Теми статей
Обрати теми

Приймаємо металобрухт та макулатуру від населення: що з ПДФО та ВЗ?

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Здають металобрухт та макулатуру люди різного соціального статусу. Дехто хоче таким чином позбавитися непотребу або заробляє цим на життя. Для когось важливо долучитися до покращення екології. Та у будь-якому разі суб’єктів господарювання, що приймають вторсировину від фізичних осіб, завжди хвилює питання щодо оподаткування ПДФО та ВЗ доходу здавальників. Може, ще й 4ДФ потрібно подавати? Зараз розповімо.

Дохід фізичної особи від здавання (продажу) металобрухту та макулатури належить до окремих видів доходів, що не оподатковуються ПДФО. Така пільга встановлена п.п. 165.1.25 розд. IV ПКУ. А саме відповідно до його положень до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку — фізичної особи не включається сума доходу за здані (продані) ним, зокрема:

— вторинну сировину;

— побутові відходи;

— брухт чорних металів (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД);

— брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД), залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД).

Що стосується ВЗ, то об’єкт оподаткування цим збором прив’язано до об’єкта оподаткування ПДФО. Так, звільняються від оподаткування ВЗ доходи, що згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (абз. 1 п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Тому з суми доходів фізичної особи від здавання (продажу) металобрухту та макулатури ВЗ не утримуємо (див. роз’яснення з підкатегорії 126.02 БЗ).

Водночас незалежно від того, який дохід отримує фізична особа — оподатковуваний чи ні, податковий агент зобов’язаний відобразити його у 4ДФ Податкового розрахунку. Для відображення доходу за здані (продані), зокрема, вторинну сировину, побутові відходи, брухт чорних та кольорових металів, передбачено код «149».

Проте на практиці із заповненням 4ДФ у такому випадку виникають складнощі. Адже при заповненні цього додатка необхідно зазначати реєстраційний номер облікової картки платника податків — здавальника (далі — реєстраційний номер).

Безумовно, від здавачів металобрухту є більше шансів його отримати. Адже приймання металобрухту від фізичних осіб дозволяється лише при пред’явленні ними документа, який посвідчує особу. Це випливає з норм ст. 4 Закону про металобрухт (див. лист ДПСУ від 21.08.2020 р. № 3494/ІПК/99-00-04-05-03-06).

Тому отримати реєстраційний номер можливо, наприклад, при пред’явленні фізособою ID-картки, на якій зазначено такий номер. Зможе надати його й особа, що має цифрові документи в «Дії». А от наявність даних про реєстраційний номер у здавальників макулатури — це вже екзотика.

А чи передбачені штрафні санкції з боку органів ДПС, якщо все ж таки «місія нездійсненна»? Так. На жаль, подання не в повному обсязі даних 4ДФ тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн. А ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 2040 грн (п. 119.1 ПКУ).

Радує тільки те, що ці штрафні санкції застосовуються не за кожне вчинене правопорушення, а одноразово за всі (див. роз’яснення з підкатегорії 103.26 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі