Теми статей
Обрати теми

Реєстрація спрощенцем після ліквідації

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП — платник єдиного податку у квітні 2021 року вирішив закритися. У вересні 2021 року він знову має намір стати підприємцем. Чи зможе він у 2021 році знову стати платником єдиного податку?

Думка податківців. Податківці взагалі-то будуть проти того, щоб ФОП ставав платником ЄП, якщо раніше в цьому році він був спрощенцем, а потім ліквідувався (див. БЗ 107.05).

Вони стверджують, що, у разі якщо ФОП на початок поточного року перебував на ЄП, а потім прийняв рішення про припинення підприємницької діяльності, то після поновлення реєстрації протягом поточного року підприємцем така особа вважається платником інших податків і зборів.

При цьому така особа не може повернутись у поточному році на ЄП, оскільки вже скористалась своїм правом на застосування ЄП у цьому році.

Аргументують свою позицію фіскали положеннями п.п. 298.1.4 ПКУ, де ідеться про те, що суб’єкт господарювання може перейти на ЄП один раз протягом календарного року.

Отже, якщо на початку 2021 року ФОП уже був спрощенцем, то він, на думку фіскалів, уже одного разу у 2021 році скористався правом бути платником ЄП (був спрощенцем починаючи з 01.01.2021 р. і по ІІ квартал 2021 року). Тому якщо ФОП у вересні 2021 року повторно протягом року зареєструється ФОП, то податківці відмовлять йому в реєстрації платником ЄП у поточному році (у нашому випадку — 2021 році). Оскільки, на їх погляд, це порушує вимоги п.п. 298.1.4 ПКУ.

Наш підхід. З висновком фіскалів можна сперечатися. На наш погляд, норми п.п. 298.1.4 ПКУ говорять про заборону протягом року більше одного року ставати спрощенцем.

Мається на увазі випадок, коли протягом року ФОП два рази подає заяву на реєстрацію платником ЄП.

Тобто, якщо виходити з п.п. 298.1.4 ПКУ, фіскали мають відмовити у реєстрації спрощенцем, якщо ФОП подав заяву на реєстрацію платником ЄП у І кварталі 2021 року та став спрощенцем з 01.04.2021 р., потім покинув лави спрощенців у ІІ кварталі (наприклад, через припинення), а у ІІІ кварталі він знову вирішив зареєструватися ФОП — й тому вдруге подає заяву на обрання ЄП.

Отже, ми вважаємо, що відмовити в реєстрації спрощенцем на основі п.п. 298.1.4 ПКУ фіскали можуть, тільки коли ФОП два рази протягом року подав заяву на реєстрацію платником ЄП і один раз відмовився в поточному році від ЄП.

Якщо ж ФОП на початку року був платником ЄП, то, навіть якщо він відмовився від ЄП у поточному році (через ліквідацію), а потім знову зареєструється ФОП і подасть заяву на перехід на ЄП, то фіскали відмовити у реєстрації на підставі п.п. 298.1.4 ПКУ права не мають. У цьому випадку ФОП тільки один раз скористався правом перейти на ЄП (один раз за рік подав реєстраційну заяву на перехід на ЄП).

Але навряд чи податківці погодяться з нашими висновками. Вони, напевно, будуть відмовляти в повторній реєстрації ФОП — платником ЄП, який із початку поточного року був спрощенцем, і вимагатимуть, щоб він до кінця року працювати на загальній системі. І тільки з початку наступного року вони дадуть йому добро на перехід на ЄП.

Враховуючи це, вважаємо, що, для того щоб бути в поточному році спрощенцем, ФОП доведеться відстоювати своє право перед фіскалами. І, можливо, це доведеться робити через суд. Добре, що суди на сьогодні у таких суперечках стають на бік платників податків (див. постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 06.02.2020 р. у справі № 1.380.2019.004792* та постанову П’ятого апеляційного адмінсуду від 23.12.2020 р. у справі № 420/4211/20**).

* reyestr.court.gov.ua/Review/93748026

** reyestr.court.gov.ua/Review/93748026

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі