Теми статей
Обрати теми

Новий КВЕД для ФОП-спрощенця

Альошкіна Наталя, податковий експерт
ФОП групи 3 ЄП (5 %) уклав договір з юрособою на надання останній агентських послуг. Послуги надані у квітні 2021 року (підписано акт). При цьому такий вид діяльності до ЄДР і Реєстрі платників ЄП доданий тільки в червні 2021 року. Оплата надійшла в серпні 2021 року. Чи буде в цьому випадку порушення єдиноподаткових правил? Коли ФОП має право здійснювати зазначену діяльність?

Узагалі-то, було б ідеально, якби ФОП уніс зміни до Реєстру ЄП* до початку здійснення діяльності, тобто ще у квітні або раніше. Проте фіскали дозволяють ФОП на групі 3 ЄП здійснювати нову діяльність з кварталу, в якому він подав заяву про відповідні зміни. У вашому випадку — це другий квартал 2021 року. Тобто ви уклалися з унесенням нового виду діяльності до Реєстру ЄП до кінця кварталу, в якому вона розпочата. А це з позиції фіскалів — допустимі терміни, тобто порушення немає. А тепер детальніше.

* Врахуйте: перш ніж внести вид діяльності до Реєстру ЄП, треба його внести до ЄДР (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 52, с. 29).

Наявність КВЕД у Реєстрі ЄП. Здавалося б, відсутність в Реєстрі ЄП коду КВЕД виду діяльності, яким займається ФОП на групі 3 ЄП, не повинна впливати на його право перебувати на спрощенці. Адже ставка ЄП і порядок оподаткування третьогрупника не залежать від виду здійснюваної ним діяльності. Важливо тільки не здійснювати заборонену діяльність з п. 291.5 ПКУ. Інакше заборонений дохід доведеться оподатковувати за ставкою 15 % (п.п. 4 п. 293.4 ПКУ) і, само собою, піти з ЄП.

Інша річ — єдиноподатники груп 1 — 2. У них ставка фіксована і залежить від видів діяльності. Тому не дивно, що саме для груп 1 — 2 передбачена підвищена ставка (15 %) за здійснення видів діяльності, не внесених до Реєстру ЄП (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ).

Проте усі карти здорового глузду плутає п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ. У ньому сказано, що здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі ЄП, є однією з підстав втрати єдиноподаткового статусу. Причому поширюється така вимога на усіх спрощенців груп 1 — 3.

Зрозуміло, що фіскали одразу ж роз'яснили, що ФОП-спрощенець, незалежно від групи, на якій він перебуває, не має права здійснювати види діяльності, не зазначені в його облікових даних (107.01.01 БЗ).

Порушник зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за звітним періодом, в якому здійснювалися такі види діяльності (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Тобто точкою «Ч» є саме дата здійснення діяльності, не зазначеної в Реєстрі ЄП, а не факт отримання єдиноподаткового доходу від такої діяльності.

Якби підприємець не поквапився із заявою щодо внесення нового коду, то йому б довелося з липня 2021 року перейти на загальну систему оподаткування.

Строки подання заяви на новий КВЕД. Формально ПКУ від ФОП на групі 3 ЄП не вимагає подавати заяву з новим КВЕД. Вона подається тільки у разі зміни: податкової адреси і місця здійснення діяльності не пізніше за останній день кварталу, в якому відбулися такі зміни (п. 298.6 ПКУ).

Водночас фіскали цей же строк поширюють на події, пов’язані зі зміною КВЕД (див. 107.05 БЗ). Тим самим, по суті, дозволяючи підприємцеві здійснювати новий вид діяльності до фактичного внесення змін до Реєстру ЄП. Головне — встигнути подати заяву не пізніше останнього дня такого кварталу.

Тобто, керуючись логікою фіскалів, оскільки в червні 2021 року новий КВЕД був доданий, виходить, що ви правомірно здійснювали новий вид діяльності в II кварталі 2021 року.

Враховуючи, що прямо з ПКУ такий висновок не випливає, для абсолютної безпеки краще мати ІПК з таким висновком «на себе».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі