Теми статей
Обрати теми

Лікарняний на сумісника

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Те, чого так довго чекали працівники-сумісники та їх роботодавці, стає реальністю. З 21.12.2021 електронні лікарняні працівників-сумісників почали з’являтися в особистих кабінетах їх роботодавців. Просто через великий обсяг це відбуватиметься поступово і займе деякий час. Тож якщо ви не бачите лікарняні на сумісника, то слід ще трішки зачекати. Про всі нюанси прямо зараз!

ФСС озвучив, що в особистих кабінетах страхувальників з’являться електронні лікарняні починаючи з 1 жовтня 2021 року. Чому саме з цієї дати?

На нашу думку, тому, що саме з 1 жовтня в п. 2 розд. ІІ Порядку формування е-лікарняних* запрацювала норма про те, що електронні лікарняні повинні заходити до всіх роботодавців, у тому числі й за сумісництвом. Тож схоже, що ПФУ підійшов до питання формально. З жовтня, так з жовтня.

* Затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234.

Проте перші електронні лікарняні були сформовані ще в червні 21 року. Як буде вирішуватися питання з ними? Питання залишається відкритим.

е-Лікарняний сумісника: особливості

Роботодавець за сумісництвом отримує цифрову копію електронного лікарняного працівника-сумісника. Що у вас саме копія, буде зрозуміло з її номера.

У копії до знайомого унікального номера лікарняного буде додано через крапку порядковий номер копії. Тобто номер цифрової копії е-лікарняного виглядатиме так: ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х.1.

Якщо в працівника декілька роботодавців за сумісництвом, цифра після крапки буде зростати за порядком.

Наприклад, працівник має трьох роботодавців: основного та двох, у яких він працює за сумісництвом.

Основний роботодавець отримає звичайний лікарняний з унікальним номером 123456-1234567890-1.

Один з роботодавців, у яких працівник працює за сумісництвом, побачить в особистому кабінеті копію лікарняного з номером 123456-1234567890-1.1, другий — з номером 123456-1234567890-1.2.

Цифра після крапки в номері цифрової копії лікарняного є технічною інформацією

Вона просто вказує, що це копія для роботодавця за сумісництвом. Ця цифра не є складовою унікального номера електронного лікарняного.

Саме тому, формуючи на лікарняний працівника-сумісника рядок у протоколі комісії з соцстрахування, заяві-розрахунку чи повідомленні про виплату допомоги, номер лікарняного зазначаємо до крапки.

Саме тому у прикладі, який ми розглядали, всі роботодавці працівника вкажуть номер лікарняного 123456-1234567890-1. Без технічної інформації.

Пошук лікарняних сумісників проводимо в особистому кабінеті у вкладці «Листки непрацездатності», обираючи та заповнюючи бажані параметри для пошуку. Зауважимо, що кількість таких параметрів збільшено. Проте не обов’язково заповнювати їх усі. Пошук може здійснюватися за окремими параметрами, наприклад за номером ЛН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі