Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний звіт. Вісті з полів

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Наразі триває найгарячіший період звітування за 1 квартал 2021 року. Одним із лідерів по «непонятках» є нова об’єднана звітність з ЄСВ та ПДФО. Ні, ми навіть не сподівалися, що все пройде легко. Але ж період «нелегкості» дещо затягнувся. Плюс практика підкидає свої нюанси. У результаті те, що написано в теорії в Порядку № 4, затвердженому наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, не завжди збігається з тим, що ми маємо в результаті написання програми та розставляння контролів при перевірці звітності. Тож пропонуємо обговорити вісті з полів.

Додаток 5 (Д5). Пропоную почати нашу розмову з лідера перегонів за кількістю помилок. У Д5 відображаємо відомості про трудові й цивільно-правові відносини. Його попередницею була ЄСВшна таблиця 5. Проте в певних моментах заповнення Д5 кардинально відрізняється від заповнення таблиці 5.

Почну з граф, що додалися. Графа 11 «Внутрішній сумісник». У Порядку № 4 зазначено, що вона заповнюється лише для сумісників, тобто осіб з категорією 2 у графі 07. Проте практика пішла іншим шляхом. І контролі розставлені так, що ця графа повинна бути заповнена завжди. Тож,

якщо приймаєте/переводите, переміщуєте, звільняєте внутрішнього сумісника, надаєте йому декретні відпустки, ставте 1 у графі 11. У всіх інших випадках — 0

Ще одна нова графа 12. У разі переведення/призначення особи на іншу посаду, переміщення до іншого підрозділу зазначаєте 1. В інших випадках — 0. Зауважу, що поява цієї графи дозволила відображати переведення/переміщення одним рядочком. Зверніть увагу на цей момент! Не допускайте помилок!

Факт переведення на іншу постійну посаду/роботу чи переміщення відображаємо одним рядком. У графі 10 — дата початку роботи на новій посаді. У графі 12 — 1. Кадрові графи 13 — 15 заповнюємо обов’язково. У графі 16 — реквізити відповідного наказу.

Увага! Якщо працівник протягом одного місяця звітного кварталу був прийнятий, а потім звільнений — заповнюємо на нього один рядок. У графі 10 Д5 вказуємо дату прийняття і дату звільнення. У графі 16 — реквізити наказів (на прийняття та звільнення) зазначаємо через кому. Аналогічно діємо (тобто формуємо один рядок) й у ситуації, коли на один місяць звітного кварталу припадає початок та закінчення цивільно-правового договору на виконання робіт (надання послуг).

У всіх інших випадках кожну подію зазначаємо в окремому рядку. Наприклад, прийняли/звільнили в одному звітному кварталі, але в різних місяцях — у Д5 окремо показуємо прийняття, окремо — звільнення. Особу перемістили на інше робоче місце і звільнили — кожну подію зазначаємо в окремому рядочку. Навіть якщо ці події відбулися в одному місяці.

Додаток 4 (4ДФ). Тут на перше місце виходить виправлення помилок у формі № 1ДФ за звітні періоди до 2021 року. Річ у тім, що у формі № 1ДФ, на відміну від 4ДФ, дані відображалися в цілому за звітній квартал, без розбиття за місяцями кварталу. Відповідно у разі виправлення помилок, допущених у формі № 1ДФ, у рядку 02 «Звітний (податковий) період» поле «номер місяця в кварталі» не повинно було заповнюватися.

Проте програмне забезпечення при заповненні та прийнятті звітності не дає можливості сформувати 4ДФ без номера місяця. Тож податківці наразі рекомендують у випадках подання уточнюючих 4ДФ за звітні періоди до 2021 року вказувати номер місяця «3» — останній місяць кварталу (див. статтю «Виправляємо помилку у формі № 1ДФ»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі