Теми статей
Обрати теми

Реєстратори розрахункових операцій

Нестеренко Максим, податковий експерт
Щодо РРО змін у новому році не так уже й багато, але вони дуже суттєві. На жаль, і тут вони ускладнюють роботу суб'єктів господарювання. Назвемо ці зміни!

Фіскалізація ФОП на ЄП

Втрачає чинність п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, який давав змогу у 2021 році не застосовувати РРО ФОП-єдиноподатникам груп 2 — 4 з доходом менше 1 млн 320 тис грн. Більше не мають значення обсяг доходу та види діяльності, які здійснює ФОП. Якщо ФОП належить до групи 2, 3 або 4 і здійснює розрахункові операції у розумінні ст. 2 Закону про РРО — він зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО.

Єдина категорія ФОП-єдиноподатників, які залишаються вільними від РРО на підставі п. 6 ст. 9 Закону про РРО, — це ФОП групи 1 (п. 296.10 ПКУ). Решта ФОП-єдиноподатників, аби не застосовувати РРО/ПРРО, мають: (1) або перейти на чисто безготівкові розрахунки; (2) або вписатися в умови для звільнення від РРО/ПРРО за іншими нормами ст. 9 Закону про РРО. Наприклад, ті ФОП, які надають послуги з дистанційною оплатою, можуть розраховувати на п. 14 ст. 9 Закону про РРО.

КОРО і РК замість РРО

ФОП-єдиноподатники замість РРО/ПРРО зможуть застосовувати КОРО і РК тільки у разі торгівлі на території села і маючи річний обсяг доходу на один пункт продажу не більше 167 поточних мінзарплат, а це 1085500 грн у 2022 році (п. 1 Переліку № 1336).

Постанова № 1359 визначає, що таку заміну не вдасться зробити тим ФОП, які: (1) або торгують на об'єкті, де є торгівля підакцизними товарами; (2) або, крім офлайн, торгують і через Інтернет. Також обов'язково застосовувати РРО/ПРРО, якщо рішення про це прийняла сільрада або рада ОТГ, де працює ФОП.

Зростають РРО-штрафи

Набирають чинності повноцінні штрафи, встановлені п. 1 ст. 17 Закону про РРО. Розмір штрафів становитиме 100 % вартості товарів, проданих із порушенням, за перше порушення і 150 % вартості за кожне наступне. До 01.01.2022 діяли перехідні норми п. 11 розд. ІІ Закону про РРО, за якими розміри штрафів були значно нижчими.

Карантинний мораторій на РРО-порушення не поширюється. Щоправда, такі порушення здебільшого будуть виявлені вже після закінчення карантину. Винятками є торговці алкоголем, тютюном і пальним.

Облік товарних запасів ФОП

Закон № 1914 вносить до цього питання три суттєвих уточнення.

По-перше, хоч із запізненням, але надає Мінфіну право встановлювати форму та порядок такого обліку. До 01.01.2022 у п. 12 ст 3 Закону про РРО говорилося тільки про те, що такий порядок має бути встановлений законодавством. Тож формально законність Порядку № 496 (затвердженого Мінфіном до 01.01.2022) — під питанням.

По-друге, встановлює, що товарний облік лише для тих ФОП, які продають товари. До 01.01.2022 п. 12 ст. 3 Закону про РРО зобов’язував ФОП на загальній системі та ФОП-єдиноподатників — платників ПДВ також вести облік тих товарних запасів, які використовуються для надання послуг (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 95, с. 20). Тепер згадка про послуги із Порядку № 496 повинна зникнути.

По-третє, знижено штраф за відсутність товарного обліку і документів на походження товарів у місці продажу. До 01.01.2022 штраф становив подвійну вартість необлікованих товарів. Починаючи з 01.01.2022 штраф накладається в сумі одинарної вартості таких товарів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі