Теми статей
Обрати теми

Самостійно викликаємо фіскалів на перевірку

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП закрився ще у 2020 році. Але й до сьогодні податківці не прийшли до нього на перевірку. Місцеві податківці наполягають, щоб їх самостійно викликати на перевірку, написавши листа з проханням провести перевірку ліквідованого ФОП. Чи обов’язково потрібно це робити і чи взагалі це потрібно?

Перевірка за бажанням. За загальним правилом, податківці можуть призначити та провести документальну перевірку ФОП.

Водночас на сьогодні не встановлено строків, в які фіскали мають прийти на перевірку до колишнього ФОП і перевірити, чи не порушив він вимог законодавства.

Але багатьом колишнім ФОП хочеться, щоб фіскали їх перевірили, і ті могли забути про те, що колись вони були підприємцем.

Тому часто податківці радять фізособам самостійно ініціювати проведення такої перевірки. Деякі фіскали так взагалі кажуть, що фізособа обов’язково самостійно має ініціювати проведення перевірки закритого ФОП шляхом подання в податкову відповідної заяви.

Відразу зруйнуємо міф: ПКУ не вимагає від фізоосби — колишнього ФОП подання заяви на проведення перевірки.

Фізособа має тільки право самостійно ініціювати таку перевірку. Але це не обов’язок фізособи, а лише право. А отже, користуватися ним чи ні, має самостійно вирішити фізособа — колишній ФОП.

Вигоди. Той факт, що колишній ФОП скористається правом ініціювати перевірку (п. 78.2 ПКУ), не говорить, що це принесе йому реальні дивіденди у вигляді негайної перевірки.

Річ у тому, що:

— по-перше, подання заяви колишнім ФОП на проведення перевірки не говорить, що відразу (наприклад, на наступний день після подання заяви) фіскали з’являться у вас на порозі і розпочнуть перевірку;

— по-друге, документальна позапланова перевірка проводиться на підставі поданої заяви платника податків про проведення перевірки після прийняття рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке оформлюється відповідним наказом. При цьому строк прийняття рішення про призначення документальної позапланової перевірки за заявою платника ПКУ не визначено. На це прямо вказують і фіскали у категорії 130.03 БЗ.

Крім того, податківці в іншому своєму роз’ясненні, що наведене у категорії 130.03 БЗ, зазначають, що ПКУ не містить норм щодо обов’язковості проведення та строків для прийняття рішення про призначення документальної позапланової перевірки (крім електронної перевірки), ініціатором якої є платник податку (у тому числі фізособа — колишній ФОП). Таке рішення приймається з урахуванням ризиків у діяльності цього платника податків щодо приховування об’єктів оподаткування, несплати ним податкових зобов’язань, невиконання вимог іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи ДПС.

Отже, якщо фізособа подасть заяву на проведення документальної позапланової перевірки після закриття ФОП, це не те, що не гарантує дату проведення такої перевірки, а й не гарантує, що перевірка буде взагалі проведена.

Водночас не виключено, що якщо фізособа сама ініціює перевірку (сама подає заяву про її проведення), то до неї фіскали прийдуть раніше, ніж це було б, якби заяву вона не подавала. Але чи потрібно взагалі, щоб фіскали ішли до вас на перевірку? Можливо, вони вже прийняли рішення, що ви як ФОП були сумлінним платником, а тому до вас і йти на перевірку не збираються.

Хоча якщо ви вирішили все-таки викликати фіскалів на перевірку, то пам’ятайте: форму та порядок подання заяви про проведення позапланової документальної перевірки, крім електронної перевірки, ПКУ не встановлено. Тому таку заяву варто подати в довільній формі у податкову за місцем свого обліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі