Теми статей
Обрати теми

Помилково застосували ІТ-пільгу до роялті

Солошенко Людмила, податковий експерт
До платежу за використання програми, що є роялті, помилково застосували ІТ-пільгу з ПДВ (з п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Як це виправити? (м. Харків)

Нагадаємо: п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ для операцій з програмною продукцією (ПП) установлена тимчасова ІТ-пільга з ПДВ. До 01.01.2023 р. операції з постачання програмної продукції (а також операції з програмною продукцією, плата за які відповідно до абзаців другого — сьомого п.п. 14.1.255 ПКУ не вважається роялті) пільгуються — звільняються від ПДВ. У свою чергу, такий пільговий режим оподаткування передбачає, що при постачанні програмної продукції платник повинен:

— скласти та зареєструвати пільгову податкову накладну (ПН);

— показати операцію в пільговому ряд. 5.1 (і ряд. 5) декларації. А також, раз постачання пільгове, порахувати суму пільг з ПДВ у таблиці 2 додатка Д5 (до березня був додатком Д6).

Саме так і зробило підприємство. Проте пізніше з’ясувалося, що підприємство насправді отримало роялті. А, як відомо, операції з виплати роялті в грошовій формі не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 196.1.6 ПКУ). І виявилось, що підприємство застосувало ІТ-пільгу помилково. Які це спричинить наслідки?

У продавця. Підприємство помилково врахувало необ’єктну операцію як пільгове постачання. Щоправда, в декларації з ПДВ і пільгові, і необ’єктні постачання відображають в одному й тому ж безПДВшному ряд. 5! Тому на перший погляд може здатися, що нічого взагалі не доведеться виправляти. Але помилку усе-таки слід виправити.

Дійсно, значення ряд. 5 декларації, в якому показали цю операцію, не зміниться. Проте уточнити такий період все одно доведеться. Навіщо? Щоб виключити операцію з пільгових! Для цього до помилкового періоду слід подати уточнюючу декларацію (УД) і відкоригувати (зменшити) дані пільгового ряд. 5.1.

Врахуйте: разом з УД доведеться подати і уточнюючий додаток Д5, в якому перекинути операцію з пільгових у необ’єктні. Для цього в уточнюючому Д5 необхідно:

— у таблиці 2 відкоригувати (зняти з «-») суму раніше порахованої пільги з ПДВ;

— у таблиці 1 відобразити операцію як необ’єктну.

Нагадаємо, що при виправленні помилок уточнюючий додаток Д5 повністю наново переписувати не треба. У ньому наводять тільки дані відносно помилки, що виправляється: у цьому випадку показують мінусовий рядок у таблиці 2 і плюсовий рядок у таблиці 1 (див. БЗ 101.25, яка діяла до 01.03.2021 р.).

Ще на операцію була складена пільгова ПН. Тому, щоб остаточно усунути сліди помилки, можна обнулити помилкову пільгову ПН зменшуючим РК. Такий пільговий зменшуючий РК реєструє продавець самостійно (лист ДПСУ від 28.10.2019 р. № 1049/6/99-00-07-03-02-15/ІПК). Причому, за логікою, такий РК не повинні блокувати. Хоча на регліміт такий РК (як і пільгова ПН) ніяк не вплине. Також нагадаємо, що ні помилкові ПН, ні виправляючі РК до них у декларації не відображають (тому показувати такий РК, скажімо, в ряд. 5.1.1 декларації не треба).

У покупця. А ось для покупця усе складається простіше. БезПДВшні придбання відображають у ряд. 10.4 декларації (до березня — у ряд. 10.3). Причому в цьому рядку відображають будь-які придбання без вхідного ПДВ: і пільгові, і необ’єктні (а також придбання у неплатників і зі ставкою ПДВ 0 %). При цьому їх ніяк не розшифровують, оскільки ніякого додатка до цього рядка не передбачено.

А тому якщо придбання перетворилося з пільгового в необ’єктне, то у покупця це особливо ні на що не вплине. Адже місце необ’єктному придбанню (як і пільговому), як і раніше, у ряд. 10.4 декларації! Тобто декларація не вимагає внесення якихось уточнень, і покупцеві нічого не доведеться виправляти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі