Теми статей
Обрати теми

Здавання металобрухту і макулатури

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Тепер розберемося з тим, як здати макулатуру і металобрухт. Як правильно в обліку відобразити їх реалізацію? Які облікові особливості виникають при продажу таких запасів? Що з послугами з вивезення металобрухту і макулатури, оплаченими сторонній організації? Відповіді знайдете в статті.

Здаємо макулатуру

Коли підприємство здає макулатуру заготівникові або переробному підприємству, в обліку операції з її вибуття відображаються як звичайний продаж запасів.

Дохід відображають в сумі, яка дорівнює сумі грошових коштів, очікуваних до отримання (отриманих) за реалізовані активи (макулатуру) на дату її відвантаження. Інформація про доходи від продажу підприємством інших запасів узагальнюється на субрахунку 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів».

Одночасно з визнанням доходу від реалізації відображають витрати, у цьому випадку в розмірі тієї вартості, за якою макулатура була оприбуткована (п. 7 НП(С)БО 16). Вартість макулатури списується в дебет субрахунку 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів».

Продаж макулатури в загальному порядку можна оформити видатковою накладною або будь-яким іншим документом, який міститиме всі реквізити первинного документа, а також інформацію про проданий товар вагу макулатури, переданої покупцеві, та її вартість реалізації.

Облік реалізації макулатури розглянемо на прикладі.

Приклад 1. У підприємства під час госпдіяльності на складі накопичилася макулатура, яка значиться у складі запасів у кількості 1000 кг за чистою вартістю реалізації 2,5 грн/кг на суму 2500 грн. Прийнято рішення реалізувати макулатуру заготівникові. Макулатуру прийнято за ціною 3 грн/кг. Оплата надійшла в сумі 3000 грн.

Таблиця 1. Облік реалізації металобрухту спецпідприємству

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Відвантажено макулатуру спецпідприємству

за ціною за 1 кг 3 грн (1000 кг х 3 грн/кг)

361

712

3000

2

Списано собівартість реалізованої макулатури

943

209

2500

3

Надійшла оплата за реалізовану макулатуру

311

361

3000

А ось при реалізації металобрухту варто врахувати деякі особливості, пов’язані з кількісним обліком таких запасів, а саме різницею у вазі.

Здаємо металобрухт

Порядок приймання, зберігання металобрухту чорних і кольорових металів спеціалізованими підприємствами встановлюються відповідно до стандартів (ст. 4 Закону про металобрухт). Зокрема, ДСТУ 3211:2009 та ДСТУ 4121-2002. Дотримуючись вимог цих стандартів, приймання металобрухту спеціалізованим підприємством здійснюється за масою нетто, тобто за так званою вагою чистого металу.

При цьому маса нетто металу (сплаву) у брухті та відходах кольорового і чорного металів розраховується як різниця між масою брутто і масою транспортного засобу або тари, з урахуванням відсотка засміченості (п. 7.5 ДСТУ 4121-2002 і п. 14.3 ДСТУ 3211:2009).

Такий відсоток засміченості залежить від виду металобрухту, його характеристик, інших показників якості і визначається спеціалізованим підприємством під час приймання.

Тобто, якщо, наприклад, підприємство здає 1000 кг металобрухту, на які встановлений відсоток засміченості 3 %, то маса нетто цієї вторсировини становить 970 кг. Саме такий порядок оприбутковування металобрухту визначений вимогами зазначених вище ДСТУ.

Приймання промислового металобрухту оформляють Актом приймання, в якому зазначають найменування юрособи, кількості і джерела походження металобрухту (ст. 4 Закону про металобрухт). Але, що найголовніше, в Акті приймання зазначають детальну інформацію про прийнятий брухт та відходи чорних і кольорових металів: найменування, масу брутто, відсоток засміченості, масу нетто тощо.

Тому той факт, що в підприємства на рахунку 209 значиться металобрухт масою, скажімо, 1000 кг і таку ж кількість воно здає (відвантажує) спецпідприємству, але гроші отримує за чисту вагу нетто 970 кг (1000 кг - 30 кг (3 % засміченості), не повинен викликати в підприємства щодо правильності оприбутковування і списання металобрухту.

Підприємство з балансу повинне списати всю масу відвантажуваного металобрухту (1000 кг: Дт 943 — Кт 209). Підтвердження тому, яку кількість фактично прийняло спецпідприємство (маса брутто), міститиме Акт приймання.

Акт приймання підтвердить розбіжність між вагою металобрухту, оприбуткованого і переданого спецпідприємству, та вагою, за яку підприємство отримало гроші

Зверніть увагу: оформлення документів, що засвідчують придбання права власності на металобрухт, і Актів приймання металобрухту є обов’язковим. Ці документи повинні знаходитися у власника металобрухту і зберігатися протягом одного року (ст. 4 Закону про металобрухт).

В іншому з облікової позиції продаж металобрухту нічим не відрізняється від продажу макулатури або інших запасів.

Тобто при реалізації металобрухту, у момент відвантаження таких цінностей, у продавця виникає дохід від реалізації інших оборотних активів. Таким чином, продавець повинен зробити запис: Дт 361 — Кт 712 й одночасно списати собівартість переданого металобрухту на приймальний пункт записом: Дт 943 — Кт 209.

Приклад 2. У підприємства під час госпдіяльності на складі накопичився металобрухт, який значиться у складі запасів у кількості 8000 кг за чистою вартістю реалізації 7 грн/кг на суму 56000 грн. Прийнято рішення реалізувати металобрухт спецпідприємству. При передачі металобрухту отримано Акт приймання, згідно з яким засміченість — 3 %, чиста маса металобрухту — 7760 кг. Металобрухт прийнято за ціною 7,5 грн/кг. Оплата надійшла в сумі 58200 грн.

Таблиця 2. Облік реалізації металобрухту спецпідприємству

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Відвантажено металобрухт спецпідприємству за ціною за 1 кг нетто 7,5 грн ((8000 кг - 3 %) х 7,5 грн/кг)

361

712

58200

2

Списано собівартість реалізованого металобрухту (брутто — 8000 кг)

943

209

56000

3

Надійшла оплата за реалізований металобрухт

311

361

58200

Податок на прибуток

Як у малодохідників, що не коригують фінрезультат на добровільних засадах, так і у високодохідників, що рахують коригування, податковоприбутковий облік повністю орієнтований на бухобліковий фінрезультат від операції постачання металобрухту і макулатури. Жоних податкових різниць тут не виникає.

ПДВ

Об’єктом оподаткування згідно з п.п. «а» п. 185.1 ПКУ є операції платників ПДВ з постачання товарів, місце постачання яких знаходиться на митній території України. Проте незважаючи на це, здаючи (точніше, поставляючи) макулатуру і металобрухт, нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ за ставкою 20 % платникові не доведеться. До 1 січня 2022 року постачання металобрухту і макулатури звільняється від ПДВ, відповідно до вимог загального для цих постачань п. 23. підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Так-от, згідно з приписами цього пункту під пільгу (звільнення від ПДВ) потрапляють:

1) операції з постачання, у тому числі імпорту та експорту брухту чорних і кольорових металів, але не всіх підряд, а тільки тих відходів та брухту кольорових і чорних металів, що з Переліків, затверджених постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 15;

2) операції з постачання, у тому числі з імпорту та експорту паперу і картону для утилізації (макулатури і відходів) товарної позиції 4707 УКТ ЗЕД.

Тому макулатурно-металобрухтові постачання, що потрапляють під пільгу, не супроводжуватимуться в ПДВ-обліку нарахуванням ПДВ. Проте платникові доведеться все ж таки виписати окремі пільгові ПН з позначкою «без ПДВ» і зареєструвати їх в ЄРПН. Детальніше про ПДВ-облік і наслідки пільги металобрухту див. «Металобрухтна ПДВ-пільга», макулатурної пільги — «Пільга щодо макулатури: наслідки застосування».

Доставка металобрухту і макулатури

При постачанні пільгового металобрухту або макулатури підприємство може придбавати оподатковувані ПДВ послуги сторонніх транспортних організацій. У такому разі, отримавши від перевізника зареєстровану ПН, платник вхідний ПДВ, сплачений у складі вартості послуг перевезення, відображає у складі податкового кредиту (п.п. 198.6 ПКУ).

При цьому, враховуючи, що послуги перевезення платник замовляє виключно для здійснення пільгових операції — постачання металобрухту або макулатури, то податковий кредит неодмінно слід компенсувати нарахуванням ПЗ за п.п. 198.5 ПКУ (ср. ). Базою для нарахування компенсуючих ПЗ за послугами перевезення буде вартість їх придбання. При цьому нарахувати компенсуючі ПЗ слід у зведеній ПН з типом причини «13» (як заповнити таку ПН, див. «Податки & бухоблік», 2020, № 26, с. 25).

Приклад 3. При постачанні металобрухту підприємство — платник ПДВ замовило послуги перевезення у сторонньої організації. Вартість перевезення становила 12000 грн (у тому числі ПДВ — 2000 грн).

Таблиця 3. Облік послуг з доставки пільгового металобрухту

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Отримано послуги перевезення металобрухту

93

631

10000

644/1

631

2000

2

Відображено ПК на підставі зареєстрованої ПН

641/ПДВ

644/1

2000

3

Відображено ПЗ, які будуть нараховані у кінці місяця

93

643/1

2000

4

Нараховано компенсуючі ПЗ у зведеній ПН

643/1

641/ПДВ

2000

5

Погашено заборгованість за послуги перевезення

631

311

12000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі