Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилку у формі № 1ДФ

Філіповських Надія, начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб і податків самозайнятих осіб Департаменту податкового адміністрування ДПСУ
Підприємство у порції № 2 форми № 1ДФ за 4 квартал 2020 року не зазначило суму нарахованої/виплаченої зарплати (45000 грн) та утриманих з неї ПДФО (8100 грн) й ВЗ (675 грн) за одним із працівників неуповноваженого відокремленого підрозділу. Як виправити допущену помилку, якщо вона виявлена у квітні 2021 року?

Наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773 (далі — наказ № 773) внесено зміни до наказу Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (далі — наказ № 4).

Зокрема, затверджено у новій редакції: (1) форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Розрахунок), та (2) порядок її заповнення та подання (далі — Порядок № 4).

Увага! Розрахунок за формою, затвердженою наказом № 773, вперше подається за I квартал 2021 року. Таким чином, починаючи з 1 квітня 2021 року виправлення помилок, допущених у формі № 1ДФ за звітні періоди до 2021 року, проводиться у Розрахунку, затвердженому наказом № 4 (у редакції наказу № 773).

Механізм виправлення помилок за допомогою Розрахунку прописаний у розд. V Порядку № 4. Коригувальний Розрахунок, сформований для виправлення помилок за попередній звітний період, повинен містити лише додатки, в яких проводиться коригування.

Для проведення коригувань платнику податків необхідно сформувати та подати Розрахунок з типом «Звітний новий» або «Уточнюючий» (залежно від часу проведення виправлень).

Такий Розрахунок має містити обов’язкові реквізити, визначені в рядках 01 — 05, а також у рядку 06 — інформацію про додатки, у яких буде проводитись коригування, та їх кількість.

Оскільки підприємство — податковий агент, про яке йшла мова у запитанні, виправлятиме показники форми № 1ДФ за 4 квартал 2020 року після закінчення граничного строку подання цієї форми, то йому слід сформувати коригуючий Розрахунок з типом «Уточнюючий».

Він міститиме безпосередньо сам Розрахунок із заповненими реквізитами 01 — 06 заголовної частини та 4ДФ до нього.

При цьому:

1) у рядку 01 зазначаєте тип Розрахунку та 4ДФ — «Уточнюючий»;

2) у рядку 02 — податковий період — рік «2020», квартал «4».

Що стосується поля «номер місяця в кварталі» рядка 02 коригувального 4ДФ, то в ньому у разі коригування звітних періодів до 2021 року зазначаєте «3» — останній місяць кварталу

При цьому не має значення, в якому місяці допущена помилка, що виправляється.

Оскільки у формі № 1ДФ зазначалася інформація за звітний квартал загальною сумою, то й у разі виправлення за допомогою 4ДФ помилок, які були допущені за звітні періоди до 2021 року, розбивати суми за місяцями кварталу не потрібно.

Та повернемося до реквізитів рядка 02. Зазначаємо номер:

— Розрахунку. Якщо підприємство подало Розрахунок з типом «Звітний» за 1 квартал 2021 року (номер Розрахунку — 1), а далі формує коригуючий Розрахунок за 2020 рік з типом «Уточнюючий», то він матиме номер 2;

— номер додатка до Розрахунку;

3) у рядках 03 та 031 вказуєте найменування головного підприємства та його код за ЄДРПОУ;

4) у рядку 032 коригуючого Розрахунку та 4ДФ — 19-значний код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Мінрегіону від 26.11.2020 р. № 290 за місцезнаходженням такого підприємства.

Також у титульній частині Розрахунку в графі 04 вказуєте податкову адресу головного підприємства, поштовий індекс, а також контактні телефони та адресу електронної поштової скриньки, 05 — найменування контролюючого органу за місцезнаходженням головного підприємства, 06 — інформацію про додаток, який подається, та кількість аркушів у ньому.

У дотабличній частині 4ДФ рядки 04 та 05 не заповнюються у разі коригування звітних періодів до 2021 року.

З реквізитами розібралися. Переходимо до табличної частини 4ДФ.

У розд. I 4ДФ для введення пропущеного рядка з даними щодо працівника потрібно повністю заповнити всі його графи, за винятком граф 5а та 5, й у графі 9 указати «0» — рядок на введення.

Наведемо на рис. 1 фрагмент розд. І 4ДФ коригуючого Розрахунку.

img 1

Рис. 1. Фрагмент розд. І 4ДФ коригуючого Розрахунку

Коригування сум військового збору за звітні періоди до 2021 року проводимо у розд. ІІ 4ДФ Розрахунку. Адже форма № 1ДФ не передбачала персоналізованого відображення військового збору у розд. І.

Для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у рядку «Військовий збір — виключення» потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Військовий збір» відобразити правильну інформацію.

Наведемо на рис. 2 фрагмент розд. ІІ коригуючого Розрахунку.

img 2

Рис. 2. Фрагмент розд. І 4ДФ коригуючого Розрахунку

Розрахунок подаємо до контролюючого органу за місцезнаходженням головного підприємства. Подавати копію коригуючого Розрахунку за місцезнаходженням неуповноваженого відокремленого підрозділу не потрібно! Це не передбачено чинною на сьогодні редакцією Порядку № 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі