Теми статей
Обрати теми

Торговельна кредиторська заборгованість

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
У попередній статті ми розглянули МСФЗ-облік торговельної дебіторської заборгованості — фінансового активу продавця. Зараз же зосередимося на МСФЗ-обліку кредиторської заборгованості за отримані товари, роботи, послуги — фінансового зобов’язання покупця.

Торговельну кредиторську заборгованість визнають як фінансове зобов’язання тоді, коли підприємство стає стороною договору і якщо ця заборгованість становить безумовний юридично закріплений обов’язок сплатити грошові кошти. Щоправда, укладення договору не завжди дорівнює появі фінансового зобов’язання. У частині товарної кредиторки в покупця фінансові зобов’язання виникають у момент отримання товару.

Аналогічно вищезгаданій дебіторській заборгованості визнання, оцінку, надання та розкриття інформації щодо торговельної кредиторської заборгованості регулюють МСБО 32, МСФЗ 9 і МСФЗ 7.

Оцінка торговельної кредиторки

При первісному визнанні торговельну кредиторську заборгованість оцінюють за справедливою вартістю, зменшеною на витрати за операцією (§ 5.1.1 МСФЗ 9). Для звичайної торговельної кредиторки, за якою витрати за операцією дорівнюють нулю, і немає істотного впливу дисконтування, первісна її оцінка дорівнюватиме ціні угоди.

Якщо за короткостроковою або довгостроковою товарною кредиторкою в покупця вплив дисконтування істотний, то її справедливу вартість доведеться розрахувати (визначити вартість майбутніх грошових надходжень, що дисконтуються за ефективною ринковою процентною ставкою).

Якщо справедлива вартість торговельної кредиторської заборгованості відрізняється від номінальної (ціни угоди), то в момент первісного визнання компанія повинна визнати різницю між справедливою вартістю фінансового інструменту і ціною операції у складі прибутку або збитку (§ Б5.1.2A МСФЗ 9).

Подальша оцінка

Торговельна кредиторська заборгованість, так само як і торговельна дебіторська заборгованість, підлягають амортизації за методом ефективної ставки відсотка (§ 4.2.1 МСФЗ 9).

Тобто за методом обчислення амортизованої собівартості та розподілу процентних витрат на відповідні періоди

Розрахунок амортизованої собівартості за кредиторкою проводять аналогічним чином, але дзеркально стосовно фінансового активу — дебіторської заборгованості.

Довгострокова кредиторська заборгованість може виникати в разі придбання активів на умовах відстрочення платежу. У цьому разі фактична вартість активу еквівалентна сумі грошових коштів, яку необхідно було б за нього заплатити на дату його прийняття до обліку (тобто поточній ціні за умови негайного платежу грошовими коштами).

Різницю між вартістю первісного визнання товарної кредиторки і сумарними виплатами визнають як процентну витрату протягом усього періоду відстрочення, якщо тільки такі відсотки не капіталізуються за порядком, передбаченим в МСБО 23 «Витрати на позики».

Приклад торговельної кредиторської заборгованості. Звернемося до умовного прикладу, описаного в статті «Торговельна дебіторська заборгованість». Покупець отримав обладнання, вартість якого за договором — 150 тис. грн, у тому числі ПДВ — 25 тис. грн. Для простоти допускаємо, що покупець обрав ринкову ставку на рівні тих же 20 %. Хоча в реальному житті продавець і покупець можуть застосовувати різні ставки. У нашому прикладі цифри в покупця будуть такі ж, як і в продавця, а записи в бухобліку, по суті, дзеркальними (див. таблицю нижче).

Відображення довгострокової товарної кредиторки

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Отримано обладнання

(ПН на дату оприбуткування немає в ЄРПН)

152

55

72337,50

644/1

55

14467,50

644/1

644/ПДВ

10532,50

2

Відображено суму ПДВ у складі податкового кредиту на підставі ПН, зареєстрованої в ЄРПН

641/ПДВ

644/1

25000

3

Нараховано процентні витрати за 1-й рік

952

684

14467,50

644/ПДВ

684

2893,50

4

Нараховано процентні витрати за 2-й рік

952

684

17361,80

644/ПДВ

684

3472,20

5

Переведено кредиторку в короткострокову

55

611

86805

6

Нараховано процентний дохід за 3-й рік

952

684

20833,20

644/ПДВ

684

4166,80

7

Погашено кредиторську заборгованість

611

684

311

311

86805

63195

Припинення визнання торговельної кредиторської заборгованості відбувається виключно тоді, коли вона погашається, тобто тоді, коли зобов’язання, передбачене договором, виконане або анульоване чи коли сплив строк його виконання.

Різницю між балансовою вартістю фінансового зобов’язання і сплаченою компенсацією визнають у складі прибутку або збитку.

Подання у звітності

Звіт про фінансовий стан повинен включати інформацію про дебіторську і кредиторську заборгованість у розділах «Торговельна та інша дебіторська заборгованість» і «Торговельна та інша кредиторська заборгованість» (п. 54 МСБО 1 «Подання фінансової звітності»).

При цьому у Звіті про сукупний дохід підприємство має розкрити чистий прибуток/збитки щодо:

— фінансових активів, які обліковуються за амортизованою вартістю;

— фінансових зобов’язань, що обліковуються за амортизованою вартістю.

У примітках до фінансової звітності розкриваємо всю кількісну та якісну інформацію про товарну дебіторську і кредиторську заборгованість, яка може бути корисна користувачам фінзвітності для розуміння впливу заборгованості на фінансове становище і результати діяльності підприємства.

висновки

  • Фінзобов’язання за торговельною кредиторкою первісно визнаємо за справедливою вартістю. Без істотного впливу дисконтування вона буде дорівнюватиме ціні угоди.
  • Базовий метод подальшої оцінки торговельної кредиторки — амортизована собівартість.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі