Теми статей
Обрати теми

ПДФО-зміни

Савченко Олена, налоговый эксперт
Відразу скажемо: новий 2022 рік не надто щедрий на законодавчі зміни, які стосуються ПДФО-питань. Але деякі з них все-таки варті вашої уваги. Детальніше про них розповімо далі.

Продаж власної сільгосппродукції

Починаючи з 01.01.2022 не включатимуться в загальний оподатковуваний дохід доходи, отримані від продажу власної сільгосппродукції, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках для ведення:

— садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;

— особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

ПДФО-звільнення діятиме не від розміру земельних ділянок (до 2 га або більше), а залежно від суми отриманого доходу.

Так, не оподатковуватиметься ПДФО і ВЗ дохід від продажу сільгосппродукції (крім продукції тваринництва), який сумарно за рік не перевищує 12 розмірів мінзарплати, установленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Для 2022 року — сумарно за рік не перевищує 78000 грн (6500 х 12)

Якщо ж сума доходу перевищить зазначену межу, фізична особа буде зобов’язана відобразити суму такого перевищення в річній декларації і самостійно сплатити податок із суми перевищення (п.п. 165.1.24 ПКУ).

При продажу сільгосппродукції (крім продукції тваринництва) її власник, як і раніше, подаватиме податковому агентові копію довідки про наявність у нього земельних ділянок, виданої сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаної територіальної громади.

Що стосується правил оподаткування доходу від продажу власної продукції тваринництва, то вони не зміняться.

Продаж (обмін) нерухомості

Оновлено порядок оподаткування доходів від продажу (обміну) об’єктів нерухомості.

Так, не оподатковується ПДФО дохід від одного продажу протягом звітного податкового року об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ПКУ, що перебуває у власності платника більше 3 років. Перерахуємо об’єкти, вказані в цьому пункті:

— житловий будинок, квартира або їх частина, кімната, садовий (дачний) будинок (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарчо-побутові споруди і будівлі, розташовані на такій земельній ділянці);

— земельна ділянка, яка не перевищує норму безоплатної передачі, визначену ст. 121 ЗКУ, залежно від її призначення;

— земельна ділянка сільгосппризначення, безпосередньо отримана у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств або приватизації земельних ділянок, що знаходилися в користуванні такого платника, або виділена в натурі (на місцевості) власникові земельної частки (паю), а також такі земельні ділянки, отримані у спадок.

Умова про перебування майна у власності платника більше 3 років не поширюється на майно, отримане платником у спадок

Дохід від продажу протягом звітного податкового року другого об’єкта нерухомості* із перелічених у п. 172.1 ПКУ або об’єкта нерухомості, не вказаного в ньому, оподатковується за ставкою 5 %.

* Крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в інвалюті.

Дохід від продажу протягом звітного податкового року третього та наступних об’єктів нерухомості* із зазначених у п. 172.1 ПКУ або від продажу другого та наступних об’єктів нерухомості, не зазначених у ньому:

— якщо вони НЕ отримані у спадок — ставка ПДФО 18 %. У цьому випадку дохід від продажу може бути зменшений на документально підтверджені витрати на придбання таких об’єктів, розташованих на території України (за встановленим переліком, про що детальніше нижче);

— якщо вони отримані платником у спадок — 5 %.

Важливо! Дохід, який повинен оподатковуватися за ставкою 18 %, можна буде зменшити на документально підтверджені витрати на придбання таких об’єктів, розташованих на території України (п. 172.2 ПКУ).

У результаті в деяких випадках другий продаж у частині оподаткування може виявитися більш витратним, ніж третій.

Що стосується витрат, які можна врахувати у зменшення, то їх вичерпний перелік наведено в оновленому п. 172.2 ПКУ.

Розрахунок бази оподаткування (доходи мінус дозволені витрати) фізична особа здійснюватиме самостійно. А ось якщо стороною договору купівлі-продажу, міни виступатиме юрособа або самозайнята особа (ФОП чи незалежний професіонал), то розрахунок здійснюватиме податковий агент (на підставі наданих продавцем документів на дозволені до обліку витрати).

Платник, який скористався правом на зарахування витрат, буде зобов’язаний задекларувати всі доходи від операцій з продажу, міни об’єктів нерухомості, у тому числі якщо стороною договору виступала юрособа або ФОП.

Копії документів, що підтверджують витрати, треба буде подати разом із декларацією

Продаж (обмін) рухомого майна

Порядок оподаткування доходів від продажу (обміну) легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів не змінюється.

Проте в п. 173.2 ПКУ з’являється «урізане витратне» доповнення. Стосується воно тільки осіб, які задекларували рухоме майно у вигляді легкового автомобіля, та/або мотоцикла, та/або мопеда чи іншого транспортного засобу, який зараз продається і потрапляє під оподаткування ПДФО за ставкою 18 %, в порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ. Дохід від продажу такого майна можна зменшити на вартість такого об’єкта, яку було задекларовано.

Податкова знижка

Опікуни, піклувальники, прийомні батьки, прийомні матері, батьки-вихователі і матері-вихователі отримають право включити до податкової знижки вартість навчання і вартість лікування осіб, над якими встановлено опіку або піклування, або яких влаштовано у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. Відповідні правки внесені в пп. 166.3.3 і 166.3.4 ПКУ.

Пільгу з п. 11 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ щодо включення без обмежень з п.п. 166.3.2 ПКУ до податкової знижки вартості ліків, медобладнання та інших засобів за Переліком КМУ, які добровільно передані громадським об’єднанням, благодійним організаціям тощо з метою запобігання поширенню COVID-19, продовжили на 2021 і 2022 роки.

Установлено, що за результатами 2021 і 2022 років до податкової знижки фізичної особи в повному обсязі включаються витрати на лікування COVID-19, придбання ліків та/або виробів медпризначення, необхідних для лікування COVID-19, відповідно до виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого або витягу з Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я, витрати на вакцинацію для профілактики COVID-19, а також витрати на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачених страхувальнику-резидентові за договорами страхування на випадок захворювання COVID-19 такої фізичної особи і члена його родини першого ступеня споріднення (п. 20 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ).

Неоподатковувані доходи

У загальний оподатковуваний дохід фізичної особи не включатиметься, зокрема, вартість соцпослуг і реабілітаційної допомоги, вартість соцдопомоги в натуральній формі малозабезпеченим сім’ям, отримана від надавачів соцпослуг відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» від 17.01.2019 № 2671-VIII (ср. ).

При цьому і надавач, і одержувач соцпослуг мають бути включені у відповідний Реєстр (п.п. «і» п.п. 165.1.1 ПКУ).

Не оподатковуватиметься і сума доходу, отриманого фізичною особою у вигляді підтримки, наданої Фондом Президента України з підтримки освіти, науки і спорту (п.п. 165.1.62 ПКУ).

Також установлено, що в загальний оподатковуваний дохід фізичної особи не включаються суми доходів, отриманих нею у вигляді часткової або повної компенсації процентних ставок, яка виплачується у рамках бюджетної програми «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва» і держпрограми впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом на умовах, визначених КМУ, а також суми коштів, отриманих фізичною особою на безповоротній основі від Фонду розвитку інновацій (п. 18 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ). ВЗ цей дохід теж не оподатковується.

Вказані зміни застосовуватимуться до звітних періодів починаючи з 01.01.2021.

Дія Сіті

Поговоримо ще про одну групу змін, які стосуються правового режиму Дія Сіті. Обговоримо їх у розрізі ПДФО і ЄСВ у зв’язку з ухваленням Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 14.12.2021 № 1946-IX.

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія Сіті виклали в п. 170.141 ПКУ. Так, доходи у вигляді: зарплати, винагороди за гіг-контрактом, авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори

резидент Дія Сіті як податковий агент повинен оподатковувати за ставкою ПДФО 5 %

Щоправда, є умова: така ставка застосовується тільки в разі, якщо розмір переліченого вище оподатковуваного доходу не перевищує еквівалент у 240 тис. євро за календарний рік за офіційним кусом НБУ на 1 січня звітного податкового року.

До суми перевищення доходу застосовуватиметься ставка ПДФО 18 %.

До того ж, якщо сам резидент Дія Сіті в якомусь місяці не відповідатиме умовам резидентства в режимі Дія Сіті, він повинен буде самостійно донарахувати ПДФО за ставкою 18 % і сплатити цей податок за свій рахунок.

Що стосується ЄСВ, то його треба буде сплачувати в розмірі мінімального страхового внеску як на суму зарплати працівників — резидентів Дія Сіті, так і на суму винагороди за гіг-контрактами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі