Теми статей
Обрати теми

Кавові автомати: до фіскалізації готуйсь!

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Вендінговий бізнес на торгових кавових автоматах — доволі вигідна справа. Вони приносять стабільний дохід при мінімальних витратах часу та фінансів. Такі автомати готують і продають каву, тоді як їхній власник працює або вчиться, снідає чи вечеряє, їде в транспорті або відпочиває на морі... Та чи є у них майбутнє? Питання зовсім не пусте, особливо на хвилі тотальної фіскалізації, що чекає на нас із нового року. Відповідь — у цій статті.

Кавові автомати надають можливість як готівкової, так і безготівкової (банківськими картками і смартфоном з додатка) оплати. Очевидно, що там, де є готівкові та/або карткові розрахунки, має бути й РРО. Однак спитайте себе: чи хоч раз кавовий автомат видав вам бодай якийсь чек? Певно, що ні. Чому так?

Що маємо зараз. Доки є звільнені від РРО (а це ФОП-єдинники), саме на них і оформлюють кавовий бізнес. Отже, кавові апарати на законних підставах можна не фіскалізувати (див. лист ДФСУ від 28.12.2017 № 3189/Х/99-99-14-05-01-14/ІПК з поправкою на зміни у законодавстві). Якщо ж таку діяльність наразі здійснює якийсь необачний «юрик» чи ФОП-загальносистемник і не видає чек РРО, це явне порушення закону.

Що має бути з 1 січня. Оскільки власне торгівля через кавові автомати не звільнена від РРО і не вкладається в умови перебування на групі 1 ЄП, представники якої звільнені від РРО й надалі, то ви маєте фіскалізувати кавовий автомат. Варіантів тут декілька — від майже неприйнятного до доволі витонченого. Запропонуємо їх усі, а ви самостійно виберете один.

Тітонька з портативним РРО. Дехто лякає саме такою перспективою. Точніше, перспективою поховати цей бізнес і залишити кавоманів напризволяще. Оскільки навряд чи хтось піде на такий варіант, запропонуємо ще щось.

Фіскалізований торговий автомат (ТА). Виявляється, що одним із різновидів РРО є автомат з продажу товарів (послуг). Звісно, не будь-який, а лише той, який пройшов крізь суворе сито Технічної комісії стосовно ведення Державного реєстру РРО і потрапив у розділ І цього Держреєстру. Його остання редакція затверджена наказом ДПСУ від 12.10.2021 № 883. На жаль, у ньому лише кілька фіскалізованих ТА (див. поз. 91 — 94 підрозд. 9 розд. І) і навряд чи вони зуміють розливати каву. Скоріше воду або пальне. Тож цей варіант на майбутнє — варто лише дочекатися, коли в Держреєстрі РРО з’явиться підходящий ТА.

Вбудований РРО. Це реєстратор розрахункових операцій, призначений для забезпечення реалізації фіскальних функцій у складі програмно-технічного комплексу самообслуговування, автоматів з продажу товарів (послуг) тощо (ст. 2 Закону про РРО). Таких РРО у Держреєстрі значно більше (див. підрозд. 5 розд. І), і деякі з них якраз і призначені для використання в автоматах з продажу товарів (послуг). Крім того, є один спеціалізований РРО (див. поз. 66 підрозд. 4 розд. І), що може використовуватися з тією ж метою. Вам залишається лише поцікавитися у виробників або так званих інтеграторів, який із них можна встановити саме в кавовий апарат.

Програмний РРО. А це взагалі клондайк! ☺ Від безплатних, запропонованих податківцями, до комерційних розробок на будь-який гаманець. До того як з’явилися ПРРО, фіскалізувати ТА можна було за допомогою вбудованого РРО, який розміщували всередині корпуса. Проте це було пов’язано з певними труднощами, оскільки не в кожному корпусі вдавалося розташувати вбудований РРО разом із необхідними комунікаційними кабелями.

Застосування ПРРО дозволяє уникнути цих труднощів. На нашу думку, це найбільш прийнятний варіант фіскалізації кавового автомата. І фіскали його, до речі, теж підтримують (див. лист ДПСУ від 25.01.2021 № 269/ІПК/99-00-07-05-01-06). Тож маємо надію, що без запашної кави ми не залишимось.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі