Теми статей
Обрати теми

Товарні залишки від попередньої реєстрації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Фізособа провела держреєстрацію припинення ФОП, а потім повторно зареєструвалася як підприємець на загальній системі. При цьому на дату повторної ФОП-реєстрації у фізособи були товари, придбані під час попередньої ФОП-реєстрації. Після повторної реєстрації ФОП продав ці товари. Чи має він право віднести витрати на придбання таких товарів до складу витрат нового ФОП?

За п. 177.2 ПКУ об’єктом оподаткування у ФОП-загальносистемника є чистий оподатковуваний дохід. Він визначається як різниця між доходом (виручка) і витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такого ФОП.

Витрати ФОП-загальносистемник відображає одночасно з доходом, для отримання якого вони понесені (БЗ 104.05). Продаж перехідних залишків товарів відбувся вже після повторної ФОП-реєстрації — і вже після цього ФОП надійшли гроші за них. Тому витрати, понесені під час попередньої ФОП-реєстрації, навіть теоретично можуть бути відображені тільки під час повторної ФОП-реєстрації.

А практично? Чи не буде перешкодою те, що між понесенням витрат і їх відображенням вклинилися розреєстрація та повторна реєстрація ФОП? Згаданий вище п. 177.2 ПКУ називає дві умови для відображення витрат — витрати мають бути документально підтверджені і пов’язані з госпдіяльністю.

Та у п. 177.2 ПКУ є ще одна зачіпка для фіскалів. Ця норма говорить про різницю між виручкою і витратами, пов’язаними з госпдіяльністю такого ФОП. Чи можна говорити, що з госпдіяльністю саме цього, повторно зареєстрованого ФОП, пов’язані витрати, понесені раніше, ніж цього ФОП зареєстровано?

Вважаємо, що так. Заборони на витрати, на нашу думку, немає. Адже ст. 177 ПКУ говорить, що витрати мають бути пов’язані з діяльністю ФОП, але не конкретизує, що ці витрати мають бути понесені саме ФОП. Із госпдіяльністю ФОП може бути пов’язане й особисте майно фізособи, яке вона використовує у ФОП-діяльності, керуючись ст. 320 ЦКУ.

Наприклад, комп’ютер фізособа могла первісно придбати для особистих потреб. Але якщо згодом такий комп’ютер почав використовуватися в підприємницькій діяльності ФОП, витрати у вигляді його амортизації, ФОП-загальносистемник, на нашу думку, цілком може уключити до своїх підприємницьких витрат. Та й амортизацію ОЗ, які вже амортизувалися до розреєстрації і повторної реєстрації ФОП, загальносистемник після повторної реєстрації може продовжити.

Коли у фіскалів поцікавилися, чи може ФОП-загальносистемник відобразити витрати за проданими товарами, витрати на придбання яких понесені на ЄП, вони цю ситуацію не зафіскалили. А відповіли, що ФОП має право врахувати документально підтверджену суму витрат, яка безпосередньо пов’язана з отриманням доходу, незалежно від того, на якій системі оподаткування витрати були понесені (БЗ 104.05).

Логіка проста — ФОП-загальносистемник продав товари і може документами підтвердити, що витратився на їх придбання. Все. Витрати можна ставити. І неважливо, коли ці витрати понесені фізособою — на загальній системі, на спрощеній системі, до реєстрації ФОП чи в період «розриву» між розреєстрацією та повторною реєстрацією. Звичайно ж, за умови, що придбані товари ФОП оплатив.

Податківці підкреслюють: залишки ТМЦ, придбані, але не реалізовані ФОП, після його розреєстрації як суб’єкта господарювання залишаються у власності фізособи. При цьому вартість таких залишків не включається ані до доходів ФОП, ані до загального річного оподатковуваного доходу фізособи як громадянина (БЗ 104.05). Таким висновком податківці підтверджують, що вони допускають продаж таких залишків після повторної ФОП-реєстрації. І саме тоді продаж таких залишків і буде оподатковано за правилами системи оподаткування, на якій перебуватиме ФОП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі