Теми статей
Обрати теми

Оформляємо закупівлю металобрухту

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
У цій статті в стислій формі ви дізнаєтеся про основні нюанси оформлення операцій із закупівлі металобрухту підприємством у фізичних осіб. В які строки видавати кошти на закупівлю металобрухту, якими документами оформляти ці операції. Отже, розбираємося...

Розпочнемо з того, що ст. 6 Закону про металобрухт дозволяє оплачувати прийнятий металобрухт від фізосіб готівковими коштами через каси суб’єктів господарювання шляхом оформлення видаткового касового ордера (ВКО), у тому числі через їх приймальні пункти. Оскільки мають місце розрахунки готівкою за прийняту вторсировину, то з'явилося два варіанти оформлення таких операцій.

Перший заснований на тому, що закупівля металобрухту — розрахункова операція в розумінні Закону про РРО. А тому враховуємо вимоги останнього.

У другому варіанті дотримуємося позиції, що ніякої розрахункової операції немає. А раз так, логічно оформляти закупівлю металобрухту через підзвітну особу — за аналогією із закупівлею сільгосппродукції.

Розглянемо кожен з варіантів окремо і почнемо з другого.

Закупівля через підзвітну особу

Видаємо готівку під звіт. Готівкові кошти для закупівлі металобрухту працівникові надаються на строк не більше 30 робочих днів з дня видачі готівки під звіт (включаючи день отримання готівки). Це передбачено в п. 9 Положення № 148. Там же сказано: якщо підзвітній особі одночасно видана готівка на відрядження і для вирішення в цьому відрядженні виробничих питань (у т. ч. для закупівлі брухту чорних і кольорових металів), строк, на який видана готівка під звіт на такі завдання, продовжується до завершення строку відрядження.

Зауважте: на розрахунки з фізособами за металобрухт поширюється 50-тисячне обмеження, встановлене п. 6 Положення № 148. Тому закупити протягом дня в однієї особи металобрухту не можна більше ніж на 50 тисяч грн. Інакше за порушення граничних сум розрахунків загрожує адмінвідповідальність.

Видача підзвітної суми готівки з кас здійснюється за ВКО (додаток 3 до Положення № 148) або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. При цьому оформлення заготівлі металобрухту та операцій з металобрухтом здійснюється відповідно до Закону про металобрухт (п. 26 Положення № 148). Тобто

підзвітна особо забов’язана приймання металобрухту від фізичних осіб оформити актом,

який є первинним документом обліку металобрухту. У ньому зазначаються прізвище, ім’я, по батькові фізособи, вага, вартість і опис металобрухту (ст. 4 Закону про металобрухт).

Звіт про використання підзвітних сум. Після виконання доручення підзвітна особа повинна подати Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (форма затверджена наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841, далі — Звіт).

Причому відзначимо деякі нестикування строків* подання Звіту згідно з пп. 170.9.2 і 170.9.3 ПКУ із 30-денним строком використання готівки, про яке сказано в п. 19 Положення № 148. Тому щоб одночасно дотриматися і норми ПКУ, і вимоги Положення № 148, підзвітна особа діє так.

* Див. «Податки & бухоблік», 2020, № 11, с. 30.

Здійснює закупівлю металобрухту протягом 30 робочих днів з дня отримання готівки під звіт (при закупівлі у відрядженні — до завершення строку відрядження), а Звіт подає протягом 5 (для «карткових» коштів — 3) днів після закупівлі (закінчення відрядження). При цьому залишок невикористаних коштів потрібно повернути разом зі Звітом, але не пізніше 30-денного терміну. До Звіту додаються документи, які підтверджують придбання металобрухту у фізосіб (акти приймання).

Закупівля — розрахункова операція

Аргументи за/проти. Фіскали неодноразово наполягали на тому, що операції із закупівлі металобрухту потрапляють під розрахункову операцію в розумінні Закону про РРО (лист ДПАУ від 06.07.09 р. № 14083/7/23-7017/572). Водночас в листі від 14.05.08 р. № 9693/7/23-7017 вони зазначали, що в разі проведення розрахунків у порядку, передбаченому ст. 6 Закону про металобрухт, така операція не вважається розрахунковою в розумінні Закону про РРО. Такий же висновок був зроблений у консультації, розміщеній в категорії 109.15 БЗ, яка втратила чинність з 24.11.2020 р.

Насправді, вважаємо, що закупівля вторсировини у фізосіб не відповідає визначенню розрахункової операції із ст. 2 Закону про РРО. По-перше, при закупівлі металобрухту відбувається не «приймання від покупця готівкових коштів» (як сказано у визначенні розрахункової операції), а навпаки — видача готівкових коштів здавальникові металобрухту. По-друге, така видача готівкових коштів відбувається не як видача коштів «за повернений покупцем товар (ненадану послугу)» — це також чітко написано в тому самому визначенні. Отже, розрахунки за прийняту вторсировину, у тому числі металобрухт, не вписуються у сферу регулювання Закону про РРО.

Водночас про закупівлю металобрухту в поточному році з'явилася згадка в Переліку № 1336. Виходить так, що КМУ, по суті, прирівнює таку операцію до розрахункової. Тому, вважаємо, безпечніше оформити викуп металобрухту за готівку з урахуванням Закону про РРО.

Оформлюємо розрахунки. У такому випадку пункт прийому металобрухту визнаємо відокремленим підрозділам з метою застосування касових правил (ч. 2 п. 3 Положення № 148).

У цьому випадку приймання від фізосіб вторинної сировини, у тому числі металобрухту*, можна здійснювати без застосування РРО, але з використанням РК і КОРО (ст. 10 Закону про РРО і п. 19 Переліку 1336). Причому

* Нагадаємо: можливість застосовувати КОРО і РК при закупівлі металобрухту у населення з’явилася тільки з 20.07.2021 р. завдяки внесенню змін до Переліку № 1336. Раніше металобрухт був виключений.

використовувати КОРО і РК можна незалежно від річного обсягу розрахункових операцій за прийнятий металобрухт

При цьому підрозділ, який здійснює готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або РК та веденням КОРО і не проводить операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, касової книги не веде (п. 39 Положення № 148).

При оформленні операцій з металобрухтом як розрахунковий документ рекомендуємо використовувати розрахункову квитанцію № РК-1** (п. 1 розд. IV Положення № 13). Незважаючи на те, що у ст. 4 Закону про металобрухт прямо сказано про використання при прийманні металобрухту саме спрощеної розрахункової квитанції. Справа в тому, що згідно з п. 2 розд. V Положення № 13 спрощеною розрахунковою квитанцією за формою № РК-2 оформлюють видачу готівки при прийманні від фізосіб вторсировини, окрім металобрухту.

** Серед прикладів видачі готівки з оформленням розрахункової квитанції дописано «і в інших випадках».

Крім розрахункового документа, прийом металобрухту від фізосіб обов'язково оформляється актом приймання, який є первинним документом обліку металобрухту.

Що стосується суми, отриманої з основної каси підприємства для закупівлі металобрухту, то її вписують у корінець РК з позначкою «службове внесення» згідно з п. 7 підрозд. 2 розд. III Порядку № 547.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі