Теми статей
Обрати теми

Відпустки для тата. Даєш зміни!

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Проєкт Закону від 19.06.2020 р. № 3695

Висновок документА

З’явиться новий вид відпустки — відпустка при народженні дитини. Установлено рівні можливості матері й батька дитини щодо права на додаткову соцвідпустку на дітей та відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років

Верховна Рада прийняла в другому читанні доволі цікавий законопроєкт, що сьогодні коментується. Його мета — забезпечити рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною та поєднання трудової діяльності із сімейними обов’язками. ☺ Розбираємо покращення.

Відпустка при народженні дитини. Це новий вид відпусток. Механізм та умови її надання/отримання встановлюватимуться окремою ст. 191 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Крім того, КМУ має розробити та затвердити окремий порядок під цю новинку.

Хто ж претендуватиме на таку відпустку? Вона може бути надана одній із таких осіб:

— чоловіку, дружина якого народила дитину;

— батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;

— бабі, або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, який фактично здійснює догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Тривалість відпустки — до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). Скільки конкретно — працівник вказує в заяві про надання відпустки при народженні дитини. Скористатися відпусткою можна не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Відпустка оплачувана. Витрати на оплату за рахунок роботодавця.

Особа, яка отримала відпустку при народженні дитини, зобов’язана буде надати роботодавцю копії документа, необхідного для держреєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини протягом 30 календарних днів з дня виходу в таку відпустку.

Соцвідпустка на дітей. Після підписання Президентом законопроєкту, що коментується, та набрання ним чинності право на соцвідпустку на дітей, установлену у ст. 19 Закону про відпустки, матимуть не тільки матері двох або більше дітей до 18 років, а й батьки. Проте вдвох (батько й мати дітей) сходити в таку відпустки не зможуть. Право на неї є тільки в одного з них. У кого саме? Батьки повинні вирішити самостійно.

А що це значить для кадровика (бухгалтера)? Що кількість макулатури збільшиться. Доведеться збирати довідки, що другий з подружжя такою відпусткою за відповідний рік не користувався.

Відпустка для догляду за дитиною. Традиційно право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років у батька дитини було похідним від права матері. У результаті, наприклад, якщо мати дитини — фізособа-підприємець, то ані вона, ані батько дитини скористатися такою відпусткою не могли.

Зміни, які будуть внесені до ст. 179 КЗпП та ст. 18 Закону про відпустки, такий дискримінаційний підхід скасують. У тексті вказаних статей КЗпП та Закону про відпустки «жінку» замінять на «одного з батьків дитини».

Тож після того, як зміни запрацюють, навіть якщо в таку відпустку збиратиметься мати дитини, потрібні будуть підтвердні документи, що батько дитини не користується правом на таку відпустку. ☹

З хорошого для роботодавця. Про достроковий вихід з такої відпустки потрібно буде попереджати не пізніш як за 10 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі