Теми статей
Обрати теми

Суми дисконту і борги власників(ам)

Альошкіна Наталя, податковий експерт
На практиці виникнення боргів між підприємством і його власником — випадки часті. Чи є така заборгованість фінансовим інструментом та як її відображати в обліку? Давайте розбиратися разом.

МСФЗ жодних особливих вимог до кваліфікації заборгованості учасників (акціонерів) не містить, тому керуватимемося загальними правилами.

Безумовно, дебіторська або кредиторська заборгованість визнається фінансовим інструментом (активом/зобов’язанням), якщо підприємство стає стороною контракту і внаслідок чого виникає юридичне право отримувати / обов’язок сплатити грошові кошти (§ Б3.1.2 (а) МСФЗ 9). Аналогічні умови чітко простежуються в МСБО 32 (§ 11 (в) (i) та (а) (i) МСБО 32). Тому при виконанні цих умов у підприємства є достатньо підстав класифікувати таку заборгованість, як фінансовий інструмент, який оцінюється за амортизованою вартістю. Наприклад, в емітента корпоративних прав є право вимагати від засновника/учасника сплатити заборгованість з додаткових вкладів або підприємство повинно виплатити грошові кошти учасникові за договором позики.

Врахуйте: грошова заборгованість учасників із вкладів до статутного капіталу не дисконтується, оскільки внески мають бути повністю внесені протягом 6 місяців з дати державної реєстрації товариства (ст. 14 Закону про ТОВ). Тобто така заборгованість належить до короткострокової.

Інша річ — позики від учасників та учасникам.

Заборгованості за такими операціями можуть підлягати дисконтуванню. Причому всі неринкові операції з учасниками повинні проходити через власний капітал. Це можливо завдяки визначенню термінів «доходи» і «витрати» (§§ 4.68, 4.69 Концептуальної основи, додаток А до МСФЗ 15). Як випливає з § 109 МСБО 1, зміни у власному капіталі суб’єкта господарювання відображає збільшення або зменшення чистих активів протягом періоду. За винятком змін, що є наслідком операцій із власниками, які діють відповідно до їх повноважень. При цьому власники — держателі інструментів, класифікованих як власний капітал (§ 7 МСБО 1). Інструмент капіталу — будь-який контракт, який засвідчує залишкову частку в активах суб’єкта господарювання після вирахування всіх його зобов’язань (§ 11 МСБО 32).

Вважаємо, можливість притягнути/надати безвідсоткову (або пільгову) позику обумовлена тим, що позикодавець (позичальник) виступає в цій операції в ролі власника підприємства — тобто виникнення дисконту є наслідком операцій із власниками. А отже, суму такого дисконту доцільно відображати через власний капітал.

Що стосується обліку подальшої амортизації дисконту, вважаємо, що суми амортизації теж повинні проводитися за рахунок власного капіталу. Адже амортизація дисконту також є наслідком операції з власником з надання/отримання пільгової позики.

Хоча є інша позиція, яка базується на поділі фінансування на пільгових умовах на дві складові:

(1) визнання дисконту;

(2) амортизація такого дисконту.

Тобто амортизацію дисконту розглядають як окрему операцію з нарахування відсотків з одночасним коригуванням балансової вартості фінансового зобов’язання / активу. Інакше кажучи, амортизацію дисконту фактично ототожнюють зі звичайною платою за користування грошовими коштами за ринковою ставкою, яка була б нарахована на користь незалежної сторони договору позики. У такому разі амортизацію дисконту доцільно відображати через фінансові доходи/витрати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі