№34

Податки & бухоблік, квітень, 2021/№ 34 Інші номери журналу ›
  • Фінансові інструменти за МСФЗ: загальні принципи Фінансові інструменти — найскладніша галузь міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ). У сфері нашої сьогоднішньої уваги — тільки боргові інструменти, і то не всі. В об’єктиві — дебіторська і кредиторська заборгованості за торговельними операціями (с. 17, 21), а також за позиками (с. 12, 15). А розпочнемо нашу розмову з класифікації й оцінки (первісної та подальшої) фінансових інструментів.
  • Оцінка за амортизованою собівартістю Амортизована собівартість — головний метод подальшої оцінки фінансових інструментів. Передусім боргових інструментів, утримуваних не в спекулятивних цілях. Що таке амортизована собівартість? За яких умов до фінансових інструментів застосовують таку оцінку? Розглянемо в цій статті.
  • Резерв під кредитні збитки Фінансові активи здатні принести економічні вигоди їх володареві. Проте вони ж несуть і ризики фінансових втрат. Для обліку знецінення фінансових активів МСФЗ 9 використовує модель очікуваних кредитних збитків. У чому її суть? З’ясовуємо прямо зараз.
  • Оцінка за справедливою вартістю Що являє собою справедлива вартість? Коли застосовують цю оцінку для фінансових інструментів? Давайте з’ясовувати.
  • Кредитні збитки: ковідний аспект Обмежувальні заходи, прийняті урядом у зв’язку з пандемією коронавірусу, так чи інакше вплинули як на обсяги продажів, так і на здатність покупців погасити дебіторську заборгованість. У результаті очікувані кредитні збитки за фінансовими активами можуть виявитися значно більшими, ніж були оцінені виходячи з попередніх прогнозів. Рада з МСФЗ пояснила, як обліковувати кредитні збитки за МСФЗ 9 в умовах невизначеності, що виникла внаслідок коронавірусу*. Розглянемо, як саме.
  • Операція позики в МСФЗ-обліку позикодавця Відповідно до міжнародних стандартів договір позики належить до розряду фінансових інструментів, оскільки приводить до виникнення фінансового активу в кредитора і фінансового зобов’язання в одержувача. Які загальні особливості обліку операції позики та порядок відображення фінансового активу в обліку позикодавця?
  • Операція позики в МСФЗ-обліку позичальника У попередній статті ми розглянули облік позики, як фінансового активу, за МСФЗ-правилами в позикодавця, тут же зосередимося на зобов’язаній стороні кредитних відносин — позичальнику.
  • Торговельна дебіторська заборгованість Ще один фінінструмент, що трапляється дуже часто, — дебіторська заборгованість за відвантаженими товарами (роботами, послугами). Вона виникає, коли покупці й замовники не оплатили продукцію (товари), роботи, послуги. Давайте розберемося з її міжнародним обліком.
  • Торговельна кредиторська заборгованість У попередній статті ми розглянули МСФЗ-облік торговельної дебіторської заборгованості — фінансового активу продавця. Зараз же зосередимося на МСФЗ-обліку кредиторської заборгованості за отримані товари, роботи, послуги — фінансового зобов’язання покупця.
  • Борг у валюті Наше підприємство складає фінансову звітність за МСФЗ, функціональна валюта — гривня. Ми отримали позику від непов’язаного нерезидента в іноземній валюті. Які особливості МСФЗ-обліку фінансових зобов’язань в іноземній валюті? Чи потрібно їх дисконтувати та під яку ставку? Це ще не всі запитання, які цікавлять наших читачів. Але розпочнемо з них.
  • Забезпечувальні платежі при оренді Продовжуючи тему, обговоримо наслідки виплати орендарем забезпечувального гарантійного платежу. У практиці орендних відносин застосовують два варіанти оформлення забезпечувального платежу — його або зараховують у сплату орендної плати за останній місяць, або повертають орендареві після закінчення дії договору. Який із них — фінінструмент?
  • Суми дисконту і борги власників(ам) На практиці виникнення боргів між підприємством і його власником — випадки часті. Чи є така заборгованість фінансовим інструментом та як її відображати в обліку? Давайте розбиратися разом.
  • МСФЗ 9 і НП(С)БО 13: основні відмінності
  • Календар бухгалтера на травень 2021 року
  • Що буде у травні
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі