Теми статей
Обрати теми

Зустрічайте порядок відкриття спецрахунків для амністії!*

Нестеренко Максим, податковий експерт
Положення, затверджене постановою Правління НБУ від 05.08.2021 р. № 83

* Див. також матеріал «Амністія капіталів: ДПСУ пробує пояснити» цього номера.

Висновок документа

Затверджено порядок відкриття спецрахунків для податкової амністії

Згідно з п. 9 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ, аби внести готівку в нульову декларацію, її потрібно попередньо розмістити в українському банку на рахунку зі спецрежимом. Це стосується готівки (у гривні чи в інвалюті), яка знаходиться в Україні (див. п. 8.1 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ).

Для українських активів ставка спецзбору нижча, ніж для закордонних. Заради неї і виникли спецрахунки. Якщо порушити порядок розміщення, є загроза, що кошти, зазначені в декларації, оподаткують за ставкою 18 % (див. п. 15.2 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ). Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на амністійний спецрахунок установлює Нацбанк (див. абзац третій п. 9 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ). Ну от, власне, він його і встановив.

Процедура відкриття спецрахунку в основному аналогічна до тієї, за якою фізособі відкривають звичайний поточний рахунок. Тобто фізособа пред’являє документи, що посвідчують особу, пише заяву на відкриття рахунку і укладає договір із банком (п. 62 Інструкції № 492**). Гроші на спецрахунку обліковуються банком як окрема складова коштів фізособи до запитання (пп. 7, 11 Положення № 83).

** Затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Особливість спецрежимних рахунків у тому, що при їх відкритті потрібно заповнити анкету (додаток 1 до Положення № 83) та написати заяву (додаток 2 до Положення № 83), яка посвідчує, що фізособа не буде вносити кошти, які набуті незаконним шляхом або заборонені до декларування через своє походження (див. п. 5 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ). І, звичайно ж, про відкриття спецрахунку фізособі банк обов’язково повідомляє податкову за п. 16 Інструкції № 492 (п. 7 Положення № 83).

Кошти на спецрахунок треба вносити через касу банку (п. 9 Положення № 83). Для такого внесення пишеться ще одна заява — на переказ готівки (див. додаток 10 до Інструкції, затвердженої постановою Правління НБУ від 25.09.2018 р. № 103). Після цього довнести готівку на спецрахунок можна тільки один раз (абзац другий п. 9 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ, п. 10 Положення № 83). І, судячи з усього, процедура довнесення має виглядати так само.

Після відкриття спецрахунку і внесення грошей на нього банк повинен здійснити всі передбачені заходи згідно із законодавством про фінмоніторинг (пп. 4, 5 Положення № 83). Перевірка проводиться як щодо особи декларанта, так і щодо джерела походження коштів.

Припустимо, ця перевірка встановить, що права на амністію немає. Залежно від того, коли встановлено цей факт, банк або одразу відмовить фізособі у відкритті спецрахунку і розміщенні коштів на ньому, або розірве договір і закриє рахунок (п. 6 Положення № 83).

І ще. Нацбанк прояснює подальшу долю коштів на спецрахунку. Якщо банк проведе фінмоніторинг та не встановить порушень, кошти повертаються у розпорядження фізособи-декларанта. Фізособа може: (1) закрити спецрахунок, а гроші на ньому переказати на інший рахунок чи зняти готівкою; (2) змінити режим спецрахунку за заявою у довільній формі та надалі використовувати його як звичайний поточний рахунок (п. 13 Положення № 83).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі