Теми статей
Обрати теми

Земельний податок у фізосіб

Хмелевський Ігор, податковий експерт

Земельний податок, як і податок на нерухомість (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 51, с. 18), для фізичних осіб не має конкретного строку сплати. Загальне правило тут таке: після того як контролери надішлють вам податкове повідомлення-рішення (ППР) (а вони мають робити це щороку до 1 липня), на сплату податкового зобов’язання у вас буде 60 днів. Однак першолипневий рубіж для них не є критичним — ППР може надійти й значно пізніше. Та ще й за декілька років підряд (з урахуванням строків давності). І все одно платити доведеться. Звісно, перед тим як це робити, краще мати певне уявлення, а як, власне, обраховується земельний податок. У цьому вам допоможе наша стаття.

Щоб одразу зрозуміти, наскільки корисною буде для вас ця публікація, зробимо кілька зауважень.

1. З двох різновидів плати за землю говоритимемо лише про земельний податок і лише для звичайних «фізиків» (не ФОП). З орендною платою за земельні ділянки державної чи комунальної власності значно менше клопоту. Адже є договір оренди, а він містить більшість відповідей на запитання щодо суми орендної плати і порядку її сплати до бюджету.

2. Повторимо ще раз: особливості оподаткування землі у ФОП тут не розглядатимемо. Бо у ФОП-загальносистемників жодних особливостей і немає. І якби фіскали не вигадували (див. БЗ 111.01), що ФОП, на яких оформлене речове право на землю, мають самостійно розраховувати земельний податок у податковій декларації, то, вважай, правила оподаткування землі ФОП-загальносистемників і звичайних «фізиків» були б тотожні. А от у ФОП-єдинників, дійсно, є своя специфіка у земельному питанні, тож є сенс присвятити їм окремий матеріал.

3. Фізособи — власники будівель, споруд (їх частин) стають платниками земподатку лише після оформлення ними права власності або користування землею під такими будівлями, спорудами (їх частинами) (БЗ 111.01).

Немає документів — немає необхідності сплачувати земподаток (лист ДПСУ від 07.06.2021 р. № 2279/ІПК/99-00-04-03-03-09).

А от власники квартир та/або нежилих приміщень (їх частин) у багатоквартирних жилих будинках земподаток взагалі не сплачують — це обов’язок установи або організації, яка здійснює управління такими будинками, у разі реєстрації прав на земельну ділянку (інша консультація у тій же категорії БЗ 111.01).

При цьому орендарі будівель, споруд (їх частин), а також житлових/нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку теж не є платниками земельного податку (БЗ 111.01).

Отже, цим категоріям фізосіб далі можна не читати. А для решти продовжуємо розмову про земельний податок у табличній формі.

Запитання

Відповідь

Хто сплачує

Фізичні особи:

(1) власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

(2) постійні землекористувачі (п. 269.1 ПКУ)

За що

За (1) земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, і (2) земельні частки (паї), які перебувають у власності (п. 270.1 ПКУ)

За якою ставкою

Ставки податку визначають органи місцевого самоврядування (ОМС) з урахуванням граничних розмірів, установлених ст. 273, 274 і 277 ПКУ (п. 284.1 ПКУ). Конкретні розміри ставок шукайте на сайтах ОМС за місцем розташування земельної ділянки або на сайті ДПСУ за посиланням tax.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/ (БЗ 111.03)

За який період

За поточний рік (п. 286.5 ПКУ)

У які строки

Протягом 60 днів з дня вручення ППР (п. 287.5 ПКУ).

З наступного дня після спливу зазначеного строку ця сума перетворюється на податковий борг

Як і куди сплачувати

Фізичні особи повинні сплачувати земельний податок через установи банків або відділення операторів поштового зв’язку (БЗ 111.06). Відповідні платіжні реквізити наведені у ППР, а також розміщені у розділі «Бюджетні рахунки» на сайті обласних ГУ ДПС.

Крім того, фізичні особи можуть сплачувати податок у сільській і селищній місцевості через каси відповідних рад за квитанцією про приймання податків (п. 287.5 ПКУ)

Які й у кого є пільги

Від сплати земельного податку звільнені:

— інваліди першої і другої груп;

— фізичні особи, що виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

— пенсіонери (за віком). Фізособи, які вийшли на пенсію не за віком (за вислугу років, по інвалідності, у разі втрати годувальника тощо), після досягнення ними пенсійного віку мають право на пільгу за земельні ділянки, що належать їм на праві приватної власності (за винятком земельних паїв) (БЗ 111.04);

— ветерани війни та особи, прирівняні до них. Фізичні особи, які брали участь в АТО/ООС, звільняються від сплати земельного податку, якщо вони в установленому порядку визнані ветеранами війни (БЗ 111.05);

— фізичні особи, визнані законом особами, постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи (п. 281.1 ПКУ).

Пільга переліченим вище категоріям поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у рамках граничних норм, встановлених п. 281.2 ПКУ;

— власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) і землекористувачі, що передали ці ділянки та паї в оренду платникові єдиного податку четвертої групи (п. 281.3 ПКУ). Якщо ж передали землю у користування платникові сільгоспЄП за договором емфітевзису, то пільги не буде (БЗ 111.04);

— земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованій території (п.п. 38.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Місцеві органи влади можуть встановлювати додаткові пільги із земельного податку (п. 284.1 ПКУ)

Як отримати пільгу

Якщо ви маєте підстави для отримання пільг із земельного податку (незалежно від кількості земельних ділянок у власності), вам слід подати до податкової за місцем знаходження земельної ділянки або за місцем знаходження будь-якої з ваших земельних ділянок (якщо їх у вас декілька):

1) заяву довільної форми про застосування пільги;

2) документи, що посвідчують право на пільгу, а саме:

— посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи;

— пенсійне посвідчення (за віком);

— посвідчення батьків багатодітної сім’ї (які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років);

— посвідчення ветерана війни;

— «чорнобильські» посвідчення (учасника ліквідації аварії або потерпілого 1–3 категорії);

— договір оренди землі, оформлений та зареєстрований відповідно до законодавства.

Строки для подання заяви і документів:

— до 1 травня поточного року — якщо станом на 1 січня цього року маєте у власності одну або декілька земельних ділянок. За умови дотримання цього строку податківці застосують пільгу з початку поточного року;

— протягом 30 календарних днів з дня набуття права на пільгу та/або права власності — якщо право на пільгу у вас виникло протягом календарного року та/або ви набули права власності на земельну ділянку/земельні ділянки (БЗ 111.04). За умови дотримання цього строку податківці застосують пільгу починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право.

А от якщо ви проґавите відповідний строк (хоч перший, хоч другий), право на пільгу отримаєте лише з наступного року (пп. 281.4, 281.5 ПКУ, БЗ 111.04)

Що може завадити застосуванню пільг

Якщо фізособа-пільговик передасть в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини іншій фіз- чи юрособі, які не є платниками сільгоспЄП, такому пільговику доведеться сплачувати земельний податок на загальних підставах (п. 284.3 ПКУ, БЗ 111.04).

Крім того, пільгами із земельного податку не мають права скористатися іноземні громадяни та особи без громадянства (БЗ 111.04)

Хто розраховує податок

Контролюючі органи за місцем знаходження земельної ділянки, які надсилають платнику податку ППР до 1 липня поточного року (п. 286.5 ПКУ)

Як розраховується сума податку

Якщо нормативна грошова оцінка (НГО) земель проведена, то розмір податку розраховується як добуток площі земельної ділянки (у га або кв. м), НГО одиниці площі, проіндексованої станом на початок року (у грн), і ставки податку (у %).

Якщо ж НГО земель не проведена, то розмір податку визначають як добуток площі (у кв. м або га) і ставки (у грн за 1 кв. м або га). При цьому ставку податку визначають виходячи з НГО одиниці площі ріллі по області.

Отже, щоб розрахувати земподаток, ви маєте знати:

— площу земельної ділянки. Її можна дізнатися з ваших правовстановлюючих документів на землю;

— НГО земділянки. Її величину можна отримати за допомогою електронного сервісу Держземкадастру «Публічна кадастрова карта України» (map.land.gov.ua);

ставку податку (про неї див. вище).

Швидко розрахувати суму земподатку ви можете за допомогою онлайн-сервісів, наприклад: dpa.dp.ua/pnm/

Якщо землю придбали посеред року

Попередній власник сплачує податок за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося його право власності на земельну ділянку, а новий власник — починаючи з місяця, в якому він набув права власності (п. 286.5 ПКУ).

Зверніть увагу: фіскали наполягають (БЗ 111.06), що юрособи (і старий, і новий власники) мають сплачувати земельний податок за фактичний період перебування земельної ділянки у власності. Однак чи поширюється ця теза і на фізосіб, достеменно невідомо

Якщо ППР не надійшло

Інформаційний обмін між фіскалами і відповідними держорганами визначений п. 286.1 ПКУ й унормований спеціальним Порядком, затвердженим постановою КМУ від 21.12.2011 р. № 1386. Однак на практиці він чомусь не завжди спрацьовує. Тож ППР ви можете так ніколи й не отримати.

Чи обов’язково його вимагати у податківців? Загального рецепта тут немає — тож дійте на власний розсуд. Ми ж про всяк випадок зазначимо: якщо ППР фізособі не вручено, вона звільняється від відповідальності, передбаченої ПКУ за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання (п. 287.9 ПКУ). При цьому згідно з п. 287.10 ПКУ податкове зобов’язання може бути нараховане за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків давності, визначених п. 102.1 ПКУ, тобто 1095 днів. Разом з тим варто пам’ятати, що перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ, зупиняється на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Щоб запобігти появі податкового боргу, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету (cabinet.tax.gov.ua) ви можете періодично переглядати, чи сформовані ППР щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з плати за землю. Крім того, отримувати інформацію про стан розрахунків з бюджетом та про виникнення податкового боргу можна через електронний сервіс «InfoTAX»

Якщо не згодні із сумою податку, визначеною у ППР

Треба подати письмову заяву в податкову за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо:

— розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні;

— права на користування пільгою зі сплати податку;

— розміру ставки земельного податку;

— нарахованої суми плати за землю.

Якщо існує необхідність провести звірку даних щодо кількох земельних ділянок, ви маєте право звернутися до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої з таких ділянок.

Після звіряння даних у разі виявлення розбіжностей податківці за місцем знаходження кожної із земельних ділянок протягом 10 робочих днів проводять перерахунок і надсилають (вручають) нове ППР (п. 286.5 ПКУ), зобов’язання за яким слід сплатити протягом 60 днів з дня його отримання (БЗ 111.06). Якщо ж ви не згодні і з перерахованою сумою, тоді можна скористатися загальним порядком адміністративного або судового оскарження рішень податківців, що передбачений ст. 56 ПКУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі