності. З’явилося визначення лікарняного листка як електронного документа

Постановою, що коментується, викладений у новій редакції Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності.., затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 328.

Що «покращили»?

З 1 травня запрацює Електронний реєстр листків непрацездатності (далі — Реєстр).

Вести його буде Пенсійний фонд. Доступ до інформації, що міститься в Реєстрі, роботодавець-страхувальник і працівники — застраховані особи матимуть через електронний кабінет на вебпорталі ПФУ (portal.pfu.gov.ua).

При цьому страхувальники зможуть побачити інформацію про лікарняні своїх співробітників тільки за період перебування з ними в трудових відносинах.

По суті, Реєстр формуватиметься як система накопичення, зберігання і використання електронних даних, що надходять, зокрема, з електронної системи охорони здоров’я, від ФСС, застрахованих осіб, страхувальників.

Причому, що насторожує, так це згадка, що від страхувальників надходитиме в Реєстр інформація про суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності і суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, про відмову в оплаті лікарняного листа, про наявність у працівника пільгового статусу, що передбачає виплату допомоги у розмірі 100 %. Як би у зв’язку з цим не придумали ще якийсь вид звітності.

Інформація з Реєстру про лікарняні листи страхувальнику і застрахованій особі надаватиметься у вигляді витягу з Реєстру в електронному вигляді і за бажання (при виконанні певних умов) в паперовому вигляді.

Сформований (виданий) програмними засобами Реєстру електронний документ буде підставою для звільнення від роботи, виплати лікарняних і надання соцпослуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Так що, вже з 1 травня усі лікарняні листи будуть в електронному вигляді?

Не упевнені. Передусім потрібно дочекатися затвердження МОЗ наказу, який би визначав механізм формування і видачі медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Саме цим документом має бути затверджена процедура, за якою інформація про медичні висновки, зроблені лікарем, потрапить в електронну систему охорони здоров’я, а вже звідти до Реєстру.

Тобто, по суті, електронні лікарняні запрацюють після того, як інформація про медичні висновки надходитиме від МОЗ у Реєстр.

Наостанок зазначимо, що зараз поки важко сказати, як функціонуватиме увесь цикл процесів, пов’язаних з електронними лікарняними і Реєстром.

Річ у тім, що КМУ дав ще три місяці на те, щоб міністерства, інші центральні і місцеві органи виконавчої влади привели свої нормативно-правові акти у відповідність із постановою, що коментується.

Тому, як ви розумієте, до цієї теми нам доведеться ще повернутися. І, швидше за все, не раз. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі