Теми статей
Обрати теми

РРО після повторної реєстрації

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
ФОП на загальній системі оподаткування використовував РРО й у 2020 році анулював реєстрацію. 15 липня 2021 року знову реєструється ФОП на ЄП гр. 2. Із 1 серпня 2021 року займатиметься готельною діяльністю. У ДПІ надали таку консультацію: якщо ФОП колись (тобто у 2020 році) мав касовий апарат, то йому треба використовувати РРО відразу ж при реєстрації ФОП у 2021 році. Чи мають рацію податківці?

Вважаємо, що сама ідея податківців неправильна. Але тут є низка важливих деталей.

Приймаючи у 2020 році готівку і перебуваючи на загальній системі, ФОП зобов’язаний був використовувати РРО. Повторно ФОП зареєструвався в середині липня 2021 року і відразу ж подав заяву на застосування спрощеної системи (гр. 2). А це означає, що перший період на спрощенці для нього розпочинається з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому він зареєстрований платником єдиного податку (п. 294.4 ПКУ). Тобто повноправним другогрупником він буде тільки з 01.08.2021 р.

А в періоді з 15.07.2021 р. по 31.07.2021 р. вважається, що ФОП перебуває на загальній системі. Тому в цьому періоді йому, як і будь-якому іншому загальносистемнику, треба використовувати РРО. Але тільки у тому випадку, якщо він, по-перше, здійснюватиме діяльність, а по-друге, проводитиме розрахункові операції. Але зазвичай у цьому періоді ФОП, що тільки-но зареєструвалися, взагалі ніякої діяльності не ведуть. Вони чекають того моменту, коли можна буде повноцінно працювати на ЄП. Зрозуміло, у такому разі відразу ж після реєстрації ФОП застосовувати РРО не треба.

Подальше застосування або незастосування РРО залежить від низки чинників. Із 1 серпня 2021 року ФОП стає повноправним єдиноподатником. Тому на нього повністю поширюються правила п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. І тут багато що залежить від:

1) обсягу доходу, отриманого протягом календарного року: якщо він перевищив 220 мінЗП (1 млн 320 тис. грн), то РРО йому потрібний. Якщо не перевищив — ні. Ми вважаємо, що до розрахунку цього показника беруться тільки доходи поточного, тобто 2021 року.

Ті доходи, які ФОП отримав, перебуваючи на загальній системі ще у 2020 році, враховуватися не повинні

Це пояснюється тим, що початок застосування РРО при перевищенні цього критерію пов’язаний із поточним календарним роком, та й сам критерій працює в періоді з 01.01.2021 р. по 01.01.2022 р. На те, що обсяг доходу розраховується тільки за поточним, тобто 2021 роком, податківці натякали у БЗ 101.01.03.

Крім того, у попередніх роках аналогічний критерій, але в розмірі 1 млн грн, був установлений у п. 296.10 ПКУ. І тоді до розрахунку доходу включався тільки дохід, отриманий на єдиному податку (п. 2 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 13.07.2016 р. № 439).

А ось аналогія з розрахунком доходу для перебування на єдиному податку (п. 291.4 ПКУ) тут не працює, оскільки спеціальна норма прямо говорить, що в тому розрахунку бере участь і попередній рік (п.п. 298.1.4 ПКУ). Щодо ж застосування РРО (п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ), то такого застереження немає. Але, судячи з питання у 2021 році, у вас взагалі не було ніяких підприємницьких доходів, тому цей критерій не може бути порушений;

2) торгівлі ризиковими товарами/послугами (з урахуванням наявності розрахункових операцій). До таких відносяться ТСПТ, ліки, медвироби, послуги у сфері охорони здоров’я, ювелірка. Судячи з вашого виду діяльності (готельні послуги), у вас таких операцій не буде.

Таким чином, доходимо висновку, що операції 2020 року для вас принципової ролі не відіграють. Для мети застосування РРО неважливо, який обсяг доходу був того року та якими видами діяльності ви займалися. Якщо ви відповідаєте критеріям, установленим для групи 2 і перейшли на неї, то податківці не можуть змусити вас застосовувати РРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі