№104

Податки & бухоблік, грудень, 2021/№ 104 Інші номери журналу ›
  • Адміністрування податків: версія-2022 Ми поступово прощаємося зі старим роком. Із хвилюванням намагаємося передбачити: а що ж чекає на нас у майбутньому? Життєві пророцтва нас хвилюють менше ☺... Але в частині бухгалтерського, податкового та юридичного «прекрасного далеко» ми можемо зробити деякі прогнози ☺. У цьому номері зібрано новинки, які чекають на нас наступного року, але відомі вже зараз. Почнемо з податкового адміністрування.
  • Податок на прибуток Податковоприбуткових змін із нового року чимало. Головні дійові особи тут — Закон № 1914 і так званий Дія Сіті. І нехай вони стосуються вузького кола платників, саме для них зміни є дуже істотними. Перелічимо їх!
  • ПДФО-зміни Відразу скажемо: новий 2022 рік не надто щедрий на законодавчі зміни, які стосуються ПДФО-питань. Але деякі з них все-таки варті вашої уваги. Детальніше про них розповімо далі.
  • Податок на додану вартість Маємо низку важливих змін щодо ПДВ. Причому ці зміни стосуються не лише Закону № 1914. У цій статті проаналізуємо ПДВ-новації 2022 року.
  • Новації акцизу у 2022 році Зміни з початку 2022 року стосуються і різних аспектів стягнення акцизного податку. Тут вам і збільшення розміру ставок акцизного податку, і зміна правил сплати роздрібного акцизу, і введення нового виду санкцій, тощо. Щоб ви були в курсі цих змін, далі коротко пробіжимося по них.
  • Єдиний податок Майже всі зміни в частині єдиного податку — із Закону № 1914. Здебільшого вони закручують гайки і не дуже сподобаються платникам. Давайте поглянемо, про що йдеться!
  • Інші податки Крім вищеперелічених, зміни у 2022 році торкнуться ще низки податкових питань. Назвемо їх!
  • Контрольовані іноземні компанії Починаючи з 01.01.2022 КІК стає платником податку на прибуток (п.п. 134.1.7 ПКУ). Давайте подивимося, що це означає!
  • Мінімальне податкове зобов’язання: початок Закон № 1914 вводить таке поняття, як мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Воно почне застосовуватися з 01.01.2022. Тому у всіх вже зараз виникає запитання, що собою являє МПЗ, як його розрахувати, на що воно впливає тощо. Коротко про все це і про багато іншого, пов’язаного з МПЗ, поговоримо далі.
  • Фінзвітність: як подаємо у 2022-му? Постановою від 22.09.2021 № 998 Кабмін змінив Порядок № 419. Зокрема, з 2022 року продовжені строки подання проміжної (квартальної) фінансової звітності в статистику. А на підприємства, які зобов’язані оприлюднювати фінзвітність, відтепер чекає подання Держстату, як і в 2021 році податківцям, річної фінзвітності у два етапи. Про усі ці нововведення зараз і поговоримо.
  • Реєстратори розрахункових операцій Щодо РРО змін у новому році не так уже й багато, але вони дуже суттєві. На жаль, і тут вони ускладнюють роботу суб'єктів господарювання. Назвемо ці зміни!
  • Зміни у трудовому законодавстві з 2022 року Незнання трудового законодавства може обернутися для роботодавця значними штрафами. Також важливо відслідковувати зміни у КЗпП й найманим працівникам. Що вже сьогодні знаємо про зміни у трудовому законодавстві, які повинні запрацювати з 2022 року? Їх небагато, й стосуються вони військово-оборонних тем. Розповімо суть цих нововведень.
  • Солянка нововведень — 2022 У попередніх статтях ми висвітили основні зміни, які нам доведеться пережити наступного року. Але це, звісно, далеко не все. Тому в цьому матеріалі зібрали для вас дрібніші, але не менш важливі зміни.
  • Бенефіціари: що врахувати у 2022 році? 2021 рік ознаменувався появою «бенефіціарної» повинності. Вона збентежила велику кількість юристів і бухгалтерів юросіб. Це й не дивно: штрафи великі, а строк для подання документів спочатку був усього 3 місяці. Але нардепи трохи знизили градус, збільшивши строки. У цій статті нагадаємо про те, що треба зробити у 2022 році щодо бенефіціарів.
  • Операції з алкоголем та тютюном Як і слід було чекати, основні зміни в цю сферу вносить Закон № 1914. У більшості зміни посилюють норми Закону № 481. Важливо, що в цій частині остаточний текст Закону відрізняється від того, що був до другого читання.
  • Що на нас чекає на мовному фронті? Питання української мови переходить з нами у 2022 рік. Набуває чинності чергова порція вимог про використання української. Крім того, запрацюють адмінштрафи. Госпсуб'єкти з яких сфер повинні враховувати положення Закону про мову з наступного року? Кому загрожуватимуть нові штрафи і за що? Про це в статті.
  • Календар бухгалтера на січень 2022 року
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі