Теми статей
Обрати теми

Відпустка на дітей: компенсувати чи?..

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінекономіки від 09.12.2021 № 4712-06/57931-07

Висновок документа

З 09.05.2021 грошову компенсацію за невикористані дні соцвідпустки на дітей виплачуєте у разі підтвердження, що інший з батьків не скористався правом на таку відпустку та не отримав за неї компенсацію

Цей лист є відповіддю Мінекономіки на наш запит щодо компенсації соціальної додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Порядок надання цієї відпустки регулює ст. 19 Закону про відпустки*. У травні 2021 року до цієї статті були внесені зміни. У результаті слова «Жінці, яка працює і має двох або більше дітей…» було замінено на «Одному з батьків, які мають двох або більше дітей…».

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Зауважимо, що рішення, хто з батьків дітей скористається правом на соцвідпустку на дітей за 2021 рік та наступні роки, вони приймають самостійно. Роботодавець у цей процес не втручається.

Разом із тим ст. 24 Закону про відпустки вимагає від роботодавця у разі звільнення працівника, що має право на соцвідпустку на дітей, але не скористався ним, виплатити йому грошову компенсацію за всі не використані ним дні такої відпустки.

А чи може роботодавець не нараховувати таку компенсацію, якщо працівник у заяві зазначить, що такою відпусткою за поточний рік планує скористатися (на момент звільнення ще не скористався) інший з подружжя?

Саме з цим запитанням ми звернулися до Мінекономіки. Відповідь міністерства наведена вище. Токож у листі Мінекономіки зазначає, що законодавством не визначено конкретного переліку документів, які підтверджують, що один з батьків не скористався правом на додаткову соціальну відпустку та не отримав компенсацію за неї.

Тому, на думку міністерства, працівник може надати будь-який документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків така соцвідпустка не надавалася, компенсація за неї не виплачувалася.

Резюме. Якщо працівник, що звільняється, надав документи, які підтверджують, що його дружина (чоловік):

скористалася(вся) соцвідпусткою на дітей, як «один з батьків…», то роботодавець не нараховує такому працівнику компенсацію за невикористані дні такої відпустки;

не скористалася(вся) соцвідпусткою на дітей, як «один з батьків…», то роботодавець зобов’язаний нарахувати такому працівнику компенсацію за невикористані дні такої відпустки.

А якщо працівник нічого не надав?

На наш погляд, у такому випадку для роботодавця безпечніше виплатити компенсацію за невикористану відпустку на дітей. Чому?

Звільнений працівник, який мав право на відпустку на дітей, але йому було відмовлено в її наданні та компенсації, може звернутися до суду із вимогою про виплату компенсації за невикористану відпустку та (увага!) середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні.

І суд тут може стати на бік колишнього працівника. Адже чинне законодавство не тільки не визначає перелік документів, які б підтверджували, що інший з подружжя не скористався правом на соцвідпустку на дітей, але й не встановлює такого обов’язку підтвердження.

img 1

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі