Теми статей
Обрати теми

Внесли зайвого до статутного «гаманця»

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Засновник фактично вніс до статутного капіталу підприємства більше грошових коштів, ніж це було передбачено засновницькими документами. Чи потрібно їх повертати? Як відображати суму такого надлишку в обліку? Що в податково-прибутковому обліку емітента?

Якщо так склалося, що власник випадково вніс до статутного капіталу (СК) свого підприємства внесок більше встановленого розміру, то це питання, ймовірно, вирішується легко. Безумовно, можна одразу повернути надлишок ненавмисно щедрому власникові. Водночас такі кошти за своєю суттю — не дохід підприємства, а додатковий капітал, оскільки отримані від засновника. Але надійніше для статусу бездохідності оформити цей надлишок як додатковий внесок без збільшення СК.

За загальним правилом первинне формування СК і внесення додаткових внесків засновником у товариство не тягне виникнення будь-яких доходів у бухобліку. Вся річ у тім, що відразу декілька спеціальних нормативних документів не визнають доходами збільшення капіталу за рахунок внесків учасників (ст. 1 Закону про бухоблік, п. 3 розд. I НП(С)БО 1, п. 5 НП(С)БО 15). Причому не принципово, відбувається збільшення статутного чи додаткового капіталу товариства. А тому підставою для безприбуткового обліку таких зайвих надходжень є визнання їх внесками засновника.

По суті, у вашому випадку від засновника надходять додаткові кошти (понад величину сформованого СК) без збільшення СК. Право учасників робити додаткові внески без збільшення СК* на сьогодні Законом про ТОВ** прямо не передбачено. Водночас на такі дії немає і прямої заборони. Головне, щоб розмір, форма і порядок внесення додаткових внесків були задокументовані рішенням (протоколом) загальних зборів учасників. Підтверджує таку можливість і Мінфін (див. лист від 08.12.2019 р. № 11210-09-62/32343). Таким чином, кошти, які надміру надійшли від учасника, цілком можна оформити як додатковий внесок, не спрямований на збільшення СК. А коли це так, то за такою операцією бухдоходи не визнають.

* Раніше така можливість була прописана в ч. 4 ст. 144 ЦКУ і ст. 51 Закону про госптовариства.

** Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

У бухгалтерському обліку для відображення додаткових внесків засновників без рішення про зміну розміру СК використовують субрахунок 422 «Інший вкладений капітал». За кредитом цього субрахунку відображаємо збільшення додаткового капіталу, а за дебетом — його зменшення.

Відповідно жодних податкових наслідків немає і в податковоприбутковому обліку, адже доходи за додатковими внесками від засновників без зміни розміру СК не виникають (див. лист ДПСУ від 30.07.2021 р. № 2930/ІПК/99-00-18-04-03-06). Немає тут місця і для податкових різниць (див. лист ДПСУ від 31.12.2020 р. № 5302/ІПК/99-00-21-02-02-06).

Наведемо в таблиці приклад відображення такої операції у бухобліку емітента.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Сформовано та зареєстровано СК

46

401

20000

2

Погашено заборгованість засновника за внеском до СК

311

46

20000

3

Надійшли надмірно кошти від засновника

311

685

10000

4

Прийнято рішення про залучення додаткових внесків без збільшення СК

685

422

10000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі