Теми статей
Обрати теми

Газ у балонах: чи потрібна ліцензія на зберігання?

Павленко Олексій, податковий експерт
До нас звернувся читач з таким цікавим запитанням. У своїй виробничій діяльності його підприємство використовує газ (пропан) у балонах для зварювальних апаратів. Ліцензія на зберігання пального не придбавалася, оскільки вважали, що вона у даному випадку не потрібна. Адже газовий балон у такій ситуації фактично відіграє роль баку з пальним для зварювального апарату. Але податківці зараз погрожують їм штрафом у 500 тис. грн (!) за зберігання пального без ліцензії. Читача хвилюють питання: чи праві податківці і що робити підприємству? Проаналізуємо ситуацію і викладемо свою думку.

Про що свідчать терміни

Питання щодо ліцензування операцій зі зберігання пального регулює Закон № 481: у ст. 1 — щодо термінології, а з інших ліцензійних питань — у ст. 15.

Термін «зберігання пального», визначений у ст. 1, охоплює зберігання у тому числі і власного пального. Згідно зі ст. 15 Закону № 481 ліцензія отримується на місце зберігання пального. А термін «місце зберігання пального» визначений як місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності (!), що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Тут одразу зауважимо, що балони для газу є різновидом ємностей, що використовуються зокрема для зберігання й тих видів газу, що вважаються «пальним» (код УКТ ЗЕД якого наявний в п.п. 215.3.4 ПКУ)!

А що стосується терміна «пальне», то Закон № 481ст. 1) передбачає використовувати цей термін у значенні, яке наведено в ПКУ п.п. 14.1.1411). Тобто відсилає нас врешті-решт якраз до згаданого п.п. 215.3.4 ПКУ.

Балони і винятки

Зазначимо, що Закон № 481 містить дуже мало винятків/випадків, коли ліцензію на зберігання пального отримувати не потрібно. Зокрема, ліцензія не отримується на місця зберігання пального, що використовуються підприємствами, установами та організаціями — 100 %-вими бюджетниками, чи з системи держрезерву. А також госпсуб’єктами для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Окрім того, не отримують ліцензію на зберігання пального (а також — на роздрібну, оптову торгівлю пальним) госпсуб’єкти, які здійснюють зберігання пального (та/або торгівлю) виключно у споживчій тарі до 5 літрів.

Якщо ємність вашого газового балону (кожного з балонів) не перевищує 5 літрів, то отримувати ліцензію не потрібно. Але це, мабуть, не так — ємність стандартних газових балонів зазвичай значно більше 5 л.

У листі ДПСУ від 18.12.2019 р. № 1960/6/99-00-04-01-01-15/ІПК податківцями надавалася відповідь на запитання, чи потрібна ліцензія на зберігання пального (пропану), яке знаходиться у газових балонах. У ній фактично фігурує фіскальний висновок: що Законом № 481

встановлено вичерпний перелік умов, за яких не потрібно отримувати ліцензію на право зберігання пального на місця зберігання пального (ми їх згадали вище), а інших винятків Законом № 481 не передбачено

Балон як бак

Що стосується використання балону як баку. Ще у 2019 році податківці надали на сайті ДФСУ роз’яснення, що зберігати пальне в паливних баках транспортних засобів/технічному обладнанні/пристроях можна без ліцензії на право зберігання пального (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 68, с. 28). На жаль, воно (як і ДФСУ) вже недоступне. А в БЗ 113.04 зараз є лише чинна консультація, у якій йдеться про ліцензії, коли пальне зберігається у баку транспортного засобу, каністрі тощо. Висновок цієї консультації: якщо пальне придбавається та заливається до паливного баку транспортного засобу, то таке зберігання пального не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального. На жаль, про баки обладнання та інших пристроїв тут не згадується. Але такі згадки є в листах ДПСУ від 02.12.2019 р. № 1664/6/99-00-04-01-01-15/ІПК, від 27.11.2019 р. № 1588/6/99-00-04-01-01-15/ІПК, ГУ ДПС у Чернігівській обл. від 10.12.2019 р. № 1818/ІПК/25-01-32-08, ГУ ДПС у Волинській обл. від 30.06.2020 р. № 2597/ІПК/03-20-32-02-10 та ще в низці інших. Висновки у них щодо непотрібності ліцензії ідентичні наведеним у роз’ясненні ДФСУ від 16.08.2019 р.

Але у вашому випадку не виключаємо можливі складнощі з доведенням того факту, що газовий балон є баком саме зварювального апарату і що він фактично є складовою цього пристрою. Адже конкретний газовий балон зазвичай не прив’язаний до конкретного зварювального апарату. Він може бути самостійною одиницею — від’єднуватися від одного зварювального апарату та «емігрувати» до інших апаратів чи тому подібних пристроїв…

Тут доречним буде згадати лист ДПСУ від 30.09.2020 р. № 4068/ІПК/99-00-09-03-03-06, де Товариство звернулось до фіскалів з дуже схожим запитанням. У інформації Товариство викладало, що газовий балон приєднується до зварювального апарату, є складовою частиною такого апарату та забезпечує його роботу. Причому при різних видах зварювання газ є джерелом енергії для роботи апарату, тим самим газові балони виконують функцію паливного баку. При цьому Товариство зазначало, що використовувати воно буде лише балони, які приєднуються до зварювального апарату і забезпечують можливість здійснення процесу зварювання. Зберігати запасні газові балони, що до моменту приєднання до зварювального апарату мають статус ємностей для зберігання пального, Товариство не планує. Тобто балон одразу підключається до апарату і ситуація подібна до тієї, про яку йдеться у згаданій консультації з БЗ 113.04 («пальне придбавається та заливається до паливного баку»).

Підприємство запитало у фіскалів,

чи є газовий балон, який приєднано до зварювального апарату, безпосередньо складовою частиною цього апарату і чи виконує він функцію паливного баку?

Хитромудрі податківці від прямої відповіді ухилилися, навівши при цьому цілу низку цитат з ПКУ та Закону № 481. Вони, як завжди, перелічили випадки, коли Закон № 481 не вимагає отримання ліцензії на зберігання пального, додавши, що інших винятків не передбачено. Але висновком написали таке: у разі якщо Товариство у своїй господарській діяльності не здійснює зберігання пального та не має місця зберігання пального у розумінні ст. 1 Закону № 481, то йому не потрібно отримувати ліцензію на право зберігання пального.

Тобто розумійте як заманеться… Але ж тут на кону велетенський штраф (з 01.01.2020 р. згідно зі ст. 17 Закону № 481 у разі зберігання пального без наявності ліцензії до госпсуб’єктів застосовується згаданий у зверненні читача штраф у півмільйона грн)! ☹

Тому вважаємо, що безпечніше у таких ситуаціях отримати ліцензію на зберігання газу в балонах за тими адресами, де такі балони у підприємства зазвичай «живуть» (зберігаються).

Що робити, коли вже зберігали?

Але ж ви вже тут безліцензійно «наслідили»-назберігали. Тому використовуйте вищезгадані аргументи для доведення того, що газбалон є баком «зварювального пристрою», та посилайтеся на низку ліберальних роз’яснень податківців, згідно з якими зберігання пального в баках пристроїв не потребує отримання ліцензії.

До речі, можна стверджувати, що згаданий лист від 30.09.2020 р. треба розуміти саме так, що ліцензія не потрібна.

При цьому усіляко

подбайте, щоб не випливли факти зберігання газбалонів окремо від зварювальних апаратів

Адже буде важко боротися, якщо фактичною перевіркою податківці виявлять такі факти. Їх фіскали, зокрема, можуть вишукувати і за даними бухобліку — наприклад, коли не порожніх балонів обліковувалося більше, ніж зварювальних апаратів/інших газоспоживаючих пристроїв.

Роз’їзне. У відповідній ситуації (якщо роботи роз’їзні) підсилити аргументацію можна висновками листа ДПСУ від 21.12.2019 р. № 2097/6/99-00-04-02-06-15/ІПК (ср. ). У ньому розглядалась ситуація, коли ФОП на території замовників надавав послуги з використанням газових різаків з балонами зі скрапленим газом. І фіскали відповіли: якщо у ФОП місце зберігання пального відсутнє, а газовий балон зберігається та переміщується лише в автомобілі, таке зберігання пального не потребує отримання ліцензії на зберігання пального згідно із Законом № 481, оскільки даний газовий балон не є нерухомим майном та не має чіткої прив’язки до місця (території).

До речі, ці висновки можна використовувати й коли пальне знаходиться в автомобілях чи іншому транспорті у каністрах тощо!..

Але у таких випадках — коли використовуєте/зберігаєте балони з пропаном та іншими газами, які за кодом УКТ ЗЕД (згідно з п.п. 215.3.4 ПКУ) вважаються пальним — краще не ризикувати, а заздалегідь придбати ліцензію. Тим паче, що тут можна придбати для власних потреб ліцензію-«лайт»: тобто без подання додаткових документів, яка коштує 780 грн на рік.

У порівнянні з якою ціна ризику надто висока (адже штраф чималенький)…

висновки

  • Балони для газу є різновидом ємностей, що використовуються, зокрема, для зберігання газу, який вважається пальним (код УКТ ЗЕД якого наявний в п.п. 215.3.4 ПКУ), і для такого зберігання за фіскального підходу потрібна ліцензія.
  • Якщо пальне придбавається та заливається до паливного баку транспортного засобу, то таке зберігання пального не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального. Але не виключаємо можливі складнощі з доведенням того факту, що газовий балон є баком саме зварювального апарату (т. п. пристрою) і що він фактично є складовою цього пристрою.
  • Фіскали роз’яснювали: якщо газовий балон зберігається та переміщується лише в автомобілі, таке зберігання газу не потребує отримання ліцензії на зберігання пального. Але у нашому випадку краще не ризикувати, а заздалегідь придбати ліцензію. Адже штраф — півмільйона гривень.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі