Теми статей
Обрати теми

Медпослуги оплачені дистанційно: з РРО чи як?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДПСУ від 05.04.2021 р. № 1357/ІПК/99-00-07-05-01-06

Висновок документа

У разі надання ФОП-єдинником медичних послуг застосування РРО є обов’язковим на загальних підставах, у тому числі при дистанційних розрахунках

Це ж чому? — спитаєте ви. Бо так вигадали фіскали. І як вони це аргументують? Просто блискуче! Десь у преамбулі Закону про РРО розгледіли, що норми ПКУ мають вищу юридичну силу та є обов’язковими до виконання (насправді там такого нема — можете пересвідчитися самі) — і давай!..

Як міркують фіскали. Пункт 6 ст. 9 Закону про РРО не містить прямого звільнення від РРО жодної з категорій ФОП-єдинників. Натомість він відсилає за переліком таких звільненців до п. 296.10 ПКУ, який, у свою чергу, беззаперечно дозволяє не застосовувати РРО тільки першогрупникам. Вказівки щодо решти єдинників містяться у п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. А він зобов’язує ФОП груп 2 — 4 ЄП працювати з РРО у разі здійснення ними ризикових операцій, зокрема надання платних медпослуг.

І що далі? А далі автори листа заявляють, що працювати без РРО при дистанційних розрахунках за послуги з числа ризикових ФОП-єдинники не мають права. Тож ті з них, хто надає медичні послуги, мають застосовувати РРО на загальних підставах. При цьому до решти надавачів медпослуг, з якими теж розрахувалися дистанційно, жодних вимог щодо РРО фіскали не висувають.

До речі, схожої дискримінації ФОП-єдинники вже зазнавали (див. БЗ 109.02). Тоді утискалися торговці медичними і фармацевтичними товарами та надавачі медичних послуг на території села. Фіскали заперечували проти звільнення таких ФОП-єдинників від РРО, хоча юрособам та підприємцям-загальносистемникам дозволяли працювати без РРО, але з КОРО та РК на підставі ст. 10 Закону про РРО.

Як міркуємо ми. Щоб одним махом спростувати вигадки фіскалів, які спираються на п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, розгляньмо простішу ситуацію, коли цього пункту в ПКУ вже не буде. А станеться це доволі скоро — з 01.01.2022 р. І залишиться там лише п. 296.10, який, повторимо, назавжди звільняє від РРО одних тільки першогрупників. Решту ж ФОП-єдинників із цієї дати прирівняють до ФОП-загальносистемників і юриків, які вже є РРО-зобов’язаними.

Що це означатиме? Що на них усіх поширюватимуться як обов’язки, так і пільги, передбачені Законом про РРО. Тобто з початку наступного року ФОП-єдинники груп 2 — 4 отримають звільнення від РРО при дистанційній оплаті медичних послуг згідно з п. 14 ст. 9 Закону про РРО. І можливість працювати без РРО, а лише з КОРО та РК, якщо, скажімо, торгуватимуть мед- і фармтоварами та надаватимуть медичні послуги на території села.

А чому ж тоді фіскали забороняють таким спрощенцям користуватися цими послабленнями Закону про РРО вже сьогодні, в той час як решті РРО-зобов’язаних у такому праві не відмовляють? Адже зараз і аж до 01.01.2022 р. триває перехідний період від повного РРО-звільнення ФОП-єдинників груп 2 — 4 до повної фіскалізації іхньої діяльності. І логічно було б думати, що в цей період вони наділені більшим обсягом пільг, ніж ті, хто спокон віку був РРО-зобов’язаним. А за логікою фіскалів виходить навпаки. Не інакше як така логіка кульгає?..

Між іншим, ще недавно місцеві податківці говорили зовсім протилежне (cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/453279.html). А це означає, що будь-які сумніви мають вирішуватися на користь платника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі