Теми статей
Обрати теми

Мінімальне податкове зобов’язання: початок

Децюра Сергій, податковий експерт
Закон № 1914 вводить таке поняття, як мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Воно почне застосовуватися з 01.01.2022. Тому у всіх вже зараз виникає запитання, що собою являє МПЗ, як його розрахувати, на що воно впливає тощо. Коротко про все це і про багато іншого, пов’язаного з МПЗ, поговоримо далі.

Що це за фрукт?

Під МПЗ розуміють мінімальну величину сплачених податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільгосппродукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 14.1.1142 ПКУ).

Суть МПЗ у тому, що кожна особа, яка володіє чи користується сільгоспугіддями, має сплатити за рік до бюджету певну мінімальну суму податку

У рахунок сплати МПЗ враховується низка сплачених податків (див. нижче).

Якщо за результатами року особа сплатила податків за рік менше, ніж МПЗ, то їй слід доплатити різницю між МПЗ і сумою таких податків у бюджет...

Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік (п. 64 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

По суті, МПЗ — це податок в інших податках, а саме в податку на прибуток, єдиному податку і ПДФО.

Правила розрахунку

У розрахунок МПЗ беруть тільки сільгоспугіддя, на які оформлено право власності чи користування.

Якщо земля не віднесена до сільгоспугідь, то до МПЗ вона не включається.

Рахують МПЗ за формулами, наведеними у ст. 381 ПКУ. Щоб розрахувати розмір МПЗ виходячи з цих формул, слід перемножити НГО ділянки на відповідний коефіцієнт (ставку). Загальна ставка 0,05, або це 5 % від НГО землі. У 2022 і в 2023 роках буде діяти пільгова 0,04, або 4 % (п. 67 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Для ФОП — платників сільгоспЄП діє постійно знижена ставка 0,025, або 2,5 % (п.п. 381.1.3 ПКУ).

Крім того, якщо землею користуються чи володіють не весь рік, то слід МПЗ рахувати виходячи з кількості місяців користування/володіння.

Хто рахує МПЗ

Рахуватимуть МПЗ усі юрособи та фізособи, як громадяни, так і ФОП, якщо вони володіють чи користуються сільгоспугіддями.

Виняток — власники сільгоспугідь, якщо вони передають землі у користування. Тоді МПЗ рахують не вони, а користувачі таких угідь (п. 381.3 ПКУ). Тому якщо в юрособи чи фізособи у власності є сільгоспугіддя, які вона не використовує, то щоб ця ділянка не брала участь у розрахунку МПЗ, її краще передати в оренду іншій особі.

Таким чином, якщо на землі фізособи-громадянина інша особа вирощує продукцію неофіційно (без передачі землі в оренду), то щоб з цієї землі не довелося платити податок до рівня МПЗ, слід офіційно узаконити право користування землею.

Також варто зауважити, що правило оренди стосується і випадку передачі землі у суборенду. Тобто за передану в суборенду землю МПЗ нараховує не первинний орендар, а вже суборендар.

Звільнення від МПЗ

Водночас не щодо всіх сільгоспугідь слід рахувати МПЗ. Так, не рахують його щодо:

— земділянок, дачних та садових кооперативів;

— земель запасу;

— невитребуваних земчасток (паїв);

— земділянок, що розміщені у Чорнобильській зоні;

— земділянок, які належать фізособам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів. Тобто

за городи чи інші сільгоспугіддя в населеному пункті розрахунок МПЗ робити не потрібно

Водночас якщо такі угіддя фізособа передасть у користування юрособі чи ФОП або продасть юрособі, то МПЗ рахувати слід, але юрособі чи ФОП.

Крім того, МПЗ не слід нараховувати у період дії ООС щодо сільгоспугідь, які розташовані на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення (п. 38.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Що враховують ФОП і юРособи

Основи. Як було сказано вище, МПЗ — це тільки межа, що встановлює певну суму податків та зборів, яку особа має сплатити в бюджет за рік. При цьому для різних систем оподаткування і для різних суб’єктів (спираючись на те, чи дотрималися вони розміру сільгоспчастки у 75 %) перелік податків і сум цих податків, які будуть враховуватися у МПЗ, різні.

Наведемо загальний перелік податків, які враховуються у МПЗ (щодо прибутку — див. новий п. 141.9 ПКУ, щодо ПДФО — пп. 177.14 — 177.20 ПКУ, щодо ЄП — ст. 2971 ПКУ) у таблиці (нюанси далі по тексту).

Що враховують у сплату МПЗ

Податки, що враховуються в МПЗ

Платники

ПНП

єдиного податку

СільгоспЄП

ФОП на загальній системі

юрособи групи 3

ФОП груп 2, 3

Податок на прибуток

+

-

-

-

-

ПДФО та ВЗ:

— з підприємницьких доходів

-

-

-

-

+

— з доходів працівників і за договорами ЦПХ

+

+

+

+

+

— з доходів за договорами оренди, суборенди, емфітевзису сільгоспугідь

+

+

+

+

+

Єдиний податок

-

+

+

+

-

Рентна плата за спецводокористування

+

+

+

+

+

Плата за землю в частині:

— земподатку

+

+

+

+

+

— орендної плати

+

+

+

+

+

При цьому до МПЗ не враховуються сплачені податки, збори, платежі та витрати на оренду земділянок, якщо такі суми були перераховані помилково та/або надміру у звітному році. Тобто схитрувати шляхом простої переплати податків і тим самим виконати МПЗ не вдасться.

Усі податки, які не перелічені вище, а саме ПДВ, екоподаток, податок на нерухомість, транспортний податок, врахувати у виконання МПЗ не вдасться.

Важливо! Зараховувати в рахунок виконання МПЗ сплачені податки, перелічені у таблиці, слід з урахуванням певних особливостей. Про них і поговоримо далі. Але перед тим скажемо, що якщо у 2021 році юрособа чи ФОП сплатили перелічені у таблиці податки в рахунок податкових зобов’язань з цих податків 2022 року, то їх можна врахувати у сплату МПЗ 2022 року (п. 66 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Крім того, слід пам’ятати, що у виконання МПЗ потрапляють не тільки сплачені податки, а й один неподатковий платіж. А саме

юрособа і ФОП можуть уключити у виконання МПЗ 20 % витрат на сплату орендної плати при оренді сільгоспугідь у юросіб

ПДФО і ВЗ з доходів фізосіб. Урахуванню в МПЗ підлягають сплачені ПДФО та ВЗ:

1) із доходів фізосіб, які перебувають із платником у трудових або цивільно-правових відносинах.

Отже, ПДФО і ВЗ, утримані із заробітної плати, враховуються в МПЗ. Тому вигідніше оформити з фізособою трудові відносини, ніж працювати з нею нелегально.

Таке зарахування відразу викликало низку питань, а саме чи можуть сплачені ПДФО та ВЗ із доходів членів фермерських господарств (ФГ) ураховувати у МПЗ. На наш погляд, ПДФО і ВЗ, сплачені із доходу, що виплачується:

за трудову участь у ФГ, будуть враховуватися у МПЗ. Річ у тому, що трудові відносини членів ФГ регулюються його Статутом (ст. 27 Закону про ФГ). Отже, навіть без укладеного трудового договору такі особи перебувають із ФГ у трудових відносинах;

— у разі розподілу прибутку враховуватися не будуть, оскільки такі суми отримані не від трудової діяльності, а від розподілу прибутку, і вважаються дивідендами, а ПДФО і ВЗ, сплачені з дивідендів, у МПЗ не враховуються.

Нарахований ЄСВ на зарплату працівника у МПЗ врахувати також не вдасться;

2) із доходів фізосіб за договорами оренди, суборенди, емфітевзису сільгоспугідь.

А от ПДФО і ВЗ, сплачені не з трудових чи орендних доходів, а, наприклад, із доходів, які виплачені за придбання товарів у фізосіб, чи з доходів у вигляді дивідендів, роялті тощо, в МПЗ не враховуються.

Рентна плата за спецводокористування. Платники сільгоспЄП звільнені від сплати цього виду ренти. Тому цей податок актуальний тільки для загальносистемників та єдинників інших груп (якщо воду вони забирають із поверхневих водойм, оскільки видобувати воду спрощенці груп 2, 3 не мають права).

Сплата інших видів ренти у МПЗ не враховується.

ПНП. ПДФО і ВЗ із зарплати та ЦП-договорів, ЄП групи 3 (юрособи) та рента за спецводокористування. Враховувати ці сплачені податки в МПЗ у повному обсязі можуть тільки ті юрособи, в яких сільгоспчастка дорівнює або більша 75 %. Тобто навіть податок на прибуток у таких аграріїв від несільгоспдіяльності буде врахований у виконання МПЗ.

Ті юрособи, в яких сільгоспчастка менша 75 %, врахують у МПЗ тільки частину перелічених вище податків, а саме ту суму, яка пропорційна розміру сільгоспчастки. Отже, за 2022 рік навіть неплатникам сільгоспЄП слід буде рахувати розмір сільгоспчастки.

ПДФО і ВЗ ФОП-загальносистемника. У виконання МПЗ потрапляє ПДФО та ВЗ з чистого оподатковуваного доходу ФОП-загальносистемника, але тільки від реалізації власної сільськогосподарської продукції.

Плата за землю. Цей податок ураховується у виконання МПЗ у частині:

1) земельного податку в повному обсязі сплати цього податку, але тільки за земельні ділянки, віднесені до сільгоспугідь. Земподаток за інші землі в МПЗ не включається;

2) орендної плати, але не в повному обсязі і тільки за оренду землі державної чи комунальної власності, яка віднесена до сільгоспугідь. Так, у виконання МПЗ можна віднести тільки 20 % суми орендної плати землі державної чи комунальної власності, яка віднесена до сільгоспугідь.

Сплачену орендну плату за інші землі, тобто не сільгоспугіддя, врахувати в виконання МПЗ не вдасться.

Що враховують громадяни

Ці фізособи орієнтуватимуться на МПЗ, тільки коли вони самі використовують свої сільгоспугіддя і не здають їх у користування іншим. Хоча коли у фізособи земля розташована в межах населених пунктів, то навіть при її використанні для вирощування сільгосппродукції МПЗ не визначається.

Перелік податків, які враховуються у МПЗ для громадян, узагалі мізерний і включає два податки (п.п. 170.14.5 ПКУ):

ПДФО і ВЗ з доходів від продажу власної сільгосппродукції. При цьому варто враховувати, що частина доходів від продажу сільгосппродукції звільнена від ПДФО і ВЗ. Тому чи вдасться врахувати в МПЗ ПДФО і ВЗ від продажу власної продукції — питання риторичне;

земподаток за сільгоспугіддя.

Якщо фізособа не бажає мати справу з МПЗ, то сільгоспугіддя слід здати в оренду. І тоді МПЗ — це головний біль орендаря. Тому ті громадяни, які ще не уклали договір оренди, а дали в користування землі нелегально, мають попіклуватися про укладання такого договору, щоб не платити зайвого.

Звітування

Юрособи і ФОП. Вони мають самостійно декларувати виконання чи невиконання МПЗ. Наприклад, платник податку на прибуток буде зобов’язаний це робити у складі річної декларації (вперше за 2022 рік). А саме він має подати з нею додаток з розрахунком загального МПЗ. У ньому він має розрахувати МПЗ та порівняти його із сумою сплачених податків.

Якщо в результаті порівняння виявиться, що розмір МПЗ більший, ніж сплачений розмір податків, то позитивну різницю слід сплатити у бюджет. Ця позитивна різниця визнається сумою податку на прибуток.

Робити доплату доведеться навіть у тому випадку, коли за результатами роботи за рік було отримано збитки.

Якщо розмір сплачених податків більший, ніж МПЗ, то, на жаль, суму такої переплати зарахувати в рахунок сплати інших податків чи податку на прибуток у майбутньому не вдасться...

Подібним чином декларують МПЗ і спрощенці — ФОП груп 2, 3 та ФОП-загальносистемники. Будуть робити це в окремому додатку у річній декларації. А позитивна сума від порівняння визнається сумою ЄП чи ПДФО, яку сплачують за рік.

Якщо МПЗ визначає платник сільгоспЄП, то через специфіку звітування (на рік уперед) він відображатиме позитивне значення у декларації на наступний період. Тобто позитивне значення МПЗ за 2022 рік буде включено у декларацію з ЄП на 2023 рік і сплачене протягом наступного року.

Фізособи-громадяни. Їм рахувати МПЗ і порівнювати із розміром сплаченого податку буде податкова шляхом направлення ППР до 1 липня року, наступного за звітним (п.п. 170.14.3 ПКУ).

При цьому якщо податківці не надіслали (не вручили) ППР у зазначений строк, то фізособа звільняється від відповідальності за несвоєчасну сплату позитивного значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених податків, зборів, платежів. Хоча нарахувати МПЗ фіскали можуть протягом 1095 днів.

Відповідальність

Окремої відповідальності у разі несплати позитивного значення між МПЗ і податками не встановлено. Але оскільки це позитивне значення є зобов’язанням з певного податку (див. вище), то за несплату таких сум каратимуть, як за несплату чи несвоєчасну сплату податку.

Хоча у випадку порушення строків сплати позитивної суми МПЗ за 2022 рік від відповідальності аграріїв законодавець звільнив (п. 65 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі