Теми статей
Обрати теми

Помилково сплатили/не сплатили ЄСВ з МЗП: а що у звіті?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Вимога про сплату ЄСВ з мінімальної зарплати (МЗП) діє вже не один рік. Проте на практиці бувають ситуації, коли з нею все йде не дуже гладко: то нарахували доплату до мінімального страхового внеску, коли не потрібно, то навпаки — забули про неї. І якщо з виправленням помилки в бухобліку справляються на ура, то відображення таких коригувань у Д1 Податкового розрахунку багатьох бухгалтерів заводить у глухий кут. Усе розставити на свої місяця вам допоможе наша стаття.

За загальним правилом, підприємство, яке є основним місцем роботи працівника, зобов’язане сплачувати ЄСВ за нього за ставкою 22 % з фактичної бази нарахування, але не нижче МЗП. Якщо така база нарахування ЄСВ менша за МЗП, на різницю між цими величинами (назвемо її додаткова база нарахування ЄСВ) донараховуємо ЄСВ.

Своєчасно визначену додаткову базу нарахування ЄСВ вказуємо в Д1 в окремому рядку. У графі 09 проставляємо в загальному випадку код типу нарахувань (КТН) «13».

А тепер давайте з’ясуємо, як виправитися у звітності, якщо додаткову базу нарахування ЄСВ помилково нарахували/не нарахували. І тут все буде залежати від відповіді на запитання: «Коли накосячили з базою: в минулому звітному періоді чи в періоді, за який ще звітуєте?».

Минулий період

Коли говоримо про помилку в додатковій базі нарахування ЄСВ, то розуміємо, що маємо справу із сумовою помилкою.

Сумову помилку в Д1 після закінчення звітного періоду можна виправити двома способами:

перший спосіб — подати уточненку за той період, в якому помилилися. Такий виправний звіт складатиметься з Податкового розрахунку та Д1 з виправними рядками за місяці, в яких були допущені помилки;

другий спосіб — виправити у звітному Розрахунку за той період, за який сьогодні звітуєте. Тобто, наприклад, в Д1 за червень ІІ кварталу з типом «Звітний» сформувати рядочок для виправлення помилки у додатковій базі березня І кварталу.

Незалежно від обраного способу, порядок виправлення буде ідентичний. У Д1 формуємо рядочок з додатковою базою нарахування ЄСВ та у графі:

— 09 вказуємо КТН «2» — якщо збільшуємо ЄСВ або КТН «3» — якщо зменшуємо зайво нарахований ЄСВ;

— 10 — місяць та рік, за який виправляемо помилку.

Графу 25 (ознака 0, 1) — у цьому випадку не заповнюємо.

Приклад 1. Підприємство у Д1 за березень І кварталу 2021 року помилково відобразило додаткову базу нарахування ЄСВ за працівником Антоненко А. А. (додаткова база — 2000 грн, ЄСВ — 440 грн).

Помилка виправляється у серпні 2021 року за допомогою Розрахунку за І квартал з типом «Уточнюючий». У Д1 за березень І кварталу повторюємо рядочок з помилковою базою, але в графі 09 проставлено не КТН «13», а КТН «3» (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Фрагмент Д1 «Уточнюючий». Помилка минулого звітного періоду

Увага! З Д1 коригуючі сумові показники повинні потрапити до розд. І Податкового розрахунку (до графи 4 — якщо збільшили суму нарахувань з ЄСВ, до графи 6 — якщо зменшили).

Проконтролюйте цей момент.

Поточний період

Якщо ви виявили помилку в додатковій базі нарахування ЄСВ в періоді, за який ще не відзвітували, то застосовувати для виправлення КТН «2» та «3» не можна! Чому? Річ у тім, що ці КТН застосовуються у разі виправлення сумових помилок, допущених у минулих звітних періодах (тобто в минулих кварталах, за які вже відзвітували).

Якщо помилилися в додаткових базах у місяцях поточного звітного кварталу, то потрібно одразу розставити їх там, де вони повинні бути з КТН «13», й не малювати там, де вони зайві.

Тобто заповнюємо Д1 так, наче й не косячили з тими базами. Так, трішки буде «рвати» з бухобліком. Але то не біда. Головне, що ви правильно визначили суми ЄСВ за кожен місяць кварталу та в цілому за квартал.

Приклад 2. Підприємство помилково не визначило додаткову базу нарахування ЄСВ за квітень (1000 грн) та в бухобліку не донарахувало ЄСВ (220 грн). У травні помилку було виправлено й донараховано ЄСВ за квітень.

Додаткову базу одразу ставимо в Д1 за квітень ІІ кварталу на своє місце (див. рис. 2). Те, що була помилка в ЄСВ, податківці виявлять при перевірці. Якщо знайдуть.

img 2

Рис. 2. Д1 «Звітний». Помилка поточного звітного періоду

А що робити, якщо помилку виявили після подання Розрахунку за поточний звітний період, але до завершення періоду звітування? Виправлятися за допомогою Розрахунку з типом «Звітний новий» (Податковий розрахунок + Д1 до нього).

Увага! У Д1 з типом «Звітний новий» коригування проводимо за допомогою графи 25 «Ознака 0, 1». Порядок виправлення такий. Щоб вилучити рядок з додатковою базою, повторюємо його та в графі 25 Д1 проставляємо «1». Щоб додати забутий рядок, формуємо його та в графі 25 Д1 — «0». КТН «2» та «3» тут не застосовуємо!

Також загальні сумові показники з Д1 «Звітний новий» сформують відомості у розд. І Розрахунку.

Приклад 3. Використовуючи умови прикладу 2, припустимо, що помилку було виявлено та виправлено 2 серпня 2021 року після подання Розрахунку за 2 квартал.

Підприємство сформує Д1 «Звітний новий» для виправлення помилки так, як показано на рис. 3.

img 3

Рис. 3. Д1 «Звітний новий». Помилка поточного звітного періоду

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі