Теми статей
Обрати теми

Кредитні збитки: ковідний аспект

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Обмежувальні заходи, прийняті урядом у зв’язку з пандемією коронавірусу, так чи інакше вплинули як на обсяги продажів, так і на здатність покупців погасити дебіторську заборгованість. У результаті очікувані кредитні збитки за фінансовими активами можуть виявитися значно більшими, ніж були оцінені виходячи з попередніх прогнозів. Рада з МСФЗ пояснила, як обліковувати кредитні збитки за МСФЗ 9 в умовах невизначеності, що виникла внаслідок коронавірусу*. Розглянемо, як саме.

* Див. mof.gov.ua/storage/files/%D0%9C%D0%A1%D0%A4%D0%97_9_%D1%82%D0%B0_covid-19.pdf

Коронавірус — це загроза не лише для людського життя, але й для життя або як мінімум для здоров’я багатьох підприємств. Адже не секрет, що він став причиною зростання кредитних ризиків. Зросла ймовірність виникнення фінансового збитку в одного підприємства внаслідок того, що інше підприємство з певних причин не зможе виконати прийняті на себе зобов’язання в установлені строки.

За вимогами § 5.5.3 МСФЗ 9 очікувані кредитні збитки за весь строк дії фінінструменту визнають, якщо щодо такого фінінструменту фіксується значне зростання кредитного ризику з моменту первісного визнання.

Проте МСФЗ 9 не обумовлює чітких меж і самої механіки визначення того, коли саме відбувається значне зростання кредитного ризику і виникають безповоротні збитки, які треба визнавати. У цьому укладачі фінзвітності покладаються на своє професійне судження, яке ґрунтується на певних припущеннях.

Але коронавірус створив нові умови. А в них припущення, які лежать в основі застосування очікуваних кредитних збитків, можуть більше і не працювати.

Рада з МСФЗ не змінила вимог МСФЗ 9 і не додала до цього міжнародного стандарту нічого нового. Усі базові принципи залишилися колишніми. Вона просто закликала

не застосовувати свою існуючу методологію очікуваних кредитних збитків механічно,

начебто нічого не змінилося. Наприклад, введення кредитних канікул зовсім не означає, що стосовно кредитів позичальників можна автоматично визнавати збитки. Потрібно проводити ретельну оцінку здатності позичальника продовжувати виплату за своїм кредитом протягом очікуваного строку його дії. Аналогічний підхід до оцінки значного зростання кредитного ризику (після чого визнаються або не визнаються очікувані кредитні збитки) застосовують і щодо всіх інших фінансових інструментів. Вторить ідеям Ради й НБУ у своєму листі від 05.05.2020 р. № Р/60-0005/21959.

Для оцінки значного зростання кредитного ризику § 5.5.9 МСФЗ 9 вимагає оцінювати зміну ризику настання дефолту (невиконання зобов'язань)** протягом очікуваного строку дії фінансового інструмента. Така оцінка значного зростання кредитного ризику, як і оцінка очікуваних кредитних збитків, повинні базуватися на обґрунтованій і підтверджуваній інформації, яка доступна для підприємства без надмірних витрат або зусиль, і вказує на значне зростання кредитного ризику.

** Дефолт не обов’язково означає банкрутство позичальника. Порушення строку виконання зобов’язання (припустімо, якщо обумовлений договором платіж затриманий на 10 днів) теж є дефолтом.

Як і раніше, оцінки розробляють на основі всієї доступної інформації про минулі події, поточні умови, а також економічні прогнози на майбутнє (§ 5.5.17 МСФЗ 9). У ковідних обставинах, що склалися, потрібно враховувати не лише негативні наслідки призупинення бізнесу в період дії карантину, але й заходи державної підтримки, якщо вони суттєві. І тільки після цього щодо відповідних фінансових активів уточнювати оціночний резерв під очікувані кредитні збитки у фінзвітності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі