Теми статей
Обрати теми

Жінки — військовозобов’язані. Тепер майже всі

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Тема цієї статті точно не залишить байдужими прекрасну половину людства. Що сталося? У квітні цього року набули чинності зміни, внесені до ч. 11 ст. 1 Закону України від 25.03.92 № 2232-XII. У результаті право формувати перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, було передано від КМУ до Міноборони. Діло зроблено. Перелік* від Міноборони набрав чинності з 17.12.2021.

* Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313.

Кого стосується?

Що можна сказати, переглядаючи Перелік? Що важче знайти ті професії та спеціальності, які до нього не потрапили, ніж ті, що є в цьому Переліку.

Так, наприклад, до спеціальностей та/або професій, споріднених із відповідними військово-обліковими спеціальностями, віднесено керівників фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів та інших керівників, менеджерів (управителів) з бухгалтерського обліку, професіоналів у галузі аудиту та бухгалтерського обліку, аудиторів та кваліфікованих бухгалтерів, бухгалтерів та касирів-експертів, реєстраторів бухгалтерських даних.

Якщо жінка придатна до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, а її спеціальність та/або професія є в Переліку, то вона береться на військовий облік військовозобов’язаних

Граничний вік перебування в запасі — 60 років. Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

Що з цим робити?

Перевірити, чи потрапляють ваші працівниці до Переліку.

Якщо так, повідомити їм про необхідність стати на військовий облік. За інформацією з брифінгу командування Сухопутних військ, зробити це потрібно до кінця 2022 року.

Проте окремі просунуті терцентри комплектування та соцпідтримки вже сьогодні направляють на підприємства листи з вимогою надати списки жінок згідно з Переліком.

Також при прийнятті на роботу потрібно буде контролювати наявність військово-облікових документів у жінок, спеціальність чи професія яких потрапляє до Переліку.

Що загрожує?

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення адмінштрафу на посадових осіб в особливий період — від 5100 до 8500 грн. Це ст. 2101 КпАП.

Також адмінштраф може бути накладено на жінку, чия спеціальність та/або професія входить до Переліку, проте вона ухиляється від взяття на військовий облік військовозобов'язаних.

Розмір штрафу в особливий період складає від 850 до 1700 грн (ст. 210 КпАП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі