Теми статей
Обрати теми

Операція позики в МСФЗ-обліку позичальника

Вишневський Михайло, податковий експерт
У попередній статті ми розглянули облік позики, як фінансового активу, за МСФЗ-правилами в позикодавця, тут же зосередимося на зобов’язаній стороні кредитних відносин — позичальнику.

Первісне визнання

Згідно з міжнародними стандартами кредити і позики одержані — це фінансові зобов’язання (ФЗ). За аналогією з первісним визнанням фінансового активу, ФЗ спочатку визнаємо за їх справедливою вартістю за вирахуванням прямих витрат за операцією. Наприклад, підприємство отримало позику в сумі 150 тис. грн на ринкових умовах строком на 3 роки. При цьому підприємство понесло додаткові витрати на підготовку правочину (8 тис. грн), пов’язані з оформленням застави. Первісна оцінка ФЗ за позикою дорівнює: 142 тис. грн (150 - 8).

Якщо зобов’язання безвідсоткові або умови кредитування істотно відрізняються від ринкових, їх вартість підлягає дисконтуванню. Дисконт від пільгових зобов’язань також визнають відразу в момент отримання позики, але вже у складі фінансових доходів (Дт 505 — Кт 733).

Подальша оцінка

Кредитні ФЗ, так само як і ФА, підлягають амортизації за методом ефективної ставки відсотка.

Тобто за методом розрахунку амортизованої собівартості ФЗ (або групи зобов’язань) і розподілу процентних витрат на відповідні періоди

Ефективна ставка відсотка — це ставка, що дисконтує попередньо оцінені майбутні грошові платежі протягом очікуваного строку дії фінансового зобов’язання до амортизованої собівартості ФЗ (додаток А до МСФЗ 9).

Амортизована собівартість кредитного зобов’язання = сума первісної оцінки кредитного зобов’язання — виплата основної суми боргу + накопичена амортизація різниці між первісною сумою і сумою погашення з використанням ефективної ставки відсотка.

Витрати за позикою

Підприємство в обліку витрат на позиці керується МСБО 23. Цей стандарт розглядає два методи відображення у фінансовій звітності витрат за позиками (§ 1 МСБО 23):

— витрати за позиками, безпосередньо пов’язані з придбанням, будівництвом або виробництвом кваліфікаційного активу (повинні капіталізуватися шляхом включення їх до вартості цього активу);

— інші витрати за позиками (відносять на витрати у складі прибутку або збитку).

Тобто МСФЗ 23 розглядає питання, пов’язані з визнанням фінансових витрат, власне як витрати, а також як включення до вартості кваліфікаційного активу.

Капіталізація витрат. Витрати, які безпосередньо пов’язані із запозиченнями, капіталізуються як частина собівартості активу, якщо існує ймовірність того, що вони принесуть підприємству майбутні економічні вигоди і якщо ці витрати можна достовірно оцінити. Інакше кажучи, витрати за позиками, що безпосередньо відносяться до придбання, будівництва або виробництва кваліфікаційного активу, є частиною собівартості такого активу (§ 1, 10 — 15 МСБО 23).

Нагадаємо, до кваліфікаційного активу відносять актив, який обов’язково потребує суттєвого часу для підготовки його до передбачуваного використання або реалізації (§ 5 МСБО 23).

Витрати періоду. Інші витрати, пов’язані з отриманням і використанням позик та кредитів, визнаються (нараховуються) в тому періоді, в якому вони понесені. До них належать: відсотки й амортизація дисконту, курсові різниці, а також додаткові витрати, безпосередньо пов’язані з отриманням та обслуговуванням кредиту.

Приклад отриманої безвідсоткової позики. Звернемося до умовного прикладу, описаного в статті «Операція позики в МСФЗ-обліку позикодавця» цього номера.

Для простоти припускаємо, що позичальник обрав ринкову ставку на рівні тих же 20 %. Хоча в реальному житті позичальник і позикодавець можуть застосовувати різні ставки. У нашому прикладі цифри в позичальника будуть такі ж, як і в позикодавця, а проводки в бухобліку, по суті, дзеркальними (див. таблицю нижче).

Облік отриманої позики

Зміст операції

Дт

Кт

Сума, грн

Отримано безвідсоткову позику

311

505

150000

Визнано фінансові доходи

505

733

63195

Нараховано процентну витрату за 1-й рік

952

505

17361

Нараховано процентну витрату за 2-й рік

952

505

20834

Переведено позику в короткострокову

505

611

125000

Нараховано процентну витрату за 3-й рік

952

611

25000

Погашено безвідсоткову позику

611

311

150000

Також підкреслимо: дисконтувати будь-які фінансові активи та зобов’язання потрібно, тільки якщо вплив такого дисконтування суттєвий. Це загальне правило МСФЗ.

В Україні процентні ставки дуже високі. Отже, вплив дисконтування може бути значним, навіть якщо строк позики менше 1 року. Утім пряма вказівка з приводу річного періоду є тільки для товарної дебіторки (§ 63 МСФЗ 15).

Точно не потрібно дисконтувати інструменти «до запитання». Наприклад, якщо позикодавець у будь-який момент може вимагати повернути позику.

Подання у звітності

Залежно від строків погашення кредити і позики відображаються у Звіті про фінансовий стан у розділах «Довгострокові зобов’язання» і «Поточні зобов’язання».

Нараховані на звітну дату, але не сплачені відсотки за користування позиковими коштами відображають у складі поточних зобов’язань, крім випадків, коли підприємство має безумовне право відстрочити їх сплату на кінець дії довгострокового кредитного договору. При цьому фінансові витрати відображають в окремій статті витрат у Звіті про сукупний дохід (§ 82 МСБО 1).

У примітках до фінансової звітності розкриваємо всю кількісну і якісну інформацію про кредитні зобов’язання, яка може бути корисна користувачам фінансової звітності.

висновки

  • Отримані позики і кредити, зазвичай, обліковуються позичальниками у складі фінансових зобов’язань, що оцінюються за амортизованою собівартістю.
  • При первісному визнанні кредитні зобов’язання оцінюють за їх справедливою вартістю.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі